728 εκατ. λαμβάνει η Ελλάδα από το πρόγραμμα SURE – που θα δοθούν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε 14 δις ευρώ σε 9 κράτη – μέλη στα πλαίσια της χρηματοδοτικής ενίσχυσης του προγράμματος SURE. Πρόκειται για την πρώτη εκταμίευση του 2021. Η Ελλάδα κατάφερε να απορροφήσει 728 εκατομμύρια ευρώ, η Κύπρος 229 εκατομμύρια ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ουσία δανείστηκε εκ μέρους των κρατών μελών με δύο εκδόσεις ομολόγων, μια επταετή έκδοση 10 δις με αρνητικό επιτόκιο (-0,497%) και μια 30ετή έκδοση 4 δις με οριακά θετικό επιτόκιο (0,314%). Σχετικά με το αρνητικό επιτόκιο, σημαίνει ότι για κάθε 105 ευρώ που λαμβάνουν τα κράτη μέλη, επιστρέφουν 100 ευρώ όταν λήξει το ομόλογο.

Η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα:

«Λιγότερο από δέκα μήνες μετά την απόφαση του Eurogroup να δημιουργηθεί ένα “δίχτυ προστασίας” των εργαζομένων μέσω του Προγράμματος SURE, και εννέα μήνες μετά τη θέσπισή του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ελλάδα λαμβάνει, σήμερα, και τη δεύτερη εκταμίευση πόρων από το Πρόγραμμα.

Εκταμίευση ύψους 728 εκατ. ευρώ, με την οποία ολοκληρώνεται η καταβολή των 2,7 δισ. ευρώ που είχαν συνολικά εγκριθεί για τη χώρα μας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις στήριξης της απασχόλησης.
Ενώ, η Κυβέρνηση έχει ήδη υποβάλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διάθεση πρόσθετων – αδιάθετων σε ευρωπαϊκό επίπεδο – πόρων από το Πρόγραμμα SURE.

Τα χρήματα του Προγράμματος αποτελούν δάνειο, με εξαιρετικά χαμηλό έως μηδενικό κόστος δανεισμού, και καλύπτουν μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων και την υλοποίηση του προγράμματος “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”.

Η Κυβέρνηση αξιοποιεί, και θα συνεχίσει να αξιοποιεί, στον βέλτιστο βαθμό, με οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική ανταποδοτικότητα, τους εγχώριους και ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε να περιορίσει, όσο γίνεται περισσότερο, τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να διασφαλίσει το καλύτερο δυνατό σημείο εκκίνησης για τη μετα-κορονοϊό εποχή και την πορεία ανάκαμψης της χώρας».

Πηγή: Υπουργείο Οικονομικών, European Commission

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!