Έρχονται τα σπίτια-κοντέινερ!

Πρόσφατα η εταιρεία  Fraser Brown MacKenna Architects στο Ηνωμένο Βασίλειο πήρε έγκριση για να ξεκινήσει ένα project που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία σπιτιών-κοντέινερ. Πρόκειται για μια καινοτόμα ιδέα να δημιουργηθούν «οικονομικά» σπίτια από ανακυκλώσιμα υλικά που θα προορίζονται κυρίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως άστεγους. Υπολογίζεται πως 1 στους 200 ανθρώπους στη Βρετανία είναι άστεγος, οπότε η συγκεκριμένη ιδέα φαντάζει ιδανική.

Το σπίτι-κοντέινερ υπόσχεται τις ανέσεις ενός κλασικού σπιτιού, δηλαδή σαλόνι, υπνοδωμάτιο, κουζίνα, τουαλέτα. Ωστόσο επειδή το κοντέινερ είναι συνήθως κατασκευασμένο από μέταλλο, το κάνει αυτόματα επιρρεπές στο ψύχος ή την υψηλή θερμοκρασία. Γι’ αυτό θα μονωθεί κατάλληλα για να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους προβλήματα όσο είναι εφικτό.

Όσον αφορά την τιμή του συγκεκριμένου σπιτιού υπολογίζεται γύρω στα 92.000 ευρώ όταν μια μέση τιμή κατασκευής ενός κλασικού σπιτιού στη Βρετανία αγγίζει τα 250.000 ευρώ περίπου. Επιπλέον θεωρούνται ανθεκτικά, μετακινούνται εύκολα και το βασικό είναι ότι εξοικονομείται το μέταλλο που σε διαφορετική περίπτωση θα πήγαινε στα «σκουπίδια». Παρόμοια σπίτια-κοντέινερ υπάρχουν ήδη σε κάποια μέρη του κόσμου, όπως στο Άμστερνταμ και στην Ατλάντα.

Πηγές:

https://bigthink.com/politics-current-affairs/shipping-container-homes?rebelltitem=2#rebelltitem2

https://www.weforum.org/agenda/2019/08/uks-solution-affordable-housing-shipping-containers?fbclid=IwAR38E5QQxhKTpoqzczyXdw5NI7d_uI7tNXihwGNJpn20CixPYYbur0lrX9U

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!