Ήξερες… την Δροσέρα της Cape Town;

Αυτό το εντυπωσιακό φυτό, γνωστό ως Δροσέρα του Ακρωτηρίου (Drosera capensis), είναι σαρκοφάγο και αναπτύσσεται στην Βόρειο Αφρική. Έχει ύψος 10-15 εκατοστών, στενόμακρο μεγάλο μίσχο, φύλλα που σχηματίζουν ρόδακα και που καλύπτονται από τριχίδια, συχνά κόκκινα, με υαλώδη εμφάνιση. Με τα τριχίδια αυτά, τα οποία είναι κολλώδη, το φυτό εγκλωβίζει μικροσκοπικά έντομα, όχι με γρήγορες και απότομες κινήσεις, αλλά με αργό ρυθμό. Τυλίγει στην ουσία τα «χέρια» του γύρω από το θήραμα. Ο μέσος χρόνος «εγκλωβισμού» του εντόμου είναι 30 λεπτά, ενώ η «χώνεψη» μπορεί να διαρκέσει ως και 6 ώρες. Αναπαράγεται μόνο του εύκολα και γρήγορα, είτε στις αρχές του καλοκαιριού είτε στο τέλος της άνοιξης, και μπορεί να επιβιώσει σε διάφορες θερμοκρασίες. Στην Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στον κατάλογο με τα πιο επιθετικά είδη που σημαίνει ότι απαγορεύεται να πουλιέται στα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Παρακάτω παρατίθεται ένα βίντεο που παρουσιάζει τον τρόπο που τυλίγει το φυτό ένα έντομο.

Δικτυογραφία:

https://en.wikipedia.org/wiki/Drosera_capensis

Εικόνες: Marco Pezzotta, Esteban Acquaviva

Απόφοιτη Ψυχολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Eιδικευόμενη Ψυχοθεραπεύτρια Συστημικής/Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. Πιστεύω η ψυχολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και η ύπαρξη της ψυχικής μας ευημερίας και γαλήνης δημιουργούν τις συνθήκες για μια πιο ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Μόττο μου: «Ας δείξουμε εμπιστοσύνη στη ζωή και στο ένστικτό μας. Ξέρουν να μας καθοδηγούν». (nikolidakiel.psy@gmail.com)

Newsletter

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας στο Newsletter! Κάθε βδομάδα θα διαβάζετε τα καλύτερα άρθρα στο email σας!

Παρουσιάστηκε σφάλμα. Δοκιμάστε ξανά!

Your e-articles will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.