Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας

Στις 17 Οκτώβρη έχει οριστεί η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας από τον ΟΗΕ και καθιερώθηκε το 1992.

Είναι προφανές ότι ζούμε σε έναν κόσμο που γνωρίζει ανάπτυξη, τα επιτεύγματα της τεχνολογίας είναι τεράστια, υπάρχουν διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι, παρ’ όλα αυτά είναι ηθικώς άδικο να ζουν κάποιοι σε ακραία φτώχεια. Η φτώχεια φαίνεται πως δεν έχει μόνο οικονομικό χαρακτήρα αλλά πολυδιάστατο. Άνθρωποι που ζουν στη φτώχεια, πολλές φορές συνηθίζουν σε αυτή δημιουργώντας μια «αέναη» φτώχεια και ξεχνούν τα βασικά τους δικαιώματα. Οι στερήσεις που συχνά τους οδηγούν στον φαύλο κύκλο της φτώχειας είναι η έλλειψη καθαρού φαγητού, οι συνθήκες εργασίας, η μη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, η άνιση δικαιοσύνη, η έλλειψη στέγης κ.λπ.

Το φετινό θέμα της εν λόγω Ημέρας έχει τίτλο «Να δράσουμε όλοι μαζί για να ενδυναμώσουμε τα παιδιά, τις οικογένειες και τις κοινότητες για να σταματήσει η φτώχεια».

Αρκετά ευάλωτα στις συνθήκες φτώχειας είναι τα παιδιά. Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres, ένας παράγοντας-κλειδί για την εξάλειψη της παιδικής φτώχειας είναι να αντιμετωπιστεί η φτώχεια σε ολόκληρο το «σπίτι», από όπου πηγάζει συνήθως. Βασική μας προτεραιότητα πρέπει να είναι η πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες!

Εικόνα: United Nations

Αυτό το έτος μας βρίσκει και στην 30ή επέτειο της υιοθέτησης της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (UNCRC) στις 20 Νοεμβρίου 1989. Σύμφωνα με αυτή ορίζονται τα αστικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα κάθε παιδιού ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία ή τις ικανότητές του.

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!