Για τις επιθέσεις εις βάρος γυναικών

Κάθε φορά που ακούμε επιθέσεις ή βιασμούς γυναικών, πάντοτε ο αντίλογος θα χρησιμοποιήσει φράσεις τύπου «ας πρόσεχε», «ήταν ντυμένη προκλητικά». Πάντοτε θα υπάρχει μια προσπάθεια αθώωσης εκείνου που διέπραξε μία επίθεση και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης θα δοθεί στο θύμα.

Η αλήθεια είναι πως ο βιαστής μπορεί να επιτεθεί σε οποιαδήποτε γυναίκα. Δεν είναι σκοπός του να βρει σύντροφο. Σκοπός είναι να εξευτελίσει όποια γυναίκα βρεθεί στο διάβα του.

Αυτές όμως οι πεποιθήσεις μας αναδεικνύουν τη γενικότερη στάση της κοινωνίας μας απέναντι στις επιθέσεις: το γεγονός πως ένα μεγάλο μέρος της δικαιολογεί τον βιασμό στο όνομα της πρόκλησης, το γεγονός πως πολλοί θεωρούν πως μια γυναίκα δε μπορεί να βάλει μια κοντή φούστα, επειδή «προκαλεί». Αδυνατούν να αντιληφθούν πως, αν ο άλλος δε σου δώσει το «οκ», όπως και να είναι ντυμένος, δεν ακουμπάς.

Αντί να νουθετήσουμε τις γυναίκες μόνο στο να μην επιδίδονται σε αυτή την προσπάθεια πρόκλησης, καλό είναι να δημιουργήσουμε μια κοινωνία στην οποία θα διδασκόμαστε από νωρίς τον σεβασμό στο σώμα του άλλου. Μια κοινωνία που θα διδάσκει και τους άνδρες να μη βιάζουν και να μην παραβιάζουν την προσωπικότητα του άλλου, ανθρώπους με λογική οι οποίοι δε θα γίνονται έρμαια των ορμών τους, αλλά θα μπορούν να τα τιθασεύουν και να σκέφτονται.

Πρέπει να αλλάξουμε αυτή την κοινωνία! Μας αξίζει πάντοτε η αλλαγή προς το καλύτερο…

Ονομάζομαι Μαρία Σκαμπαρδώνη και είμαι Δημοσιογράφος. Είμαι λάτρης του διαβάσματος και μελετώ Φιλοσοφία και Ψυχολογία από πολύ μικρή ηλικία. Γνωρίζω Αγγλικά, Γαλλικά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το γράψιμο είναι για εμένα η φυγή μου, όλη μου η ζωή. Είμαι ευγνώμων γιατί έχω τη χαρά και του να έχω εργαστεί στο χώρο του βιβλίου, αποκομίζοντας όσα περισσότερα μπορώ από αυτό το μαγικό χώρο. Έχω καταφέρει μέχρι στιγμής να αποκτήσω μαύρη ζώνη στο Taekwondo, να εκδώσω ένα βιβλίο μου και να έχω διανύσει έναν μεγάλο δρόμο στην αρθρογραφία.