Διαθέσιμος ο χάρτης Covid-19 – Ανακοινώθηκαν αλλαγές σε κανόνες και μέτρα

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19, που περιλαμβάνει 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας (Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 – Επιτήρησης, Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου).

Ο Υφυπουργός πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς, τόνισε ότι το νέο αυτό πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει τροποποιήσεις σε επιμέρους κανόνες που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Οι τροποποιήσεις κρίνονται αναγκαίες λόγω των καιρικών συνθηκών και της αύξησης του επιδημιολογικού κινδύνου που προκαλεί ο συγχρωτισμός στους κλειστούς χώρους, ειδικά το χειμώνα.  

Μερικές από τις σημαντικότερες αλλαγές που ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό. Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού. Να τονιστεί ότι στο επίπεδο 4 αναφέρεται αναστολή λειτουργίας σε πολλές δραστηριότητες. (Αναλυτικότερα όλα τα μέτρα και οι κανόνες περιλαμβάνονται στο χάρτη στο τέλος του άρθρου).

Ο καθορισμός του επιπέδου συναγερμού σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Δείτε όλους τους χρήσιμους συνδέσμους παρακάτω:

Ο χάρτης με τα επίπεδα συναγερμού και τους κανόνες-μέτρα: https://covid19.gov.gr/covid-map/

Επίπεδο συναγερμού ανά περιφερειακή ενότητα: https://bit.ly/3djS2wX

Μέτρα εν ισχύ ανά επίπεδο συναγερμού: https://bit.ly/2I3evCP

Πηγή: ΓΓΠΠ – 09/10/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!