Η ευγένεια δε κοστίζει τίποτα και αγοράζει τα πάντα!

Η ευγένεια είναι μια έννοια τόσο ισχυρή που μπορεί να μεταμορφώσει τον κόσμο. Έχει πολλά οφέλη. Κατ’ αρχάς, αγγίζει τους αποδέκτες. Για παράδειγμα, μπορεί να εμπνεύσει τους εργαζόμενους να γίνουν περισσότερο παραγωγικοί στην εργασία τους. Ο Bob Kerry αναφέρει την εξής φράση: «η απροσδόκητη ευγένεια είναι πολύ ισχυρή, δε κοστίζει τίποτα και αποτελεί τον πιο υποτιμημένο παράγοντα για την ανθρώπινη αλλαγή». Έχει μεγάλη επιρροή στις ζωές των ανθρώπων και με την παραμικρή προσπάθεια μπορεί ο καθένας να κάνει την ημέρα του άλλου καλύτερη. Οι μικρές ευγενικές χειρονομίες ή μερικές λέξεις που εκδηλώνουν ενδιαφέρον, όπως «Πώς είστε σήμερα;», «Ευχαριστώ!», «Να είστε καλά!» κάνουν τους ανθρώπους γύρω μας πιο χαρούμενους, τους φτιάχνουν την διάθεση και η μεταξύ μας σύνδεση είναι πιο ποιοτική.

Η ευγένεια είναι μια ποιότητα της προσωπικότητας που αντικατοπτρίζει την ανιδιοτέλεια, την ηθική και την ειλικρίνεια. Αποτελεί μια προσωπική αρετή, μια αξία και καλλιεργείται μέσα από την σωστή ανατροφή, διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση, ενώ συντηρείται μέσα από την θέληση. Είναι κάτι περισσότερο από τους καλούς τρόπους που μαθαίνουμε ως παιδιά. Είναι κάτι το ξεχωριστό και δεν υπάρχει σε όλους. Εκφράζεται μέσα από την ανιδιοτελή συμπάθεια, προσοχή και αναγνώριση που δίνουμε στους άλλους. Περιλαμβάνει την κατανόηση, την αμεροληψία και τον σεβασμό. Τέλος, μπορεί να ιδωθεί ως μια ανταλλαγή θετικής ενέργειας. Οι ευγενικοί άνθρωποι προσφέρουν λόγια υποστήριξης, είναι σε θέση να νιώθουν τι έχουν ανάγκη οι άλλοι, βάζουν τον εαυτό τους στην θέση των άλλων. Δεν είναι εγωιστές, υπερήφανοι ή περιφρονητικοί. Σύμφωνα με τον Rowland σκέπτονται περισσότερο τους άλλους και λιγότερο τον εαυτό τους.

Η ευγένεια σχετίζεται με την προσπάθεια του ανθρώπου να δημιουργήσει θετικές σχέσεις. Πηγάζει από μέσα του, γιατί θέλει να δώσει τον καλύτερο εαυτό του στους άλλους, χωρίς να περιμένει κάποια ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του.

Η ψεύτικη ευγένεια είναι ευκόλως αντιληπτή από τους άλλους. Επομένως η πρόθεση θα πρέπει να είναι πάντα καλή, θετική και με στόχο την έκφραση σεβασμού. Θα πρέπει να παρουσιάζεται ως ένας αγνός τρόπος προσέγγισης και ειλικρινούς ενδιαφέροντος.

Κάποιες φορές παρεξηγείται ως μορφή ανειλικρίνειας, υποκρισίας και καθωσπρεπισμού. Ένα ευγενικό άτομο μπορεί να κριθεί ως ψεύτικο και κατά κάποιο τρόπο καταπιεστικό. Συχνά μας προκαλεί έκπληξη η ευγένεια και η φιλικότητα κάποιου θεωρώντας ότι δεν είναι αληθινά και ίσως να ζητήσουν κάποιο αντάλλαγμα για την βοήθεια που μπορεί να προσφέρουν. Ωστόσο, υπάρχουν άτομα που είναι συναισθηματικά ανοιχτά, που συμπεριφέρονται διαφορετικά, γιατί βλέπουν τον κόσμο με πολύ διαφορετικό τρόπο. Και έτσι κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

Για να δείξει κανείς ευγένεια, σεβασμό και αναγνώριση σε κάποιον σημαίνει ότι είναι συναισθηματικά υγιής και ότι η αρνητική ενέργεια, οι αρνητικές σκέψεις και οι κακές ημέρες δεν επηρεάζουν τον τρόπο που προσεγγίζει τους ανθρώπους, ότι είναι σε θέση να διατηρεί προσωπική και συναισθηματική ισορροπία.

Η ευγένεια δεν είναι αδυναμία. Προσφέρει χαμόγελα, αισιοδοξία, κερδίζει ανθρώπους και βλέμματα. Προσφέρει στον ευγενικό άνθρωπο ψυχική υγεία και ευημερία, συναισθηματική ισορροπία. Είναι μια ευκαιρία για εκείνον να βρίσκεται σε αρμονία με τους ανθρώπους γύρω του και να απολαμβάνει τις καλύτερες σχέσεις με τους άλλους.

•	https://www.flickr.com/photos/98323572@N04/17234535771/in/photolist-sfXv3t-52GaNP-bqMyW4-qKXc8e-oWx7ga-YeBdmi-DTKbsr-6vk6WC-9gnhsk-9kqWKc-bT5d6t-24NjNJd-BeYoPN-6VikZi-cQphUN-nMC8eY-zooALs-f6deFE-63RMMU-6WPv44-fiRSsS-ZHHyac-HvKbn8-PvGLaw-dD42p3-mAXFem-7TtyE1-5LhCxZ-bvy4Tq-nkJZrU-8zE2co-9JyoEG-68PKyj-95mgYo-cX2Xwj-atwwvD-fdzpWs-9AJnLo-3dTUqM-9jdG9x-jFGsaH-LJxVym-Tt6V97-RzKL6z-CS5saD-veYJhJ-RRDGzq-23MUUYr-6RptF6-6o7x5h

«Η ευγένεια δε κοστίζει τίποτα και αγοράζει τα πάντα.»

Lady Mary Montagu

«Είναι το τακτ που είναι χρυσός, όχι η σιωπή»

Samuel Butler

Επιμέλεια κειμένου: Ευγενία Κελαράκου

Δικτυογραφία:

Εικόνες: smallcurio, jaywillis1

Απόφοιτη Ψυχολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Eιδικευόμενη Ψυχοθεραπεύτρια Συστημικής/Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. Πιστεύω η ψυχολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και η ύπαρξη της ψυχικής μας ευημερίας και γαλήνης δημιουργούν τις συνθήκες για μια πιο ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Μόττο μου: «Ας δείξουμε εμπιστοσύνη στη ζωή και στο ένστικτό μας. Ξέρουν να μας καθοδηγούν». (nikolidakiel.psy@gmail.com)