«Της αλλαγής τραγούδι» (Άποψη)

Το παιδικό βιβλίο «Της αλλαγής τραγούδι», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και εμείς είχαμε την τύχη, να το διαβάσουμε και να μιλήσουμε γι’ αυτό.

Το συγκεκριμένο παιδικό βιβλίο αποτελεί έναν ύμνο για τα παιδιά. Γράφτηκε από την πρώτη εθνική ποιήτρια των ΗΠΑ, Amanda Corman, και οδηγεί όλα τα παιδιά να αντιληφθούν ότι έχουν την δύναμη να αλλάξουν τόσο τον εαυτό όσο και τον κόσμο προς το καλύτερο.

Η Αμάντα Γκόρμαν είναι η νεότερη ποιήτρια που συμμετείχε ποτέ σε ορκωμοσία Αμερικανού προέδρου. Είναι αφοσιωμένη υπέρμαχος προστασίας του περιβάλλοντος, της ισότητας των φύλων και της εξάλειψης των φυλετικών διακρίσεων.

Αλλαγή, μια λέξη σπουδαία και συνάμα δύσκολη. Πώς να αλλάξουμε; Τι να αλλάξουμε; Γιατί να αλλάξουμε; Πώς να αλλάξει ο κόσμος; Πόση προσπάθεια και δύναμη χρειάζεται;

«Της αλλαγής το τραγούδι που;
Εδώ: Βαθιά σ΄ εμένα
Γιατί η αλλαγή που θα ήθελα να δω είμαι εγώ»

Η εσωτερική αλλαγή που αφορά στις σκέψεις, στις πεποιθήσεις, στις αξίες, στα συναισθήματα, στον τρόπο συμπεριφοράς μας και στη στάση ζωής μας, θα φέρει και την εξωτερική αλλαγή που θα οδηγήσει σε αλλαγή της κοινωνίας και στην αλλαγή του κόσμου. Μια αλλαγή ξεκινά να είναι ατομική υπόθεση και εξελίσσεται σε συλλογική επιτυχία. Βασικά συστατικά της αλλαγής είναι η προσπάθεια, η ψυχική δύναμη και η πίστη.

Οι αλλαγές προτείνει η Αμάντα να μην μας φοβίζουν. Αν μπορούμε να τις ονειρευτούμε αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τις πραγματοποιήσουμε με μικρά και σταθερά βήματα. Να μη μας απογοητεύει η αποτυχία, να μην μας αποθαρρύνουν οι δυσκολίες και τα εμπόδια γιατί με θέληση και πείσμα όλα μπορούν να αλλάξουν. Η βοήθεια είναι πάντα ευπρόσδεκτη να αξιοποιηθεί και χρειάζεται να την προτιμούμε ώστε να έχουμε αισθήματα υποστήριξης, ελπίδας και αισιοδοξίας.

Υπάρχει ελπίδα εκεί που υπάρχει αγάπη, νοιάξιμο, ενδιαφέρον, δημιουργία, σκοπός και όραμα.

Το παραπάνω βιβλίο μέσα από την δυνατή εικονογράφηση και το τραγούδι μεταφέρει ουσιαστικά μηνύματα αυτογνωσίας και μπορεί να αξιοποιηθεί στο σχολείο από εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ως αφορμή να επεξεργαστούν τα παιδιά αυτά τα ζητήματα, να σκεφτούν, να συναισθανθούν σε τι κόσμο βρίσκονται και τι θα ήθελαν να δημιουργήσουν. Να τον φανταστούν, να τον οραματιστούν και να δράσουν δημιουργικά αποκτώντας ενσυναίσθηση και ανοίγοντας τα μάτια και τα αυτιά τους. Τέλος, είναι μια καλή αφορμή για σύνδεση των γονέων με τα παιδιά τους ώστε να επικοινωνήσουν για σημαντικά θέματα και να κάνουν συζητήσεις για όσα οι ίδιοι έχουν καταφέρει και προσπαθήσει γινόμενοι παραδείγματα προς μίμηση.

Το παραμύθι αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί πολύ καλά σε ομαδικές δραστηριότητες προάγωντας το πνεύμα, την συλλογική προσπάθεια, την συνεργασία, την δημιουργικότητα και την καλλιτεχνική φύση των παιδιών. Σημαντικές λέξεις που αναδύονται από το βιβλίο αυτό είναι οι εξής;

«Δε χτίζω φράχτη πιο ψηλό
Γεφύρι θέλω πιο γερό
Για αποστάσεις μόνο δε μιλώ»

Το βιβλίο από τις εκδόσεις Ψυχογιός: εδώ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για Bιβλία: εδώ και Παιδαγωγικών: εδώ

Απόφοιτη Ψυχολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Eιδικευόμενη Ψυχοθεραπεύτρια Συστημικής/Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. Πιστεύω η ψυχολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και η ύπαρξη της ψυχικής μας ευημερίας και γαλήνης δημιουργούν τις συνθήκες για μια πιο ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Μόττο μου: «Ας δείξουμε εμπιστοσύνη στη ζωή και στο ένστικτό μας. Ξέρουν να μας καθοδηγούν». (nikolidakiel.psy@gmail.com)