Κουμανταρία, το αρχαιότερο κρασί με ταυτότητα

Κρασί ή οίνος;Όπως και αν το πει κανείς το σίγουρο είναι πως πρόκειται για ένα ποτό ιδιαίτερα αγαπητό σε πολλές μα πολλές περιοχές του κόσμου. Πολλές οι μορφές του, οι γεύσεις, τα είδη του. Πολλές και οι τεχνικές παραγωγής του, τα μυστικά του και οι ιδιαιτερότητές του. Αναμφίβολα πίσω από ένα ποτήρι κρασί κρύβεται μια ολόκληρη επιστήμη. Ή μια ολόκληρη τέχνη. Ή ακόμη καλύτερα; Ένας συνδυασμός των δύο. Η παραγωγή του κρασιού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κάπου εκεί, συναντάμε και το αρχαιότερο κρασί με ονομασία προέλευσης που δεν είναι άλλο από την Κουμανταρία ή Κουμανδαρία.

Η κουμανδαρία παράγεται στην ομώνυμη περιοχή της Κύπρου στους πρόποδες της οροσειράς Τροόδους. Πρόκειται για ένα γλυκό, επιδόρπιο κρασί που παράγεται από λιαστά (ημισταφιδομένα) σταφύλια. Η ιστορία της ξεκινά από το 800 π.Χ. (ίσως και παλαιότερα) και παράγεται από τότε χωρίς διακοπή. Αυτή η συνεχής παραγωγή της Κουμανδαρίας την καθιστά πιθανόν το αρχαιότερο κρασί της Μεσογείου. Λέγεται πως το όνομα της Κουμανδαρίας οφείλεται στο ότι επί ενετοκρατίας μόνο οι κυβερνήτες (κομαντάρηδες) της Κύπρου μπορούσαν να πίνουν από αυτό το κρασί.

Η μοναδική πολυπλοκότητα της σύστασής της οφείλεται στην γεωγραφική προέλευση των σταφυλιών από τα οποία παράγεται, στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και τις ποικιλίες που χρησιμοποιούνται. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η Κουμανδαρία παράγεται αποκλειστικά σε μια περιοχή δεκατεσσάρων παραγωγών χωριών, έχει οδηγήσει στο να κατοχυρωθεί ως οίνος ονομασίας προέλευσης. Γενικά, για να κατοχυρωθεί ένας οίνος με ονομασία προέλευσης, απαιτείται να προέρχεται από συγκεκριμένη αμπελουργική ζώνη με τα όριά της νομοθετημένα εντός της περιοχής προέλευσης. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει μια «τυπικότητα» στο παραγόμενο προϊόν, αφού οφείλει τις ιδιότητές του στις ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής στην οποία παράγεται.

Η κουμανδαρία είναι ιδιαίτερα γνωστή για την ιστορία της και αποτελεί ξεχωριστό προϊόν για τους Κύπριους παραγωγούς. Εκτός των άλλων, πρόκειται για ένα κρασί με πλούσια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, απολαυστικό και πολύπλοκο. Αν λοιπόν είστε λάτρεις του καλού οίνου και σας ενδιαφέρει να εμπλουτίσετε τις γευστικές σας γνώσεις, η κουμανδαρία με την γλυκιά γεύση και την μεγάλη ιστορία αποτελεί μια καλή επιλογή!

Με στοιχεία από:

http://www.cyprusfoodndrinks.com/upload/20080807/1218096231-02244.pdf

Κουμανδαρία (Κουμανταρία). Το αρχαιότερο κρασί της Ευρώπης και μια ιστορία με ιππότες.

https://www.clickatlife.gr/geusi/story/23358

Χαιρετώ την ομήγυρη!Είμαι μια απόφοιτη βιοτεχνολογίας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια γενετικής. Λατρεύω να διαβάζω βιβλία, να πίνω καφέ και να ακούω μουσική, κατά προτίμηση όλα ταυτόχρονα. Γράφω για απλά πράγματα που με εντυπωσιάζουν ή με προβληματίζουν.