Η Υγεία γίνεται… ένας νέος νάνος πλανήτης;

Οι αστρονόμοι χρησιμοποιώντας το πολύ μεγάλο τηλεσκόπιο (VLT) που βρίσκεται στη Χιλή, μελέτησαν ενδελεχώς τον αστεροειδή Υγεία, που βρίσκεται στη Ζώνη Αστεροειδών. Για πρώτη φορά μελετήθηκε σε υψηλή ανάλυση προκειμένου να ερευνηθεί το μέγεθος και το σχήμα. Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι μάλλον θα πρέπει να το βάλουν… στην κατηγορία των νάνων πλανητών.

Όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει νάνος πλανήτης σύμφωνα με τους επιστήμονες. Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, δεν είναι δορυφόρος, δεν έχει απομακρύνει τα «σώματα» γύρω του, έχει αρκετή μάζα ώστε η βαρύτητά της να της δώσει το σφαιρικό σχήμα.

Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν και η διάμετρος της Υγείας που υπολογίζεται στα 430 χλμ. Επίσης, παρατήρησαν ότι απουσίαζε ο κρατήρας που περίμεναν να δουν οι επιστήμονες στην επιφάνειά της.

Πηγές:

ESO (European Southern Observatory). “ESO telescope reveals what could be the smallest dwarf planet yet in the solar system.” ScienceDaily. 28 October 2019

ESO/P. Vernazza et al./MISTRAL algorithm (ONERA/CNRS)

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!

Newsletter

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας στο Newsletter! Κάθε βδομάδα θα διαβάζετε τα καλύτερα άρθρα στο email σας!

Παρουσιάστηκε σφάλμα. Δοκιμάστε ξανά!

Your e-articles will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.