Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Οικονομική μεγέθυνση 1,8% στην Ελλάδα για το 2019

Την φθινοπωρινή έκθεση για τις χώρες της Ε.Ε. δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στοιχεία και προβλέψεις.

Παρόλο που η οικονομική μεγέθυνση της Ελλάδας υποχώρησε ελαφρώς το πρώτο εξάμηνο, αναμένεται να παραμείνει ανθεκτική απέναντι στο αβέβαιο παγκόσμιο περιβάλλον. Η ανάκαμψη υπολογίζεται ότι θα προκύψει από το μερίδιο των εξαγωγών, καθώς και από τα μέτρα της δημοσιονομικής πολιτικής που στοχεύουν στην επένδυση και στη μείωση του κόστους εργασίας.

Πλεόνασμα θα καταγράψει για 4η συνεχή χρονιά το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης, που σηματοδοτεί τη μείωση του δημόσιου χρέους. Επίσης, αναμένεται να τηρηθεί ο δημοσιονομικός στόχος καθώς και η βελτίωση ποιότητας των δημόσιων οικονομικών.

Ενδεικτικά παρουσιάζουμε μερικά στοιχεία:

Για το 2019 η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται 1,8%, ενώ για τις επόμενες χρονιές στο 2,3% και 2,0%. Τα ποσοστά αυτά είναι υψηλότερα τόσο από τα αντίστοιχα της Ε.Ε. σαν σύνολο, όσο και της Ευρωζώνης.

Το ποσοστό ανεργίας για το 2019 αναμένεται στο 17,3% ενώ τις επόμενες χρονιές θα παρουσιάζει πτωτική πορεία στο 15,4% και 14%. Μέχρι το 2021 το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει στο 163,1% μέχρι το 2021, από 175,2% που προβλέπεται το 2019.

Κάτω από 1% αναμένεται να είναι ο ετήσιος πληθωρισμός τις επόμενες χρονιές στην Ελλάδα, αρκετά πιο κάτω από το στόχο της ΕΚΤ. Ωστόσο και η Ευρωζώνη δεν μπορούμε να πούμε ότι τα καταφέρνει εξίσου στο στόχο.

Πηγή: European commission

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!