Ronald, ο κάποτε διάσημος κλόουν από τα McDonald’s

Οι προηγούμενες γενιές θα θυμούνται σίγουρα τον ιστορικό κλόουν της παγκόσμιας αλυσίδας γρήγορου φαγητού, McDonald’s! Πρόκειται για μια εμβληματική φιγούρα που είχε χρησιμοποιηθεί από την εν λόγω εταιρεία τόσο ως τηλεοπτική διαφήμιση όσο και ως «ζωντανή» προσωπικότητα που διασκέδαζε τον κόσμο. Πρόκειται για τον χαρακτήρα που ερχόταν δεύτερος μόνο μετά από τον Άγιο Βασίλη σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις! Αυτό προκύπτει από μια παλιότερη έρευνα που ανέφερε ότι το 96% των μαθητών στις Η.Π.Α. αναγνώριζαν τον κλόουν σαν μορφή.

Η ιστορία του κλόουν, γνωστού με το όνομα Ronald McDonald, ξεκινάει μερικές δεκαετίες πίσω, το 1963. Ο Willard Scott που η βασική του ασχολία ήταν κυρίως τα μέσα ενημέρωσης (ράδιο, τηλεόραση, παρουσιαστής κ.λπ.) θεωρείται ο πρώτος κλόουν των McDonald’s και συμμετείχε στις πρώτες 3 τηλεοπτικές διαφημίσεις. Μάλιστα, ο ίδιος, πριν ενσαρκώσει τον κλόουν των McDonald’s, είχε υποδυθεί το ρόλο ενός άλλου γνωστού κλόουν της εποχής, τον Bozo. Χρησιμοποιώντας το καλλιτεχνικό όνομα «Ronald McDonald, the Hamburger-Happy Clown» οι πρώτες διαφημίσεις απεικόνιζαν έναν κλόουν ο οποίος είχε στο κεφάλι του ένα καπέλο-δίσκο με το κλασικό γεύμα από την αλυσίδα γρήγορου φαγητού και στη μύτη του είχε κάτι που έμοιαζε με πλαστικό ποτήρι. Αρκετοί θα τον παρομοίαζαν με σκιάχτρο παρά με κλόουν!

Με το πέρασμα του χρόνου άλλαξαν οι ηθοποιοί, ο κλόουν άρχισε να παίρνει την μορφή που ίσως γνωρίζουμε οι περισσότεροι, δηλαδή το κόκκινο μαλλί, την κόκκινη μύτη, το ολόασπρο πρόσωπο και ως στολή να κυριαρχεί το κίτρινο και κόκκινο χρώμα. Η βασική υπόθεση των διαφημίσεων προσανατολιζόταν στην φανταστική περιοχή McDonaldland που ο κλόουν Ronald είχε διάφορες περιπέτειες κάνοντας τα «μαγικά» του με τους φίλους του Mayor McCheese, Hamburglar, Grimace, Birdie the Early Bird και The Fry Kids.

Πέρα από τις διαφημίσεις στην τηλεόραση, ο Ronald πραγματοποιούσε εμφανίσεις κι αλλού. Έκανε αισθητή την παρουσία του σε βιβλία, κόμικς, video games, φιγούρες παιχνιδιών μέχρι και μερικά δευτερόλεπτα στην ταινία Mac and Me στην οποία κατάφερε και «κέρδισε» χρυσό βατόμουρο χειρότερου νέου σταρ. Επίσης, κατά καιρούς είχαν βγει και μίνι σειρές με πρωταγωνιστή τον Ronald. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι από το 1974 είχε ιδρυθεί ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με όνομα Ronald McDonald House Charities με βασικό σκοπό την υγεία και ευημερία των παιδιών.

Από το 2003 και μετά αλλάζει η τακτική προώθησης των McDonald’s και ο κλόουν παύει να κάνει τηλεοπτικές εμφανίσεις. Πλέον τον συναντάμε σε φυσική μορφή ως ψυχαγωγό. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχαν αρκετοί που θεωρούσαν πως η τακτική της εταιρείας να προωθεί τον κλόουν σε συνδυασμό με γρήγορο φαγητό σε παιδιά ήταν κάπως ανήθικη και υπάρχουν φήμες πως και αυτός ήταν ένας βασικός λόγος για την απόσυρση του κλόουν.

Πηγές:

https://en.wikipedia.org/wiki/Ronald_McDonald

Evolution Of Ronald McDonald

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Εικόνες: Steve Baker, Thomas Hawk

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.