Διαφυγή, μία λέξη χιλιάδες τρόποι

Από μικροί ψάχνουμε να βρούμε μια διαφυγή, μια διέξοδο. Αυτή τη διέξοδο ο καθένας τη ψάχνει με διαφορετικό τρόπο. Κάποιοι από εμάς την βρίσκουμε σε έναν φίλο/η ή σε έναν έρωτα. Τότε είναι που ηρεμούμε για λίγο, ξεχνάμε ό,τι πρόβλημα μάς περιτριγυρίζει και αφοσιωνόμαστε στο «αποκούμπι» μας.

Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που η διαφυγή τους βρίσκεται σε κάποιο βιβλίο. Ναι, καλά θυμάστε. Αυτό το βιβλίο που όποτε δεν είμαστε καλά το ανοίγουμε, για να διαβάσουμε. Αυτό που ταυτιζόμαστε με τον ήρωα και ζηλεύουμε τη ζωή του. Θέλουμε πολύ να ζήσουμε και εμείς το παραμύθι, έτσι για λίγα λεπτά νιώθουμε και εμείς βασιλιάδες, πριγκίπισσες, πριγκιπόπουλα…

Μια ακόμη κατηγορία ανθρώπων που ψάχνουν διαφυγή είναι αυτοί που την ψάχνουν σε κάποιο άθλημα. Σε κάποιο τρέξιμο, περπάτημα ή χόμπι όπως το ποδόσφαιρο ή η καλαθοσφαίριση. Αυτοί δίνουν το 100% της ενέργειάς τους στο άθλημα με απώτερο σκοπό να «ηρεμήσει το κεφάλι τους» από όλα όσα σκέφτονται και τους βασανίζουν. Αυτές τις λίγες ώρες που αθλούνται ξεχνούν τα πάντα και κάνουν όνειρα, όνειρα με θετική έκβαση. Όνειρα που μόνο τότε μπορούν να πιστέψουν πως υπάρχει πιθανότητα να βγουν αληθινά.

Ουκ ολίγοι οι άνθρωποι που κλείνονται στον εαυτό τους και δεν ομιλούν για τα προβλήματά τους σε κανέναν. Αυτοί είναι και οι μόνοι που ίσως δεν ψάχνουν μια διαφυγή. Αυτοί περνούν το ζόρι τους μόνοι τους και πολλές φορές βυθίζονται με τις ώρες στις σκέψεις τους έχοντας σκοπό να λύσουν το πρόβλημά τους. Μόνο που ξεχνούν κάτι βασικό: όταν ένα πρόβλημα το μοιράζεσαι, αυτόματα σπάει σε πολλά κομμάτια και η λύση του είναι πιο εύκολη. Πρέπει να βοηθάμε τέτοιους ανθρώπους και να τους δείχνουμε έμπρακτα πως είμαστε εκεί όποτε μας χρειαστούν. Να μην φτάνουν στο ακραίο σημείο της αυτοκτονίας, διότι ένιωθαν μόνοι. Άλλωστε, από την εμπειρία στη ζωή μας βγήκε η φράση: «καλύτερα να προλαβαίνουμε παρά να θεραπεύουμε».

Σώσε και εσύ έναν άνθρωπο, μίλα για τα προβλήματά σου, κάνε κάτι που αγαπάς.

Να θυμάσαι πως όλα έχουν την λύση τους, μια λύση που μόνο σε κατάσταση ηρεμίας μπορούμε να βρούμε.

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Ονομάζομαι Γρηγοριάδης Αντώνιος και κατάγομαι από τη πανέμορφη Θεσσαλονίκη. Είμαι τελειόφοιτος του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο τμήμα λογιστικής και χρηματοοικονομικής. Στον ελεύθερό μου χρόνο μου αρέσει να αρθρογραφώ και να τρέχω/περπατάω. Είναι δύο πράγματα που ηρεμούν την ψυχή και το μυαλό. Σας τα συνιστώ ανεπιφύλακτα! Με αγάπη, Ο αρθρογράφος σας