Προωθούν τα σημερινά πρότυπα ομορφιάς την παιδοφιλία;

Γιατί οι τάσεις της μόδας και οι εταιρείες δεν μας αφήνουν να γεράσουμε; Είναι φυσιολογικό άλλωστε.

Social media, ρούχα, μακιγιάζ. Η σημερινή γενιά περιτριγυρίζεται απ’ όλα αυτά που πρέπει να γνωρίζει για να είναι ‘’in’’. Μόδα, στυλ ντυσίματος και τάσεις έρχονται και παρέρχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μήπως όλα αυτά προέρχονται από κάπου πιο σκοτεινά που δύσκολα θα πιστέψουμε; Ας λάβουμε υπόψιν μας τα παρακάτω:

Το σώμα:

Tα πρότυπα ομορφιάς τον τελευταίο αιώνα θέλουν τα νεαρά άτομα να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Μικροκαμωμένο σώμα, αδύνατο, με λεπτή μέση. Για τα νέα κορίτσια οι καμπύλες και το έντονο στήθος είναι επίσης απαγορευτικά. Παραδείγματος χάριν τα σημερινά μοντέλα. Αναγκάζονται να έχουν, καθώς και να διατηρήσουν με τα χρόνια, ένα σώμα προεφηβικού κοριτσιού που σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει με αυτό της ενήλικης γυναίκας και καθώς αυτά τα ιδανικά σώματα μοντέλων μονοπωλούν το ενδιαφέρον, οι γυναίκες, όσο μεγαλώνουν νιώθουν μειονεκτικά σχετικά με το βάρος τους και την όψη του δέρματός τους εφόσον είναι αδύνατον να συγκριθούν με ένα τόσο νεαρό σώμα που θυμίζει και παραπέμπει στα ασχημάτιστα κορμιά παιδιών. 

Η αποτρίχωση:

Ένα ακόμα παράδοξο της σύγχρονης εποχής είναι η μανία του εντελώς αποτριχωμένου σώματος. Όλο και περισσότερα αγόρια και κορίτσια προχωρούν μέχρι και σε θεραπεία με λέιζερ προκειμένου να απαλλαχθούν από αυτό που σηματοδοτεί την έφηβη και μετ’ έπειτα την ενήλικη ζωή τους. Έχουμε πειστεί ότι η φυσιολογική τριχοφυΐα ενός ενήλικου σώματος είναι άσχημο, άθλιο, και μη ελκυστικό. Σε αυτό το σημείο πολλοί θα ισχυριστούν ότι είναι θέμα καθαριότητας, όπως και ότι εξελικτικά το ανθρώπινο σώμα έχει προσαρμοστεί. Ωστόσο είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ένα αποτριχωμένο σώμα παραπέμπει σε παιδικό σώμα. 

Το μακιγιάζ: 

Ένα σκρολάρισμα στα κοινωνικά δίκτυα αρκεί για να μάθουμε τα τρεντ του μακιγιάζ σήμερα. Μεγάλα χείλια, έντονο ρουζ, φακίδες είναι μόνο τα βασικά ώστε ένα πρόσωπο να μοιάζει παιδικό παρά τα χρόνια του. 

Η περιποίηση του προσώπου και του δέρματος:

Φοβάσαι να γεράσεις; Αν ναι, έχεις ενσωματωθεί με τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς. Εταιρείες περιποίησης και καλλυντικών μας εφιστούν την προσοχή ώστε να έχουμε καθαρό και νεανικό πρόσωπο, χωρίς σπυράκια, σημάδια, ρυτίδες. Είναι γνωστό, όμως, ότι μόνο τα παιδικά πρόσωπα δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα με το δέρμα τους. Μαθαίνουμε να προσπαθούμε να παραμένουμε νέοι ενώ οι ρυτίδες και η γήρανση είναι η φυσική διαδικασία. 

Είναι τυχαίο, άραγε, ότι όλα τα παραπάνω θυμίζουν την πιο τρυφερή ηλικία ενός ανθρώπου;

Ίσως είναι δύσκολο να το παραδεχτούμε αλλά φαίνεται να υπάρχει μία υποσυνείδητη επιρροή παιδεραστίας σε κάθε πτυχή των σύγχρονων πρότυπων ομορφιάς. Φυσικά αυτό δεν είναι δυνατόν να αποδειχτεί με κάποιο τρόπο όμως με τον καιρό η σχέση μεταξύ της παιδοφιλίας και της μόδας θα παραμένουν αλληλένδετες. 

Και ίσως, κάπου εδώ, θα πρέπει να μην επιτρέπουμε στα σημερινά πρότυπα να επιτάσσουν την εκμετάλλευση της παιδικότητας, κάνοντάς την κανονικότητα.  

Είμαι η Αναστασία και τα τελευταία 6 συναπτά έτη ασχολούμαι με την Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία. Μεγάλη μου αγάπη όμως παραμένει η Εγκληματολογία. Στην ζωή μου αλλά και μέσα από την δουλειά μου προσπαθώ να πρεσβεύω όσο πιο πίστα μπορώ το: «Όταν εστιάζεις μόνο στα προβλήματά σου θα έχεις μόνο πάρα πάνω προβλήματα. Όσο, όμως, εστιάζεις στις δυνατότητές σου θα σου παρουσιάζονται μόνο πάρα πάνω ευκαιρίες.»