Τελικά η ζωή είναι δύσκολη ή εμείς την κάνουμε;

Τελικά η ζωή είναι δύσκολη, εμείς την κάνουμε δύσκολη ή μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είναι δύσκολη;

Όλα σχετίζονται με την λεγόμενη οπτική γωνία από την οποία ο καθένας θα επιλέξει να αντιληφθεί την πραγματικότητα. Ευκαιρία για αλλαγή ή απόγνωση. Λαμβάνοντας υπόψιν την σημερινή πραγματικότητα και το γεγονός ότι η καραντίνα έφτασε σταδιακά στο τέλος της, θα ήταν καλό να κάνουμε όλοι μια ενδοσκόπηση ώστε να καταλάβουμε τι αποκομίσαμε από την πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία.

Ακούμε και βλέπουμε παντού γύρω μας, διάφορες αντιδράσεις αναφορικά με αυτό το ζήτημα. Πέρα από το χαρακτηριστικό «βαριέμαι» και τον πανικό που δημιουργεί ο τρόπος μετάδοσης των ειδήσεων, υπάρχουν και αυτοί που ανέπτυξαν τις δεξιότητές τους, που πέρασαν δημιουργικό χρόνο με τον εαυτό τους, με τις οικογένειές τους, με τους στενούς φίλους. Υπάρχουν αυτοί που εκδήλωσαν ψυχοσωματικές διαταραχές και εκείνοι που εκτίμησαν την υγεία τους. Άλλοι σύσφιξαν τις σχέσεις τους με άτομα που ενδεχομένως έπαψαν να συνυπάρχουν και άλλοι αποστασιοποιήθηκαν από δικούς τους ανθρώπους. Ο καθένας αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία την βίωσε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Παρατηρώντας τον κόσμο γύρω μας φαίνεται ότι έως και σήμερα, τα υλικά αγαθά αποτελούσαν το επίκεντρο ενδιαφέροντος για τον μέσο άνθρωπο.

Είναι πολύ όμορφο να πετυχαίνεις τους στόχους σου. Είναι όμως ακόμη καλύτερο να υπάρχει στήριξη και αλληλεγγύη σε όλους εκείνους που δεν το έχουν καταφέρει για τον οποιοδήποτε λόγο. Η καραντίνα υπογράμμισε σε όλες τις αστικές τάξεις ότι πρωταρχικό ρόλο στη ζωή ενός ανθρώπου έχει η υγεία. Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να υπάρχει αποδοχή του εαυτού μας και αναγνώριση της αδυναμίας μας να διαχειριστούμε μία δύσκολη κατάσταση. Υπογράμμισε ότι είναι εφικτό να διαμορφώνεις ξανά σχέσεις με ανθρώπους που λόγω συνθηκών είχαν απομακρυνθεί από τη ζωή σου καθώς και να αποδέχεσαι το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι δεν είναι εφικτό να συνυπάρξουν. Ο σεβασμός στους γύρω μας, η καλοσύνη, η αλληλεγγύη και η αγάπη αποτελούν μερικά μόνο από τα μαθήματα της καραντίνας που οφείλουμε όλοι όταν επανέλθει η κανονικότητα να μην λησμονούμε.

Επομένως, μάλλον η ζωή είναι δύσκολη όσο της επιτρέπουμε εμείς να είναι.

Από την Στεφανογιάννη Όλγα

Δείτε βίντεο με θέματα ψυχοκοινωνικού ενδιαφέροντος στο κανάλι ψychosocials

Οι Ψychosocials είναι μια ομάδα από εθελοντές φοιτητές ψυχολογίας και όχι μόνο. Σκοπός μας είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου, πάνω σε θέματα ψυχοκοινωνικού ενδιαφέροντος που απασχολούν την κοινωνία μας.