Ήξερες το πιο σκοτεινό υλικό… ;

Πρόκειται για το λεγόμενο “Vantablack”, που είναι μια υπερβολικά μαύρη επίστρωση και θεωρείται ως ένα από τα πιο σκοτεινά υλικά που έχουν δημιουργηθεί από τον άνθρωπο. Όπως είναι γνωστό, τα σκουρόχρωμα αντικείμενα απορροφούν μεγάλο μέρος του φωτός. Ωστόσο, το συγκεκριμένο υλικό έχει την ικανότητα να απορροφάει μέχρι και 99,965% του φωτός! Μάλιστα, θεωρείται ό,τι πιο κοντινό αντικείμενο σε μαύρη τρύπα μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι.

Το εν λόγω αντικείμενο κατασκευάστηκε από την εταιρεία Surrey NanoSystem και αρχικά η βασική του χρήση εστίαζε στα δορυφορικά συστήματα. Οι ξεχωριστές του ιδιότητες έδωσαν την ευκαιρία για περαιτέρω εφαρμογή σε επιστημονικά όργανα έως αντικείμενα πολυτελείας! Τα σχεδόν ανύπαρκτα επίπεδα αντανάκλασης του υλικού αυτού προκαλούν διάφορα οπτικά εφέ στο ανθρώπινο μάτι, καθώς το υπερβολικά σκοτεινό του χρώμα κάνει το «χώρο να χάνεται» και σα συνέπεια οι τρισδιάστατες επιφάνειες μπορούν εύκολα να θεωρηθούν ως δισδιάστατες!

Πρόσφατες έρευνες όμως δείχνουν ότι έχουν βρει ένα ακόμα πιο σκοτεινό υλικό με ακόμη μεγαλύτερη απορρόφηση του φωτός!

Πηγές:

https://www.surreynanosystems.com/vantablack

Εικόνες: David Bychkov

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.