Αστέρω Χριστοφίδου: «Η αγάπη είναι ελευθερία, αλληλεγγύη και ειρήνη»

Η Αστέρω Χριστοφίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό. Στα δεκαοκτώ της έφυγε από τη Κύπρο και ήρθε στην Ελλάδα όπου σπούδασε Μουσικολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια, έχοντας επιστρατεύσει τα μεγάλα της όπλα, την φωνή και την κιθάρα της, παίζει μουσική στο δρόμο. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο «Η Αγάπη Είναι Παντού». Σήμερα, τη φιλοξενώ στο yourearticles.

-Γεννήθηκες και μεγάλωσες στη Λεμεσό. Τι θυμάσαι από τη παιδική σου ηλικία;

Θυμάμαι να είμαι πάντα με μια κιθάρα και να τραγουδάω παντού. Θυμάμαι να καίει μέσα μου κάθε ελπίδα για ζωή, να ονειρεύομαι και να ελπίζω σε έναν αλλιώτικο κόσμο. Θυμάμαι επίσης να γελάω πιο εύκολα και να είμαι λιγότερο καχύποπτη αφού ακόμα δεν είχα ανακαλύψει την σκοτεινή πλευρά των ανθρώπων και του κόσμου γενικότερα. Τα θυμάμαι όλα πιο απλά, πιο αγνά, πιο αισιόδοξα…

-Στα δεκαοκτώ αποφάσισες να φύγεις από τη Κύπρο και να έρθεις στην Ελλάδα. Πώς πήρες την απόφαση;

Τελειώνοντας το μουσικό λύκειο στην Λεμεσό έδωσα εξετάσεις και πέρασα στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Οπότε αποφάσισα να έρθω για να σπουδάσω μουσικολογία και κλασσική κιθάρα.

-Έχοντας σπουδάσει Μουσικολόγος στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τι αποκόμισες;

Η Μουσικολογία έχει τεράστια γκάμα μαθημάτων και διαφορετικούς κλάδους. Η αλήθεια είναι όμως ότι εμένα η αγάπη μου ήταν πάντα η κλασική κιθάρα στην οποία αφοσιώθηκα εξολοκλήρου από ένα σημείο και μετά.

-Τα ακούσματα που σε επηρέασαν;

Όταν ήμουν παιδί, είχαμε πάντα μουσική στο σπίτι μας. Άκουγα επιλεκτικά μουσική ανεξαρτήτως είδους . Επηρεάστηκα από πολλούς καλλιτέχνες για διαφορετικούς λόγους.

-Ήταν κομβική η γνωριμία με τον Παναγιώτη Μάργαρη;

Ο Παναγιώτης Μάργαρης είναι ένας πολύ καλός καθηγητής. Με οδήγησε σε σωστό δρόμο , τόσο στην τεχνική της κιθάρας, όσο και στη γενικότερη αισθητική μου σχετικά με τη μουσική. Υπήρξα τυχερή που βρέθηκε στο δρόμο μου.

-Η συμβουλή που σου έδωσε και τη θυμάσαι ως σήμερα;

Θυμάμαι να μου λέει πάντα ότι για να μπορέσω να φτάσω σε ένα υψηλό επίπεδο, να μπορέσω να πετύχω και να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα χρειάζεται πραγματικά πολλή σκληρή δουλειά καθημερινά, διαχρονικά και με πειθαρχεία.

-Τι ήταν αυτό που σε έκανε να θες να γίνεις μουσικός δρόμου;

Αυτή την απόφαση την πήρα σε μια περίοδο της ζωής μου που ένιωθα εγκλωβισμένη. Οπότε αυτός ήταν ένας τρόπος να ελευθερωθώ και να είμαι καλά.

-Υπήρξαν δυσκολίες που βίωσες; Να ζορίζεσαι να βγάζεις τα προς το ζην;

Ναι, για κάποια χρόνια ζοριζόμουν πολύ και οικονομικά αλλά και ψυχικά. Δούλευα πολλές ώρες σε άσχετες δουλειές για να ανταπεξέλθω και δεν είχα χρόνο να δημιουργήσω η να διαβάσω μουσική και αυτό άρχισε να με διαλύει ψυχολογικά. Για αυτό όπως είπα και πιο πριν αποφάσισα να βγω στον δρόμο και να παίζω μουσική. Για να νιώθω ελεύθερη.

-Κάποιο περιστατικό που σου συνέβη στο δρόμο και σου προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση;

Υπάρχουν πολλά περιστατικά που συμβαίνουν καθημερινά και με συγκινούν πολύ. Ειλικρινά μου είναι αδύνατον να τα ξεχωρίσω οπότε θα σας περιγράψω τρία που έχω στην μνήμη μου πιο έντονα αυτή την στιγμή. Το ένα ήταν όταν ένα παιδάκι με ειδικές ανάγκες ήρθε, με αγκάλιασε σφιχτά και άρχισε να τραγουδάει μαζί μου. Ένα άλλο ήταν όταν ένας παππούλης έβγαλε την φυσαρμόνικα του από την τσέπη και ξεκίνησε να παίζει μαζί μου και ένα άλλο όταν ένας άστεγος ήρθε και μου έδωσε το μήλο του και ένα μπουκαλάκι νερό.

-Με τη κιθάρα σου έχεις ταξιδέψει σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο. Ποιο ήταν το πιο όμορφο;

Το κάθε μέρος έχει ξεχωριστή ομορφιά οπότε νομίζω πως δεν μπορώ να αποφασίσω.

-Πρόσφατα, κυκλοφόρησε το πρώτο σου άλμπουμ με τίτλο «Η Αγάπη Είναι Παντού». Πώς προέκυψε αυτή η κατάθεση;

Προέκυψε μέσα από πολύ μελέτη, κόπο και αφοσίωση το οποίο πήρε μερικά χρόνια για να υλοποιηθεί λόγω και οικονομικών δυσχερειών. Ήθελα πολύ να έχω κάτι χειροπιαστό και να μπορεί ο κόσμος που με παρακολουθεί να έχει κάτι από μένα. Ο τίτλος του άλμπουμ είναι εμπνευσμένος από το «Μη Μιλάς Άλλο Για Αγάπη» του Διονύση Σαββόπουλου το οποίο περιλαμβάνεται στο cd αλλά και επειδή πιστεύω πραγματικά ότι η αγάπη είναι ελευθερία, αλληλεγγύη, ειρήνη και είναι παντού. Όταν ο κόσμος το αντιληφθεί αυτό ίσως και να αλλάξει προς το καλύτερο.

-Αν μπορούσες να γυρίσεις το χρόνο πίσω υπάρχει κάτι που θα ήθελες να αλλάξεις;

Δεν ξέρω αν θα άλλαζα κάτι. Νομίζω πως είμαι ευγνώμων για όλα στη ζωή μου.

-Τα όνειρα σου για το μέλλον;

Θα ήθελα να συνεχίσω να εξελίσσομαι ως καλλιτέχνης αλλά κυρίως να γίνω ένας άνθρωπος που εμπνέει και ενθαρρύνει το κοινό και έχει θετικό αντίκτυπο στον κόσμο. Προσωπικά θέλω να είμαι ευτυχισμένη, να απολαύσω τα ταξίδια μου και αυτά που έχει να μου προσφέρει η ζωή.

-Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν λες το όνομα Αστέρω Χριστοφίδου;

Μουσική, ταξίδια, αγάπη.

Αστέρω σε ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.

Εγώ σε ευχαριστώ.

Social της δημιουργού Αστέρω Χριστοφίδου

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...