Αγγελίνα Παπαδημητρίου:«Η συγγραφή για εμένα είναι συνυφασμένη με τη δημιουργία»

Χριστούγεννα, συννεφιά, ότι πρέπει για να έχεις παρέα ένα βιβλίο, αγκαλιά με μία κουβέρτα και ένα ζεστό ρόφημα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη το βιβλίο της Αγγελίνας Παπαδημητρίου «Αίμα από Ασήμι», ίσως να σας είναι γνωστό με τον τίτλο «Αργυρός Χορδή», καθώς με αυτή την ονομασία δημοσιευόταν στο λογοτεχνικό blog, δημιούργημα της ίδιας συγγραφέως Moonlight Tales.

Η Αγγελίνα μέσα από το βιβλίο της, μας μεταφέρει σε μία άλλη διάσταση, μέσω της αστρικής προβολής. Χρησιμοποιώντας απλή γραφή, μεταφέρει τον αναγνώστη πλήρως στον κόσμο που έχει φανταστεί και δημιουργήσει. Οι περιγραφές της δεν κουράζουν, ούτε στερούν από τον αναγνώστη όσα χρειάζεται να ξέρει. Η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο, καθιστώντας ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την ανάγνωση.

Η πρωταγωνίστρια Ναντίν, κάνει αστρικά ταξίδια, έχοντας υποσχεθεί στην καλή της φίλη να μην το ξανά κάνει αλλά δεν καταφέρνει τελικά να τηρήσει την υπόσχεση της. Η Ναντίν κοιμάται και δεν ξυπνάει ποτέ στον ζωντανό κόσμο, αλλά τα μάτια της ανοίγουν στον κόσμο των ψυχών. Ένας Δαίμονας την βρίσκει και λίγο πριν την εξαφανίσει τελείως σώζεται από τον Σεμπάστιαν και μεταφέρεται στην Ακαδημία. Όπου εκεί μαθαίνει περισσότερα για τις ψυχές και φοιτώντας στην ακαδημία γίνεται μία Αναγνώστρια…

Περισσότερα στο βιβλίο που κυκλοφορεί, ας δούμε τι έχει μας πει η ίδια η συγγραφέας Αγγελίνα Παπαδημητρίου

-Αγγελίνα, πώς προέκυψε το θέμα του βιβλίου σου;

Η συγγραφή για εμένα είναι συνυφασμένη με τη δημιουργία. Γράφω για να φτιάχνω ιστορίες, κόσμους, ανθρώπινες σχέσεις… Πριν από χρόνια λοιπόν, υπήρξε μία περίοδος που ήθελα να γράψω για κάτι πρωτότυπο, κάτι που δεν υπήρχε ως τότε στα λογοτεχνικά δεδομένα (τουλάχιστον της Ελλάδας) και έτσι γεννήθηκε η ιδέα του αστρικού κόσμου. Ύστερα χτίστηκε και μεγάλωσε σιγά σιγά.

– Πρόκειται για κάποια προσωπική εμπειρία;  

Όχι. Παρότι έχω βιώσει κι εγώ κάποια περίεργα περιστατικά κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου, δεν νομίζω ότι έχω ζήσει κάτι που να είναι έστω κοντά στην αστρική προβολή. Φυσικά, στην ιστορία εμπεριέχονται και δικές μου εμπειρίες, κυρίως σε ό,τι αφορά τα γεγονότα όμως, όχι τον κόσμο.

– Πιστεύεις στην μεταθανάτια ζωή; 

Δεν μπορώ να σου απαντήσω με ακρίβεια. Μεγάλωσα σε οικογένεια που πιστεύει στον Θεό, στον παράδεισο και στην κόλαση, και εκ των πραγμάτων έμαθα να πιστεύω κι εγώ. Πλέον έχω αποφασίσει να μην ασχολούμαι με αυτά και αν υπάρχει κάτι μετά θάνατον, θα το ανακαλύψουμε όταν έρθει η ώρα. Βλέποντας και κάνοντας!

-Το Αίμα από Ασήμι είναι το πρώτο μέρος της ιστορίας, μπορείς να μας αποκαλύψεις κάτι από την συνέχεια της ιστορίας;

Χμ… δύσκολη ερώτηση. Θα πω ότι, επειδή δεν μου αρέσουν οι συμπτώσεις στα βιβλία, όσα έχετε θεωρήσει συμπτώσεις στο Αίμα από Ασήμι, θα αποδειχτεί πως έχουν γίνει για κάποιον λόγο.

-Πόσο χρόνο σου πήρε για να ολοκληρώσεις το βιβλίο;

Δεν ρωτάμε μια κυρία την ηλικία της και έναν συγγραφέα πόσα χρόνια έγραφε ένα βιβλίο! Πέρα από την πλάκα, το ξεκίνησα περίπου το 2014 και από τότε το έχω γράψει μέχρι τη μέση 3-4 φορές. Δυστυχώς, λόγω της έλλειψης χρόνου μπορεί να περνούσαν και έξι μήνες χωρίς να ανοίξω το word, ενώ η ιστορία τελικά ολοκληρώθηκε το 2020 (μια πανδημία χρειαζόταν μόνο). Ύστερα διορθώθηκε μια τελευταία φορά και τώρα βρίσκεται στα χέρια σας.

-Είναι γνωστή η αγάπη σου για τα βιβλία, μπορείς να ξεχωρίσεις κάποιο;

Αν βγάλω τη λίστα, ξημερώσαμε. Για εμένα την πιο ξεχωριστή θέση κατέχει η σειρά του Χάρι Πότερ και του Vampire Academy. Κάθε μία για διαφορετικούς λόγους.

-Κλείνοντας, μπορείς να μοιραστείς μαζί μας μία ευχή για τα Χριστούγεννα;

Παντού και πάντα εύχομαι τύχη. Αν έχεις τύχη, όλα θα φτιάξουν, όλα τα προβλήματα θα εξαφανιστούν, ακόμα και υγείας. Οπότε, καλή μας τύχη! Και ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη και τον χρόνο σας!

Περισσότερα για το βιβλίο και τη συγγραφέα του: εδώ

Περισσότερες συνεντεύξεις συγγραφέων και απόψεις για βιβλία: εδώ

Η Κωνσταντίνα Τομπουλίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει μετακομίσει μόνιμα στην Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη της 2ης ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ στην ειδικότητα υπάλληλος διοικητικών καθηκόντων, κάνοντας παράλληλα την πρακτική στο ΕΒΕΘ. Η συγγραφή είναι η μεγάλη της αγάπη, όπως επίσης το θέατρο και ο κινηματογράφος. Μεγάλο της όνειρο είναι να καταφέρει να εκδώσει το δικό της μυθιστόρημα.