Πώς θα ελέγξω τη διατροφή του παιδιού μου στο σχολείο;

Ένα ακόμα άγχος με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι γονείς είναι το πώς θα ελέγχουμε όλο το σχολικό έτος τι, πότε και αν θα τρώει το παιδί μας σωστά, ώστε να έχουμε εξασφαλισμένη την ποιοτική πρόσληψη όλων των απαραίτητων μικρο- και μακροθρεπτικών συστατικών για την ομαλή εγκεφαλική, σωματική αλλά και ψυχική του ανάπτυξη.

Έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (W.H.O.) στην Ευρώπη που αφορούσε στην παιδική παχυσαρκία το 2019 φανερώνει ανησυχητικά στοιχεία για τη Νότια πλευρά της ηπείρου, και ιδιαίτερα για τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 4,7% των παιδιών ηλικίας 6-9 ετών είχαν νοσογόνο παχυσαρκία, το 18% ήταν παχύσαρκα και το 25,3% ήταν υπέρβαρα.

Οι ερευνητές των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της Νότιας Ευρώπης που φανέρωσαν παρόμοια αποτελέσματα, τονίζοντας πως η απομάκρυνση από τη Μεσογειακή διατροφή, η έλλειψη ύπνου αλλά και η μειωμένη σωματική άσκηση των παιδιών έχουν οδηγήσει σε αυτά τα ευρήματα.

Η έναρξη των σχολείων αποτελεί μια καλή αφορμή να οργανωθούμε και να αφιερώσουμε λίγο παραπάνω χρόνο, όρεξη και φαντασία, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας στο σχολείο θα τρέφονται όσο το δυνατόν με μη επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά με τρόφιμα φυσικής προέλευσης που θα έχουμε ελέγξει εμείς οι ίδιοι.

Αντικαθιστούμε συσκευασμένες μπάρες δημητριακών, που είναι πλούσιες σε ζάχαρη, με σπιτικές μπάρες που φτιάχνουμε οι ίδιοι με απλά υλικά ή με ανάλατους ξηρούς καρπούς και φρέσκα ή και αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Φτιάχνουμε μικρά σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης ή μικρά ρολλάκια με τορτίγια ή αραβική πίτα ολικής άλεσης προσθέτοντας μέσα τυρί με χαμηλά λιπαρά και διάφορα λαχανικά της αρεσκείας του παιδιού μας. Αποφεύγουμε χυμούς φρούτων συσκευασμένους ή μη, εάν αυτό είναι δυνατόν, ώστε να επιτύχουμε τη μέγιστη απορρόφηση σε βιταμίνες και τον κορεσμό με την κατανάλωση φρέσκων ολόκληρων φρούτων.

Και επειδή στα παιδιά το οπτικό ερέθισμα είναι ο βασικός παράγοντας για να επιλέξουν εάν θα καταναλώσουν κάποιο τρόφιμο ή όχι, προσπαθούμε να τους έχουμε ημερησίως ένα ευπαρουσίαστο γεύμα, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα τραφούν με όλα όσα χρειάζεται ο οργανισμός τους.

Διατροφικές συμβουλές από Εβίτα Βλάχου Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!