Τα «Κρυμμένα» βιβλιοπωλεία της Ακαδημίας

Πλησίον του Συντάγματος και των Εξαρχείων βρίσκεται η Ακαδημία ή, αλλιώς «Πανεπιστήμιο»,  όπως λέγεται λόγω της στάσης του μετρό και είναι μία από τις πιο κεντρικές περιοχές της Αθήνας. Στη περιοχή αυτή, με θέα τον λόφο του Λυκαβηττού εδρεύει η Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και το Αναγνωστήριο του ΕΚΠΑ.

Περιοχή πολυσύχναστη και θορυβώδης από τον συνωστισμό, αποτελεί το πρώτο μέρος εξερεύνησης κάθε εκκολαπτόμενου και ονειροπόλου φοιτητή – και όχι μόνο. Τα παλιά, μεγαλεπήβολα σε στυλ μπαρόκ κτήριά της σε συνδυασμό με τους «βανδαλισμένους» τοίχους από τα ανυπάκουα πνεύματα της εποχής τής προσδίδουν έναν αέρα ρομαντισμού και πνευματικής έξαρσης. Είναι απολύτως λογικό, λοιπόν, που η Ακαδημία «φιλοξενεί» τόσα βιβλιοπωλεία- και δεν εννοώ φυσικά την λατρεμένη «Πολιτεία» και τα πανεπιστημιακά βιβλιοπωλεία στην οδό Μαυρομιχάλη. Πιο συγκεκριμένα, θα γίνει αναφορά στα βιβλιοπωλεία τα οποία ειδικεύονται στην συλλογή μεταχειρισμένων και σπάνιων βιβλίων. Σίγουρα θα έχετε δει τέτοια βιβλιοπωλεία σε άλλες περιοχές, όπως και περίπτερα που πωλούν secondhand βιβλία (τα λεγόμενα βιβλιοπερίπτερα του Πανεπιστημίου). Ωστόσο, η Ακαδημία αποτελεί κατά μία έννοια την «γενέτειρα» αυτών των καταστημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα βιβλιοπωλεία τα οποία αυτά καθ’εαυτά ασχολούνται με την πώληση τέτοιων μεταχειρισμένων βιβλίων είναι ελάχιστα και άγνωστα. Εδώ συγκεντρώθηκαν τα δύο πιο κεντρικά και (μετά από μία έρευνα αγοράς) οργανωμένα σε αυτή την αναπτυσσόμενη βιομηχανία.

1) Ασκληπιού 11

Το πρώτο και πιο καινούριο βιβλιοπωλείο που επισκέφθηκα ήταν το -ανώνυμο προς το παρόν- στην οδό Ασκληπιού 11. Είναι γνωστό με το όνομα της διεύθυνσής του και άνοιξε εδώ και 1 χρόνο, πριν το τέλος του 2017. Αν και σχετικά νέο, έχει τρομερή απήχηση. Εκεί είχα την τύχη να γνωρίσω τον κύριο Νίκο, επίτιμο δικηγόρο και λάτρη του διαβάσματος. Όπως χαρακτηριστικά μου δήλωσε, το μαγαζί αυτό έχει πολλά βιβλία κάθε είδους. Σχετικά με φιλοσοφία, ψυχολογία, κλασική λογοτεχνία, ελληνική ποίηση ειδικά, ξενόγλωσση πεζογραφία, αρχαία ελληνική γραμματεία, εγκυκλοπαίδειες, κόμικς, δίσκους, κασέτες και cd. «Εγώ έρχομαι κάθε μέρα σχεδόν, έχω γεμίσει μία τεράστια βιβλιοθήκη με τόσα έργα- τόσα που η γυναίκα μου γκρινιάζει συνεχώς!» μου είπε γελώντας, καθώς διάλεγε ανάμεσα σε ένα cd με τις συνθέσεις του Τσαϊκόφσκι και τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή.

Εξωτερικά έχει πάγκους με τα πιο φθηνά και ίσως πιο εμπορικά βιβλία, μέσα κρύβονται καλά οργανωμένοι οι πραγματικοί θησαυροί. Οι τιμές κυμαίνονται από 1 μέχρι 5 ευρώ (εκτός όταν πρόκειται για πολύ δυσεύρετα κομμάτια) ενώ η Διονυσία και ο Βαγγέλης, η υπάλληλος και ο υπεύθυνος αντίστοιχα, είναι πολύ δεκτικοί σε προσφορές του τύπου «τα τρία βιβλία, 5 ευρώ», πάντοτε με απόδειξη.

2) «Συλλεκτικά βιβλία το περίπτερο»

Αυτό το περίπτερο, που ουσιαστικά είναι ένα μικρό δωματιάκι πνιγμένο στα βιβλία, βρίσκεται στην Ασκληπιού 5-7, έναντι του Πνευματικού Κέντρου και δίπλα σχεδόν από το προαναφερθέν μαγαζί. Και αυτό είναι καινούργιο. Έχει μόλις έναν χρόνο που άνοιξε. Υπεύθυνος είναι ο κύριος Βασίλης. «Ασχολούμαι με τον χώρο τον τελευταίο καιρό, φτιάχνω και δικές μου βιβλιοδεσίες. Υπάρχουν πολύ παλιά και σπάνια βιβλία εδώ μέσα. Πού τα βρήκα; Από αποθήκες, πλειστηριασμούς και από τους πελάτες που τα φέρνουν. Μερικοί πραγματικά δεν ξέρουν τι δίνουν…» δήλωσε ο ίδιος μετά από τις πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις μου. Και αναφέρω το «συγκεκριμένες», καθώς οι απαντήσεις ήταν πολύ γενικές. «Πώς να μην είναι άλλωστε; Σε έναν χώρο με τόσες απόψεις τυλιγμένες σε καφετί σελίδες, δεν γίνεται να μείνω συγκεντρωμένος. Κάνω αυτό που μου αρέσει. Είμαι αυτοδίδακτος στις βιβλιοδεσίες και μου αρέσει που κάνω άτομα, να, σαν και εσένα, να μαγεύονται από την αχανή συλλογή μου

Μετά τα ονειροπόλα λόγια του κύριου Βασίλη, στριμώχτηκα μέσα στο μικρό μαγαζί. Κοίταξα πολλά βιβλία και επεξεργάστηκα ακόμη περισσότερα γεμίζοντας τα χέρια μου με σκόνη. Τελικά, αγόρασα ένα εκείνη την ημέρα. «Το όνομα του ρόδου» φυσικά! Το έψαχνα καιρό και το βρήκα τυχαία, γεγονός που το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον, όταν το διαβάζω. Το βιβλίο κόστιζε 1 ευρώ μόνο. Μέσα στο μαγαζί υπάρχουν ράφια και ένας μεγάλος πάγκος. Η τιμή είναι 1 ευρώ στα περισσότερα βιβλία. Σε σπάνια κομμάτια, βιβλιοδεσίες και πολύ παλιά βιβλία – υπάρχουν δοκίμια από τον 19ο και 20ο αιώνα- οι τιμές αυξάνονται. Τα είδη που παρατήρησα ήταν κυρίως δοκίμια, ποιήματα, πεζά της νεοελληνικής λογοτεχνίας και έργα κλασικών δημιουργών. Ωστόσο, η γκάμα ανανεώνεται καθημερινά τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Τα βιβλία αυτά προσφέρονται είτε από ιδιώτες που θέλουν να τακτοποιήσουν την βιβλιοθήκη τους, είτε από παλιά καταστήματα και βιβλιοπωλεία τα οποία έκλεισαν ή ξεπούλησαν τα εμπορεύματά τους. Κατά μία έννοια, κάθε κορεσμένο βιβλίο είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σε ένα από αυτά τα μικρά θησαυροφυλάκια. Επιπλέον, μπορείτε να αναφέρετε ποιο ή ποια βιβλία ψάχνετε ούτως ώστε να κρατηθούν στο μέλλον για εσάς, εφόσον βρεθούν.

Ciao! Σπουδάζω Φιλολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών, μου αρέσουν οι ξένες γλώσσες με προφανή αδυναμία στα ιταλικά. Προσπαθώ ώστε κάθε άρθρο μου να είναι ενδιαφέρον και να λειτουργεί ως μιαν απόδραση για την αναγνώστρια και τον αναγνώστη. Αδυναμία μου είναι η noir λογοτεχνία και θα ήθελα να γίνω δημοσιογράφος αστυνομικού ρεπορτάζ στο μέλλον.