Απογραφές…

Λίγο πριν την έναρξη της νέας χρονιάς, προηγείται αυτή η μικρή περίοδος της περισυλλογής για τον καθένα, μια περίοδος απογραφών για την χρονιά που πέρασε. Τι έπρεπε να κάνει που δεν το έκανε και τι άλλο μπορούσε  να πράξει, τι βίωσε και πως αντέδρασε, ποιους ανθρώπους κράτησε στη ζωή του και αν το άξιζαν, ποιους τελικά απομάκρυνε, σε ποιους φέρθηκε καλά και σε ποιους λιγότερο, ποιους αδίκησε και ποιους υπερεκτίμησε. Ποιοι τον πικράνανε, ποιοι τον έκαναν ευτυχισμένο, ποιοι τον προδώσανε, ποιοι στάθηκαν πλάι του στα δύσκολα, σε ποιους αναλώθηκε ενώ δεν έπρεπε και τελικά ποιοι άξιζαν να παραμείνουν στη ζωή του.

Τι έφερε και τι πήρε ο προηγούμενος χρόνος, τι δίδαξε, αν τον έκανε σοφότερο, τι αποκόμισε, αν είναι ευχαριστημένος με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό του.

Η απογραφή κυρίως αφορά τον κάθε άνθρωπο χωριστά. Πώς εκείνος αντέδρασε σε σχέση με τα γεγονότα που βίωσε. Σε σχέση με τους ανθρώπους που συναναστρέφεται, είτε είναι φίλοι, γνωστοί, είτε οικογένειά του. Αν οι στόχοι που είχε βάλει επιτεύχθηκαν τη χρονιά που πέρασε. Στόχοι επαγγελματικοί, προσωπικοί αλλά κι ενδότεροι. Στόχοι αυτοβελτίωσης και εσωτερικής δουλειάς με τον εαυτό του ώστε να γίνεται καλύτερος άνθρωπος. Απογραφή του ίδιου του χαρακτήρα και των πράξεών του. Τότε έχει αξία η απογραφή όταν συνοδεύεται από τον αυτοέλεγχο και την αυτοκριτική. Όταν εντοπίζει κάποιος τα αρνητικά του στοιχεία που τον βασανίζουν, που τον δυσκολεύουν στην καθημερινότητά του και προσπαθεί να τα εξαλείψει ή να τα μικρύνει σε μέγεθος. 

Ο ανθρώπινος χαρακτήρας στη βάση του δεν αλλάζει, αλλά έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης κι ιδιαίτερα στον τρόπο έκφρασης και συμπεριφοράς. Όταν είναι κάποιος ευχαριστημένος με τον εαυτό του, αισθάνεται δυνατός κι έτοιμος να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες. Του δίνει περιθώρια λάθους και βελτίωσης, χρόνο για να διορθώσει όσα διορθώνονται και τον συγχωρεί.

Συνήθως οι απογραφές που κάνει ο καθένας, προκαλούν ένα συναίσθημα θλίψης και απογοήτευσης για όσα έπρεπε να κάνει και δεν έκανε ή για όσα περίμενε να γίνουν και δεν πραγματοποιήθηκαν. Αυτό σίγουρα αλλάζει και στην επόμενη απογραφή που θα κάνει, εκ του αποτελέσματος αυτών που έχει πράξει, το συναίσθημα που θα νιώθει δε θα είναι άλλο από εκείνο της χαράς και της ικανοποίησης.

Οι απογραφές συντελούν στην κάθε είδους εξέλιξη και δίνουν έναυσμα για νέους στόχους και επιτεύγματα.

Λοιπόν…. Καλές απογραφές!!!

Από την Μπότσαρη Φανή

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!

Newsletter

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας στο Newsletter! Κάθε βδομάδα θα διαβάζετε τα καλύτερα άρθρα στο email σας!

Παρουσιάστηκε σφάλμα. Δοκιμάστε ξανά!

Your e-articles will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.