Ήξερες τον κοσμικό πληθωρισμό;

Ο πληθωρισμός είναι μια έννοια που χρησιμοποιείται στην επιστήμη της κοσμολογίας, αλλά ίσως είναι πιο οικεία στα οικονομικά.

Στην κοσμολογία ο πληθωρισμός είναι μια θεωρία σύμφωνα με την οποία ο χώρος παρουσίασε μια εκθετική διαστολή κατά το πρώιμο σύμπαν. Στην ουσία πρόκειται για μια περίοδο που διήρκεσε κλάσματα δευτερολέπτου μετά την Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang) και που το μέγεθος του σύμπαντος αυξήθηκε απότομα. Μετά από αυτή τη σύντομη περίοδο του πληθωρισμού, το σύμπαν συνέχισε να διαστέλλεται, αλλά με πιο αργό ρυθμό. Για τους λάτρεις των μαθηματικών η χρονική διάρκεια του πληθωρισμού υπολογίστηκε 10−36  με 10−32 περίπου δευτερόλεπτα μετά την Μεγάλη Έκρηξη.  

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη θεωρία ασκείται κριτική, επειδή παρουσιάζει κάποια προβλήματα που δεν έχουν αποδειχθεί ακόμη. 

Πηγές:

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.