10 πληροφορίες για τον πλανήτη Ερμή

Ο Ερμής ή αλλιώς Mercury (από τον αντίστοιχο Ρωμαίο θεό) είναι ο κοντινότερος πλανήτης στον Ήλιο και ελαφρώς μεγαλύτερος από τη Σελήνη! Είναι καταδικασμένος, διότι θεωρείται -αν όχι ο πρώτος- από τους πρώτους πλανήτες που θα καταστραφεί, όταν ο Ήλιος μετατραπεί σε κόκκινο γίγαντα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο έτος ανακάλυψης, γιατί ήταν ήδη γνωστός από την αρχαιότητα.

Ας δούμε 10 πληροφορίες για τον πλανήτη Ερμή:

Είναι ο μικρότερος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα.

Μια πλήρης περιστροφή γύρω από τον άξονά του διαρκεί 59 ημέρες Γης, ενώ μια πλήρης περιφορά γύρω από τον Ήλιο 88 ημέρες Γης.

Είναι ο πλησιέστερος πλανήτης στον Ήλιο σε απόσταση 58 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Δεν διαθέτει δορυφόρους.

Δεν υπάρχουν δακτύλιοι γύρω από τον Ερμή.

Είναι βραχώδης πλανήτης και η επιφάνειά του μοιάζει με εκείνη της Σελήνης.

Ο Ερμής δε διαθέτει ατμόσφαιρα, αλλά μια αρκετά αραιή «εξώσφαιρα» που αποτελείται από άτομα υδρογόνου, ηλίου, οξυγόνου, νατρίου, ασβεστίου και καλίου.

Αν στεκόμασταν στην επιφάνεια του Ερμή (κατά την πλησιέστερη απόστασή του από τον Ήλιο), τότε ο Ήλιος θα φαινόταν περισσότερο από 3 φορές μεγαλύτερος απ’ ό,τι φαίνεται στη Γη.

Η θερμοκρασία στον Ερμή μπορεί να φτάσει τους 430 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της μέρας, ενώ τους -180 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η διαστημική αποστολή της NASA Mariner 10 ήταν η πρώτη που εξερεύνησε τον Ερμή και εκτοξεύτηκε το 1973.

Πηγή: NASA

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.