Έρευνα: Πιο θρεπτικά φαγητά, καλύτερο περιβάλλον;

Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και της Οξφόρδης αναφέρει πως οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες μπορούν να έχουν μειωμένη επίπτωση στο περιβάλλον σε σχέση με τα πιο ανθυγιεινά τρόφιμα. Το να τρως πιο υγιεινά σημαίνει ότι τρως και πιο «βιώσιμα» σύμφωνα με τον καθηγητή David Tilman.

Παρατηρώντας τα αποτελέσματα της έρευνας, σχεδόν όλα τα τρόφιμα που έχουν θετική επίπτωση στην υγεία μας (π.χ. φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια κ.λπ.) έχουν το χαμηλότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Αντίστοιχα, τρόφιμα που σχετίζονται με μεγαλύτερη πιθανότητα κινδύνου για την υγεία (π.χ. κόκκινο κρέας) έχουν μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον. Δύο εξαιρέσεις της έρευνας ήταν τα αναψυκτικά με ζάχαρη που θεωρούνται σε γενικές γραμμές ανθυγιεινά αλλά έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, καθώς και τα ψάρια που θεωρούνται γενικά υγιεινή τροφή και τα οποία είχαν μέτρια περιβαλλοντική επίπτωση.

Το βασικό συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η υιοθέτηση πιο υγιεινών προτύπων διατροφής θα μπορούσε να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.  

Πηγή:

University of Minnesota. “Nutritious foods have lower environmental impact than unhealthy foods.” ScienceDaily. 28 October 2019

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!