Ημέρα καπουτσίνο: Ποια η ιστορία του;

8 Νοεμβρίου και μαζί με τους Ταξιάρχες έχει την τιμή και ο καφές καπουτσίνο (Cappuccino).

Οι λεγόμενοι Καπουτσίνοι ή Καπουκίνοι είναι θρησκευτικό μοναχικό τάγμα της Καθολικής Εκκλησίας. Προέρχονται από το μοναστικό τάγμα των Φραγκισκανών. Η ονομασία οφείλεται στο κάλυμμα που έφεραν στο κεφάλι τα άτομα, εκ του capuce που σημαίνει «κουκούλα». Σαν όνομα από εκεί προέρχεται η λέξη καπουτσίνο.

Ωστόσο στο ερώτημα γιατί φτιάχνεται έτσι ο συγκεκριμένος καφές, οι απόψεις ποικίλουν! Λέγεται ότι οι Τούρκοι είχαν αφήσει πίσω τους έναν οθωμανικό καφέ και επειδή οι Χριστιανοί τον βρήκαν πικρό, θέλησαν να το γλυκάνουν με γάλα και μέλι και τον ονόμασαν καπουτσίνο από το τάγμα των καπουτσίνων που αναφέρθηκαν παραπάνω. Μια άλλη ιστορία, αναφέρεται στο 1700 και πιο συγκεκριμένα στο λεγόμενο καφέ Kapuziner που έφτιαχναν στην Αυστρία, που περιλάμβανε καφέ με κρέμα, ζάχαρη και κάποια άλλα συστατικά όπως μπαχαρικά.

Ο καφές στη μορφή που τον συναντάμε περίπου σήμερα, προήλθε από την Ιταλία μετά το 1900 με τις «μηχανές» εσπρέσο της εποχής. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξελίχθηκαν κι άλλο οι μηχανές εσπρέσο και έτσι άλλαξε και ο τρόπος παρασκευής του καπουτσίνο, που άρχισε να φτιάχνεται όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, με μια αφρώδη κρέμα!

Πώς να γιορτάσετε την Ημέρα καπουτσίνο; Πιείτε έναν στο αγαπημένο σας καφέ ή πειραματιστείτε στο σπίτι!

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!