Ι.Ο.Β.Ε.: «επιταχυνόμενη πραγματική μεγέθυνση, υπάρχουν ακόμα εμπόδια»

Σε στάδιο «επιταχυνόμενης πραγματικής μεγέθυνσης» βρίσκεται η οικονομία της Ελλάδας, με το 2019 να εκτιμάται οριακά πάνω από 2%, ενώ για το 2020 η πρόβλεψη φτάνει σε ανώτερα επίπεδα της τάξης του 2,2% με 2,5%. Ιδιαίτερα ενισχυμένο είναι το οικονομικό κλίμα και η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Αναμένεται μείωση της ανεργίας που θα φτάσει το 15,5% το 2020.

Σημαντική συμβολή έχει ο τουρισμός ενώ άλλοι τομείς που είχαν «χαθεί» στα χρόνια της κρίσης όπως ο οικοδομικός τομέας, έχουν ξεκινήσει την ανάκαμψη. Αποκλιμάκωση παρατηρείται και στο κόστος χρηματοδότησης του δημόσιου τομέα, κάτι που συμβαίνει και σταδιακά στον ιδιωτικό.

Ωστόσο, παρόλο που η αβεβαιότητα που υπήρχε εδώ και μια δεκαετία στην Ελλάδα έχει πλέον μειωθεί, προφέροντας θετικά αποτελέσματα στη χώρα, η πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν θα συνεχίσει δίχως δυσκολίες. Σε επίπεδο επενδύσεων η Ελλάδα βρίσκεται στο μισό από εκείνο των χωρών της Ευρωζώνης ενώ παράλληλα κυριαρχούν ακόμα υψηλό εξωτερικό δημόσιο χρέος, δομικές παθογένειες και ασθενής παραγωγική βάση.

Δείτε αναλυτικά το δελτίο τύπου και τα στοιχεία:

http://iobe.gr/docs/events/pr/PRS_05022020_RLS_GR.pdf

Πηγή: Ι.Ο.Β.Ε.

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!