Έρευνα: Έπαινος στους μαθητές ή επίπληξη;

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Educational Psychology, οι δάσκαλοι πρέπει να επικεντρώνονται περισσότερο στο να επαινούν τους μαθητές τους για την καλή συμπεριφορά αντί να τους «μαλώνουν» για οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά. Ο Paul Caldarella αναφέρει ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει την επιμονή των δασκάλων να προτιμούν στον ίδιο ή σε μεγαλύτερο βαθμό την «επίπληξη» όταν πρόκειται για ανάρμοστη συμπεριφορά σε σύγκριση με τον έπαινο στους μαθητές όταν έχουν καλή συμπεριφορά.

Η παρούσα έρευνα επικεντρώθηκε σε 2.536 μαθητές σε 3 πολιτείες των Η.Π.Α. και σε ηλικίες 5-12 ετών. Οι μαθητές ήταν περισσότερο συγκεντρωμένοι στα καθήκοντά τους κατά 20-30% παραπάνω στις περιπτώσεις που οι δάσκαλοι προτιμούσαν να επαινούν τους μαθητές περισσότερο, αντί να κάνουν παρατηρήσεις για μη αποδεκτή συμπεριφορά. Συμπερασματικά, όσο περισσότερο επαινούσαν τους μαθητές τόσο περισσότεροι μαθητές παρακολουθούσαν το δάσκαλο και εργάζονταν στις ασκήσεις τους.

Ο έπαινος είναι μια μορφή ανατροφοδότησης και οι μαθητές τη χρειάζονται για να κατανοήσουν ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή, συμπληρώνει ο Paul Caldarella.

Πηγή:

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/01443410.2020.1711872

Μιχάλης Δραμιτινός (Οικονομολόγος MSc)

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Επίσης είμαι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου και έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.

Κάντε μας Like στο Facebook!

Newsletter

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας στο Newsletter! Κάθε βδομάδα θα διαβάζετε τα καλύτερα άρθρα στο email σας!

Παρουσιάστηκε σφάλμα. Δοκιμάστε ξανά!

Your e-articles will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.