Η ψυχολογία του κορωνοϊού

Καθημερινά στο μυαλό μας υπάρχουν σκέψεις για την κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως. Φάνηκε πως η ανθρωπότητα δεν ήταν έτοιμη να συναντήσει και να αντιμετωπίσει επιτυχώς έναν τέτοιο ιό. Όλα ξεκινούν από τη ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων. Ας το δούμε αναλυτικά και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Εάν η ψυχολογική μας κατάσταση είναι άσχημη, τότε φαίνεται πως η γενική υγεία μας είναι σε άσχημη κατάσταση είτε γιατί δεν τρώμε είτε γιατί αγχωνόμαστε και αυτό μας δημιουργεί σωματικά προβλήματα όπως άλγος, καρδιακά και τα συναφή για τα οποία άλλοι (ιατροί) θα μπορούσαν να σας δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Εντέλει, το συμπέρασμα είναι πως άνθρωποι καθημερινά θα έχουν προβλήματα και ορισμένοι θα πεθαίνουν από αυτά. Καρδιακές ανακοπές και ανορεξία είναι δύο ασθένειες που μαστίζουν την ελληνική και όχι μόνο κοινωνία του σήμερα.

Η ψυχολογία έχει άμεση επίπτωση στην όρεξη να ζήσουμε πραγματικά και όχι να επιβιώσουμε. Το να ζήσουμε κανονικά περιλαμβάνει μια ζωή γεμάτη χαρά, μηδενικά προβλήματα, όρεξη για δουλειά και ύπαρξη αλτρουισμού. Ίσως όλο αυτό μοιάζει ουτοπικό όμως, αν όλοι μαζί παλέψουμε, τότε μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα από κάθε μεμονωμένη μάχη. Αποδεδειγμένα πλέον, άνθρωποι με άσχημη ψυχολογία έχουν την τάση να μεταδίδουν αυτή τη μιζέρια και σε άλλους συνανθρώπους τους. Πρέπει να σταματήσει η μετάδοση του «ιού», ενός ιού που είναι ακόμη πιο επικίνδυνος από τον κορωνοϊό.

Το να περιορίσεις ανθρώπους στα σπίτια τους και να τους απαγορεύσεις τις συναντήσεις με γνωστούς, συγγενείς και φίλους είναι κάτι που αποτρέπει την μεγάλη εξάπλωση της covid-19, όμως μεγαλώνει τα ψυχολογικά προβλήματα και αυτό θα έχει εμφανή αποτελέσματα εντός των επόμενων μηνών. Οι άνθρωποι θα φοβούνται να έρθουν σε επαφή με άλλο κόσμο, αφού δεν ξέρουν αν κάποιος είναι φορέας, ή να βγουν ελεύθερα στην αγορά να αποκτήσουν τα αγαθά που χρειάζονται ή να κάνουν τη βόλτα τους. Θα βλέπουν συνωστισμό και θα σκέφτονται πως η παρέα είναι εστία μόλυνσης.

Δυστυχώς η αποξένωση θα είναι μεγάλου βαθμού και πολύ φοβάμαι πως η κατάσταση είναι ανεπιστρεπτί. Εκτός εάν ανακοινωθεί από κάποιο αρμόδιο όργανο, όπως ο Π.Ο.Υ., ότι ο ιός τελείωσε και δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Τότε ίσως πλησιάσουμε την κανονικότητα και την προ καραντίνας ζωή.

Σε μια χώρα που τα ψυχολογικά προβλήματα είναι ταμπού, δεν θα έπρεπε να υπάρξει άμεση δράση όλων των ψυχολόγων προς οποιονδήποτε έχει ανάγκη να μιλήσει; Θα μπορούσε να είχε συμβεί νωρίτερα η πρόληψη των συγκεκριμένων θεμάτων, όμως δυστυχώς καλύφθηκαν κάτω από το χαλί για αρκετό καιρό. Ήδη ακούγονται πολλά παράπονα πως ο κόσμος δεν αντέχει άλλο αυτή τη κατάσταση! Αν συνεχιστεί για καιρό ακόμη, φοβάμαι πως θα έχουμε αυτοκτονίες λόγω του παγκόσμιου φαινομένου που ονομάζεται κορωνοϊός.

Καλώ λοιπόν οποιονδήποτε άνθρωπο θέλει να μιλήσει για ό,τι τον απασχολεί να το κάνει. Αν δεν έχει κάποιον να τον ακούσει, να είναι σίγουρος πως θα βρίσκομαι ενεργά εδώ, για να μπορέσουμε όλοι μαζί να βγούμε νικητές από αυτή την άνιση μάχη με τον «ιό».
Παραδεχθείτε ό,τι έχετε και προχωρήστε αντιμετωπίζοντάς το, όχι κρύβοντάς το για καιρό. Η παράταση δεν θα δώσει λύση στο πρόβλημά σας!

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Ονομάζομαι Γρηγοριάδης Αντώνιος και κατάγομαι από τη πανέμορφη Θεσσαλονίκη. Είμαι τελειόφοιτος του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο τμήμα λογιστικής και χρηματοοικονομικής. Στον ελεύθερό μου χρόνο μου αρέσει να αρθρογραφώ και να τρέχω/περπατάω. Είναι δύο πράγματα που ηρεμούν την ψυχή και το μυαλό. Σας τα συνιστώ ανεπιφύλακτα! Με αγάπη, Ο αρθρογράφος σας