Το Φρούριο «Κουλές» της Απτέρας άνοιξε στα Χανιά τον Οκτώβριο!

Ο δήμος Χανίων σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, άνοιξαν τις πύλες του οθωμανικού φρουρίου (Κουλές) της Απτέρας για κάθε Κυριακή του Οκτωβρίου. Είτε κάτοικοι των Χανίων ή της Κρήτης, είτε απλοί τουρίστες, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το εσωτερικό του Φρουρίου, να ανέβουν στα τείχη και να απολαύσουν τη μοναδική θέα προς την κοιλάδα του Αποκόρωνα, τα Κεραμειά, το φρούριο Ιτζεδίν και τον κόλπο της Σούδας.

Με το ωράριο λειτουργίας να είναι από τις 11:00 μέχρι τις 14:00, ο κόσμος είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το φρούριο αλλά και ταυτόχρονα να απολαύσει τις μικρές εκδηλώσεις που έγιναν, όπως για παράδειγμα αφήγηση από τον καραγκιοζοπαίχτη Νίκο Μπλαζάκη, το μουσικό συγκρότημα «Μίτος» (Γιάννης Χίνος και Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης) και την Κυριακή 27/10 η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Βαλεντίνα Παπαδημητράκη για ανάγνωση (αποσπάσματα από τα ταξιδιωτικά κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη).

Για τα ιστορικά στοιχεία, το φρούριο χτίστηκε για να ελέγχει την κοιλάδα του Αποκόρωνα, από την οποία διερχόταν το πέρασμα προς τα Χανιά. Μαζί με τους άλλους Κουλέδες που έκτισαν οι Τούρκοι στον Αποκόρωνα, ήλεγχε το λιμάνι της Σούδας και υποστήριζε το κοντινό φρούριο Ιτζεδίν.

Το όνομα Φρούριο Απτέρων είναι μια εξελληνισμένη απόδοση της ονομασίας του φρουρίου. Το όνομα αυτό δόθηκε από την παρακείμενη αρχαία πόλη Άπτερα. Το φρούριο πάντως παλιά ήταν γνωστό σαν Κούλες του Σιούμπαση ή απλά Κούλες.

Πηγές:

https://www.chania.gr/katoikoi/municipality-press-releases/valentinapapadimitraki.html

https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=aptera

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!