Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο Άγιος Βασίλης;

Η ιστορία του Άγιου Βασίλη προβληματίζει αρκετούς γονείς και βρίσκονται πάντα στο δίλημμα αν θα πρέπει να αποκαλύψουν την αλήθεια σχετικά με την ύπαρξή του.

Δεν είναι εύκολο ζήτημα, γιατί ο Άγιος Βασίλης περνά το μήνυμα της στάσης ζωής απέναντι στο καλό και στο κακό με το να επιλέγει τα καλά παιδιά, για να τους φέρει δώρα ως ανταμοιβή της καλοσύνης και της ηθικής τους, ενώ τα κακά παιδιά τιμωρούνται. Παράλληλα, οι γονείς μπορούν να αξιοποιήσουν το μήνυμα αυτό για την καλλιέργεια της ηθικής συμπεριφοράς των παιδιών.

O Άγιος Βασίλης αποτελεί την προσωποποίηση των Χριστουγέννων και της αγάπης για τα παιδιά. Επειδή τα μικρά παιδιά δεν είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν το νόημα των Χριστουγέννων, ο Άγιος Βασίλης αποτελεί την πύλη, για να αναδειχθούν η αγάπη, η γενναιοδωρία, η ελπίδα, η ευχαρίστηση του να προσφέρεις χωρίς αντάλλαγμα. Είναι μια καλή ευκαιρία να διδαχθούν την αξία του σεβασμού, της προσφοράς, την ανιδιοτέλεια, την ουσιαστική επαφή με τους άλλους ανθρώπους. Ο Άγιος Βασίλης είναι η προσωπικότητα που, ως λαμπερή και οικεία εικόνα για όλους μας, μάς υπενθυμίζει πως πρέπει να σκεφτόμαστε με γνώμονα όχι το «εγώ», αλλά το «εμείς».

Ο Άγιος Βασίλης είναι μια μυθική φιγούρα, σαν αυτή των αρχαίων μύθων και των παιδικών παραμυθιών, που βοηθά τα παιδιά να ενεργοποιήσουν τον εσωτερικό τους κόσμο και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Η ιδιαιτερότητα της φιγούρας αυτής είναι ότι τα παιδιά μπορούν να του μεταφέρουν τις πιο κρυφές και σημαντικές τους επιθυμίες και αυτός να τις πραγματοποιεί. Έτσι, αντιπροσωπεύει ως σύμβολο την κατανόηση και τη γενναιοδωρία.

Ο Άγιος Βασίλης είναι κάτι πολύ σπουδαιότερο, γιατί μαθαίνει στα παιδιά να πιστεύουν σε κάτι που δεν έχουν ποτέ δει ή αγγίξει. Στην πορεία της ζωής τους θα χρειαστεί να πιστέψουν στον εαυτό τους, στα ταλέντα τους, στις ικανότητές τους, στους φίλους τους, στην οικογένεια. Θα χρειαστεί να πιστέψουν σε πράγματα που δεν μετρώνται, όπως είναι η δύναμη της αγάπης.

Στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, κυρίως μέχρι την ηλικία των 6-7, είναι πολύ σημαντική η ανάγκη του να πιστεύει σε σύμβολα. Σε εκείνη την ηλικία δεν μπορεί να ξεχωρίσει τον φανταστικό από τον αληθινό κόσμο. Η φαντασία που αναπτύσσει είναι απαραίτητη για την κοινωνική, λεκτική και κινητική ικανότητά του, αλλά και για την ικανότητά του να επιλύει προβλήματα. Η φαντασία, μαζί με τα παραμύθια και τους μύθους, εγκαταλείπονται σταδιακά, όταν το παιδί ωριμάζει νοητικά. Στο στάδιο της λογικής σκέψης τα παιδιά πείθονται μόνο από επιχειρήματα που αντικατοπτρίζουν το γνωσιακό επίπεδο και τις συναισθηματικές τους ανάγκες. Έτσι, η ιστορία του Άγιου Βασίλη κάποια στιγμή θα γίνει μια γλυκιά ανάμνηση.

Το στοίχημα του γονέα της σύγχρονης κοινωνίας είναι να συνδέσει την ύπαρξη του Αϊ-Βασίλη με άλλου είδους εορταστικές εκδηλώσεις (εθελοντικές προσπάθειες, επισκέψεις και προσφορά δώρων σε ιδρύματα και οργανώσεις) και να περάσει το μήνυμα ότι ο Αϊ-Βασίλης συνδέεται με τις πράξεις προσφοράς και αγάπης προς τους άλλους. Να διδαχθούν ότι ο Άγιος Βασίλης είναι κάτι που όλοι έχουμε μέσα μας και είναι ένας τρόπος να εκφράσουμε το χριστουγεννιάτικο πνεύμα της αγάπης.

https://www.pexels.com/photo/merry-xmas-scrabble-blocks-with-yellow-light-bokah-728460/

Καλές Γιορτές σε όλους!

Επιμέλεια κειμένου: Ευγενία Κελαράκου

Απόφοιτη Ψυχολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Eιδικευόμενη Ψυχοθεραπεύτρια Συστημικής/Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. Πιστεύω η ψυχολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και η ύπαρξη της ψυχικής μας ευημερίας και γαλήνης δημιουργούν τις συνθήκες για μια πιο ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Μόττο μου: «Ας δείξουμε εμπιστοσύνη στη ζωή και στο ένστικτό μας. Ξέρουν να μας καθοδηγούν». (nikolidakiel.psy@gmail.com)