Εξειδίκευση μέτρων – τι ισχύει με τα sms

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, εξειδίκευσε τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ σε όλη την επικράτεια.

Σε σχέση με το προηγούμενο lockdown, στο τωρινό ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αλλά και τα ανοιχτά νηπιαγωγεία, δημοτικά και τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων. Για γυμνάσια και λύκεια θα εφαρμόζεται η τηλεκπαίδευση. 

Από το Σάββατο και για 3 εβδομάδες ισχύει περιορισμός μετακινήσεων για όλους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα απαιτείται η αποστολή γραπτού μηνύματος στο 13033 ή με την συμπλήρωση της κατ’ εξαίρεση φόρμας μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση σύμφωνα με το υπόδειγμα που είναι διαθέσιμο για τους ακόλουθους και μόνο λόγους:

1. Μετακίνηση για λόγους υγείας. Μετάβαση δηλαδή σε φαρμακείο, ή επίσκεψη στο γιατρό, ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται sms με κωδικό 1.

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται sms με κωδικό 2.

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικά ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση της επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Στο sms χρησιμοποιείται o κωδικός 3 για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα.

4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς την εργασία του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη ή συνοδεία μαθητή από και προς το σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται sms με τον κωδικό 4.

5. Μετάβαση σε κηδεία, υπό τους όρους που προβλέπονται από το νόμο, ή για τη μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση, που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας παιδιού και γονέα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο sms χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα υπό την προϋπόθεση της τήρησης της αναγκαίας απόστασης του 1,5 μέτρου εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση είναι εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Κωδικός sms 6.

Κατά τις βραδινές ώρες οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί τόνισε ο υφυπουργός, διότι οι λόγοι μετακίνησης εκείνες τις ώρες περιορίζονται σε λόγους υγείας, εργασίας, ατομικής άσκησης ή μετακίνησης με κατοικίδιο γύρω από την περιοχή κατοικίας μας.

Για όσους επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα μας με πτήσεις εξωτερικού θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ pcr που έχει διεξαχθεί τις τελευταίες 48 ώρες ενώ όσοι εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα πρέπει να έχουν τεστ που έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν. Να σημειωθεί ότι υπάρχει μια μεταβατική περίοδος 5 ημερών για τα χερσαία σύνορα.

Η αεροπορική μετακίνηση εντός της χώρας επιτρέπεται μόνο για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, εργασίας και λόγους υγείας. Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών με εξαίρεση των λόγων που αναφέρθηκαν.

Όσον αφορά τον αθλητισμό, επιτρέπεται η ατομική άθληση μόνο σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους και σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις έως 3 άτομα συμπεριλαμβανομένου του προπονητή, σε ατομικά αθλήματα όπως η αντισφαίριση, η ποδηλασία κ.λπ.

Σχετικά με τους αγώνες επιτρέπονται μόνο οι αγώνες της Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου και της Α1 μπάσκετ, καθώς και ευρωπαϊκών αγώνων Champions league, Europa League, Euroleague, BCL.  

Επίσης, τα φροντιστήρια, τα κέντρα μελέτης και τα ΑΕΙ θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.

Στα μέσα μεταφοράς η πληρότητα είναι 65%, ενώ για ταξί και Ι.Χ ένας επιβάτης. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και δεύτερος επιβάτης όπως π.χ. για λόγους υγείας ή γονείς με ανήλικα τέκνα.

Παραμένει η υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 50% για όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Δείτε περισσότερα σχετικά με τη λειτουργία/αναστολή των δραστηριοτήτων στο παρακάτω άρθρο:

05/11/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!