Αληθινές Ιστορίες πίσω από τις ταινίες της Disney: Όταν το «έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα» αποκτά μια… διαφορετική όψη

Η Disney αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας και όχι μόνο. Οι ταινίες της μας έχουν προσφέρει στιγμές γέλιου, συγκίνησης, χαράς και αισιοδοξίας και αποτελούν μέχρι και σήμερα, στα ενήλικα μας χρόνια, ένα μαγικό γιατρικό το οποίο απομακρύνει όλες τις έγνοιες της καθημερινότητας και μας ταξιδεύουν σε έναν άλλο μαγικό και ουτοπικό, θα έλεγε κανείς, κόσμο. Ο βασιλιάς των λιονταριών, το Toy Story και η μικρή γοργόνα αποτελούν μόνο μερικές από τις ταινίες που αγαπήσαμε να βλέπουμε, πολλές από τις οποίες βασίστηκαν σε βιβλία. Τι γίνεται όμως όταν τα βιβλία από τα οποία η Disney άντλησε το υλικό για τις ταινίες διαφέρουν από τον γεμάτο χαρά κόσμο που προβάλλεται; Ζουν όντως «όλοι καλά» ή όχι; Ακολουθούν τέσσερις (4) ταινίες της Disney των οποίων η αληθινή ιστορία μόνο ανατριχίλες μπορεί να προκαλέσει

Σταχτοπούτα

Μια από τις πιο κλασσικές «πριγκιπικές» ταινίες της Disney. Η σταχτοπούτα ζει μαζί με τη μητριά και τις ετεροθαλείς αδελφές της οι οποίες την κακομεταχειρίζονται και της αναθέτουν όλες τις οικιακές εργασίες. Όταν μαθαίνει για το χορό του Πρίγκιπα ενθουσιάζεται και θέλει να πάει, όμως η μητριά της της το απαγορεύει. Με τη βοήθεια της καλής νεράιδας, όμως, καταφέρνει να πάει στο χορό όπου χάνει το γυάλινο γοβάκι της. Ο πρίγκιπας αναζητεί την γυναίκα-κάτοχο του παπουτσιού και μόλις ανακαλύπτει τη Σταχτοπούτα, την παντρεύεται και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα… ή μήπως όχι;

Στην πραγματική ιστορία των αδελφών Grimm, οι αδελφές της Σταχτοπούτας, μόλις μαθαίνουν για το χαμένο γοβάκι, προχωρούν σε κάποιες όχι και τόσο «λογικές» μεθόδους προκειμένου να «ταιριάζει» στο πόδι τους. Έτσι κόβουν μέρη των ποδιών τους όπως κάποια δάχτυλα και/ή τις φτέρνες. Ο Πρίγκιπας, όμως, τις ανακαλύπτει και έτσι παντρεύεται τη Σταχτοπούτα και την κάνει βασίλισσα. Αποφασίζουν τότε να πάνε στο γάμο να καλοπιάσουν το βασιλιά και τη βασίλισσά τους. Στο δρόμο, όμως τους επιτίθενται πουλιά τα οποία τρώνε τα μάτια τους και τις τυφλώνουν.

Η Ωραία Κοιμωμένη

Άλλη μια κλασσική ιστορία της Disney. H Aurora τρυπάει το δάχτυλό της στο δηλητηριασμένο αδράχτι της κακιάς μάγισσας Maleficent και πέφτει σε βαθύ ύπνο. Μόνος τρόπος να ξυπνήσει το φιλί ενός ερωτευμένου πρίγκιπα το οποίο έρχεται μετά από χρόνια. Τελικά, η Aurora παντρεύεται τον πρίγκιπα και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα… περίπου.

Στην ιστορία του Giambattista Basile ο άντρας που προσπάθησε να ξυπνήσει την Talia (πραγματικό όνομα της ηρωίδας και όχι Aurora) με το φιλί του ήταν βασιλιάς και όχι πρίγκιπας. Μάλιστα όταν αυτή δεν ξύπνησε αφότου τη φίλησε, εκείνος τη βίασε αφήνοντάς την έγκυο. Ξύπνησε εννέα μήνες μετά όταν κατά τη διάρκεια της γέννας ένα από τα δίδυμα που γέννησε ρούφηξε το δηλητήριο από το σώμα της. Στο μεταξύ ο ήδη παντρεμένος (!) Βασιλιάς και αυτή ερωτεύονται. Η γυναίκα του, μόλις μαθαίνει για την εγκυμοσύνη της Aurora, διατάζει να μαγειρέψουν τα δίδυμα και να τα σερβίρουν στον σύζυγό της να τα φάει. Το σχέδιό της, όμως αποτυγχάνει αφού ο Βασιλιάς την ανακαλύπτει και διατάζει να την κάψουν ζωντανή.

Η Παναγία των Παρισίων

Η ιστορία αγάπης του άσχημου Κουασιμόδου ο οποίος είναι ερωτευμένος με την όμορφη τσιγγάνα Εσμεράλδα και προσπαθεί να τη σώσει από τις άσχημες βλέψεις του Frollo που θέλει να τη σκοτώσει λόγω της φυλής της. Στο τέλος η Εσμεράλδα ερωτεύεται τον Phoebus, ο οποίος ήταν εξαρχής ερωτευμένος μαζί της και ο Κουασιμόδος τους δίνει την «ευχή» του.

Στην αληθινή ιστορία του Βίκτωρος Ουγκό, o Frollo απαγχονίζει την Εσμεράλδα καθώς αυτή δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά του. Ο Κουασιμόδος τον σκοτώνει και στη συνέχεια εξαφανίζεται. Πολλά χρόνια μετά όταν ανοίγουν τον τάφο της Εσμεράλδας βρίσκουν τα κόκκαλά τους αγκαλιασμένα.

Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι

Ολοκληρώνουμε το ταξίδι μας με άλλη μια κλασσική ιστορία της Disney. Η Χιονάτη το σκάει στο δάσος για να ξεφύγει από την κακιά Βασίλισσα, εκεί βρίσκει την καλύβα των επτά νάνων με τους οποίους ζει μέχρι να την ανακαλύψει η βασίλισσα και να τη δηλητηριάσει. Η Χιονάτη ξυπνάει μετά από το φιλί ενός πρίγκιπα τον οποίο και παντρεύεται και ζουν μαζί για πάντα.

Στην αυθεντική ιστορία από τους αδελφούς Grimm στο γάμο της Χιονάτης παρευρίσκεται και η κακιά βασίλισσα η οποία αναγκάζει τη Χιονάτη να φορέσει ένα ζευγάρι καυτά γοβάκια τα οποία την οδηγούν αργά και βασανιστικά στο θάνατο.

Ένας απλός καθημερινός φοιτητής της φιλοσοφικής του ΑΠΘ που έχει άποψη για όλα. Όντας απλός παρατηρητής των καθημερινώς διαδραματιζόμενων εξελίξεων σε διαφορα μέτωπα θα προβαινω σε σχολιασμό τους. Επιπλέον τα πεδία ενδιαφέροντος μου αποτελούν και η φιλοσοφία η κοινωνιολογια και το μυστήριο