ADDERALL: Χημικός «ναρκαλιευτής»σε επιχειρηματικά «ναρκοπέδια»

Ο ανταγωνισμός υψηλής έντασης που καλλιεργείται στη παγκοσμιοποιημένη οικονομία για την πραγματοποίηση δυσεπίτευκτων στόχων από τα ανώτερα κλιμάκια των στελεχών πολυεθνικών επιχειρήσεων και οργανισμών φαντάζει ναρκοπέδιο. Τα εμπόδια και οι δυσκολίες ορθώνονται σαν απροσπέλαστα βουνά και ο χρόνος εκτέλεσης και ολοκλήρωσης των εργασιών και διαδικασιών δεν μοιάζει ποτέ να είναι αρκετός. Η επιβίωση μιας επιχείρησης και η επίτευξη υψηλής κερδοφορίας απαιτεί επαγγελματίες υψηλών δεξιοτήτων που είναι διατεθειμένοι να εκτεθούν σε χημικά «ερεθίσματα», για να επιτύχουν σε σύντομο χρονικό διάστημα την επαγγελματική τους άνοδο και την καταπολέμηση του συνδρόμου της επαγγελματικής εξουθένωσης. Ο δρόμος για την επαγγελματική επιτυχία σίγουρα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα – μα ενδεχομένως να είναι «μαστουρωμένος» με Adderall. Τι είναι όμως το Adderall;

Adderall είναι η εμπορική ονομασία ενός φαρμακευτικού σκευάσματος, το οποίο περιέχει εν μέρει αμφεταμίνες και διεγερτικά στοιχεία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Το Adderall χορηγείται κατά βάσει σε περιπτώσεις Διαταραχών Υπερκινητικότητας λόγω Έλλειψης Προσοχής και σε περιστατικά Ναρκοληψίας. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το Adderall προκαλεί συναισθηματική και διανοητική ευφορία, απώλεια του αισθήματος της κούρασης ή της ανάγκης για ύπνο, μεγαλύτερη διάρκεια διανοητικής συγκέντρωσης και πληρέστερο έλεγχο των διανοητικών μηχανισμών του ατόμου. Επιπρόσθετα, το Adderall προξενεί ταχύτερη απόκριση, μεγαλύτερη αντίσταση του ατόμου στο αίσθημα της κούρασης και αυξημένη μυϊκή δύναμη. Συνοπτικά, το Adderall επιφέρει όλες τις προσδοκώμενες ιδιότητες που επιδιώκει η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού να έχει το στελεχιακό προσωπικό της εκάστοτε επιχείρησης.

To Adderall, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό εθισμό, κατάρρευση και ψυχωσικά επεισόδια (π.χ. παράνοια και παραισθήσεις). Όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρενέργειες ποικίλλουν από οργανισμό σε οργανισμό και κατά βάση ο κοινός πυρήνας τους είναι οι πονοκέφαλοι, η στοματική ξηρότητα και η απώλεια όρεξης.

Απόφοιτοι ελιτιστικών σχολικών μονάδων και ακαδημαϊκών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με απαιτητικά προγράμματα σπουδών που επιδιώκουν να εργαστούν κατά βάση σε εταιρίες πληροφορικής και χρηματοοικονομικών προσβλέπουν και επιδιώκουν με κάθε τίμημα να εισέλθουν σε έναν από τους κορυφαίους χώρους εργασίας και να αναρριχηθούν κατά το δυνατόν συντομότερα στην ιεραρχία της ανώτερης διοίκησης . Η επαγγελματική επιβίωση των εργαζομένων στις ελίτ μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων καταλήγει να εξαρτάται από την σταθερή πρόσληψη Adderall – αμφεταμινικών σκευασμάτων – υπό το πέπλο «νόμιμων» συνταγογραφήσεων που εκτελούνται από πρόθυμα συνεργαζόμενους γιατρούς με το ανώτερο στελεχιακό δυναμικό.

Εν κατακλείδι, τα επιχειρηματικά «ναρκοπέδια» είναι πολλά, αναλογιζόμενοι τις επιχειρησιακές ευθύνες του ανώτερου στελεχιακού δυναμικού του μεγέθους των επιχειρήσεων αυτών, αλλά το Adderall φαντάζει να μεταμφιέζεται σε χημικό «ναρκαλιευτή» για ασφαλή – βραχυπρόθεσμα – και αμφίβολη – μακροπρόθεσμα – προσπέλαση στα «δύσκολα και απροσπέλαστα», στενά, διανοητικά μονοπάτια.

*Πρέπει να σημειωθεί ότι το Adderall αποτελεί φαρμακευτικό σκεύασμα που συνταγογραφείται στις Η.Π.Α. υπό προϋποθέσεις και η χρήση του στην Ελλάδα δεν είναι νόμιμη ακόμη.

Πηγές:

(Τα στοιχεία ανανεώθηκαν στις 3/11/18 )

· https://en.wikipedia.org/wiki/Adderall, τελευταία ημερομηνία προσπέλασης 3 Νοεμβρίου 2018

· Ντοκιμαντέρ από Klayman A.(2018), “Take your pills”

Απόφοιτος Κοινωνιολογίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων με μετεκπαίδευση στα Παιδαγωγικά και ασορτί κοστουμάκι με μεταπτυχιακά καπρίτσια στις Τ.Π.Ε. στην Εκπαίδευση γράφει αβάδιστα και από απόγνωση για να σωθεί από τις σκέψεις του.