Ήξερες την Ημέρα μηδέν;

Η Ημέρα μηδέν (Day zero) αναφέρεται σε εκείνη τη στιγμή που τα ποτάμια, οι δεξαμενές νερού, τα φράγματα κ.λπ. δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μας προσφέρουν νερό! Είναι αποτέλεσμα -συνήθως- των μειωμένων βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία.

«Η μέρα που οι βρύσες στεγνώνουν και οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να περιμένουν σε ουρές, για να έχουν μια ποσότητα νερού».

Τα πρώτα δείγματα για αυτή την ημέρα ήταν στη λεγόμενη “κρίση νερού” στο Κέιπ Τάουν στη Ν. Αφρική. Τα επίπεδα νερού μειώνονταν από το 2015 και η κρίση κορυφώθηκε από τα μέσα του 2017 μέχρι τα μέσα του 2018, που τα επίπεδα νερού κυμαίνονταν στο 15% με 30% της συνολικής χωρητικότητας φράγματος. Από τα τέλη του 2017 έγιναν οι πρώτες αναφορές περί σχεδίου για την Ημέρα μηδέν! Παρόμοια σενάρια έχουν αναφερθεί και για περιοχή της Αυστραλίας.

Πηγές:

https://www.natureasia.com/en/nindia/article/10.1038/nindia.2019.84

https://en.wikipedia.org/wiki/Cape_Town_water_crisis

DAY ZERO | The Australian Drought Crisis

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.