Εγκρίθηκε το εμβόλιο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε το «πράσινο φως» για το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οργανισμού, η επιτροπή (CHMP) εγκρίνει την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας του εν λόγω εμβολίου για την πρόληψη κατά της νόσου του κορωνοϊού σε άτομα ηλικίας από 16 ετών. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει το πρώτο εμβόλιο στις χώρες της Ε.Ε. Για τη χώρα μας αναμένεται στις 27 Δεκεμβρίου να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

«Η ενδελεχής αξιολόγησή μας σημαίνει ότι μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες της Ε.Ε. για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου και ότι πληροί τα απαραίτητα πρότυπα ποιότητας», δήλωσε η επικεφαλής του οργανισμού, Emer Cooke.

Σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές, το εμβόλιο αποδείχθηκε κατά 95% αποτελεσματικό σε συμμετέχοντες με κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τον covid-19. Το εμβόλιο θα χορηγείται σε 2 δόσεις στο μπράτσο, με διαφορά ημερών στις δόσεις κατά 21 ημέρες το ελάχιστο. Οι συνήθεις παρενέργειες ήταν ήπιες ή μέτριες και περιλαμβάνουν πρήξιμο ή πόνο στο σημείο του εμβολιασμού, κούραση, πονοκέφαλο, ρίγη, ή πυρετό.

Πηγή: EMA – 21/12/20

Εικόνα: Marco Verch Professional – Flickr

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!