Από πού βγήκε το διάσημο «Keep calm and carry on»;

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που παρατηρούμε διάφορες εικόνες ή εκφράσεις και δεν γνωρίζουμε ή δεν μας πέρασε από το μυαλό να ψάξουμε περισσότερο για την προέλευσή τους. Μια διάσημη έκφραση που συνοδεύεται συνήθως από ένα στέμμα είναι:

«Keep calm and carry on»

Τη συγκεκριμένη έκφραση-λογότυπο την έχουμε παρατηρήσει σίγουρα αρκετοί και ιδιαίτερα σε μπλούζες, κούπες, τσάντες κ.λπ. Ωστόσο, η ιστορία που κρύβεται από πίσω είναι αρκετά πιο ενδιαφέρουσα από ένα μπλουζάκι!

Η εν λόγω έκφραση ήταν στην ουσία μια αφίσα πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1939. Είχε δημιουργηθεί από τη Βρετανική Κυβέρνηση στην προσπάθεια να ανυψώσει το ηθικό της κοινωνίας σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας που προετοιμάζονταν να δεχθούν μαζικές εναέριες επιθέσεις στα πλαίσια του πολέμου. Έτσι, η Κυβέρνηση έψαχνε τρόπους να παρακινήσει το λαό, να τον κάνει κάπως πιο «χαρούμενο» και να του δώσει κουράγιο, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο με το σκεπτικό ενός Παγκοσμίου Πολέμου.

Επίσημη αφίσα, 1939

Παρόλο που είχαν δημιουργηθεί εκατομμύρια αντίτυπα, η συγκεκριμένη αφίσα δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστή την εποχή του Πολέμου, καθώς τελικά αποφασίστηκε να μην προωθηθεί στο κοινό. Τη θέση της πήραν δύο άλλες αφίσες που είχαν παρόμοιο σκοπό, δηλαδή να ανυψώσουν το ηθικό. Ενδεικτικά, οι 2 αφίσες είχαν τίτλο:

«Your Courage, Your Cheerfulness, Your Resolution Will Bring Us Victory»

«Freedom Is in Peril / Defend It With All Your Might»

Αφού δεν δημοσιοποιήθηκε στην κοινωνία, πώς έγινε τόσο γνωστή; Η απάντηση εδώ είναι από τους Manleys οι οποίοι είχαν ένα βιβλιοπωλείο στο Νορθάμπερλαντ. Πιο συγκεκριμένα, είχαν αγοράσει από δημοπρασία μια κούτα με παλιά βιβλία, ανάμεσά τους ήταν και η αφίσα. Επειδή τους άρεσε ιδιαίτερα η αφίσα, ρώτησαν αν υπήρχαν πνευματικά δικαιώματα προκειμένου να αναπαραχθεί η αφίσα και αφού τους δόθηκε η έγκριση, άρχισε να γίνεται διάσημη στο κοινό.

Παραλλαγή του “Keep Calm” σε κούπα

Γρήγορα εξελίχθηκε η αναπαραγωγή σε εφημερίδες, στο διαδίκτυο και σε κάθε άλλο μέσο κάνοντας το σλόγκαν διάσημο παγκοσμίως δίχως να γνωρίζουμε-τουλάχιστον αρκετοί από εμάς- την πραγματική προέλευση.

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Πηγές:

Keep Calm and Carry On: The Truth Behind the Poster

https://en.wikipedia.org/wiki/Keep_Calm_and_Carry_On

https://www.keepcalmandcarryon.com

Εικόνες: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22562329

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.