Έρχεται η πλατφόρμα ελέγχου διασποράς – τυχαίο δωρεάν τεστ στους πολίτες

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, παρουσίασε μια νέα πλατφόρμα για τυχαιοποιημένο έλεγχο κορωνοϊού στην κοινότητα.

H νέα πλατφόρμα, testing.gov.gr, για τυχαίο δωρεάν τεστ κορωνοϊού στους πολίτες, θα είναι διαθέσιμη -εκτός απροόπτου- από το βράδυ της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον. Για το σκοπό αυτό, έχουν καθοριστεί 386 σημεία.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα αφορά όλους τους πολίτες στην επικράτεια που θέλουν να εξεταστούν. Αν έχει εκδηλώσει συμπτώματα ο πολίτης, θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον θεράποντα ιατρό. Η αίτηση δεν εξασφαλίζει άμεσο έλεγχο, διότι τονίζεται ότι είναι προϊόν τυχαιοποίησης.

Στην αίτηση ο πολίτης θα δίνει στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, ηλικία, Τ.Κ., επάγγελμα, ΑΦΜ και οπωσδήποτε αριθμό κινητού. Θα έρχεται ένα μήνυμα με έναν κωδικό επαλήθευσης. Αν ο πολίτης επιλεγεί, θα έρθει νέο μήνυμα για το πότε και το που. Η επιλογή θα είναι τυχαία, ενώ τα ραντεβού για έλεγχο Covid-19 θα κλείνονται μέσω SMS.

Η παρουσία στο τεστ, θα δικαιολογεί τρίωρη αποχή από την εργασία και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα διαγράφονται τα προσωπικά στοιχεία από τη βάση δεδομένων. Η πρώτη ομάδα πολιτών θα ειδοποιηθεί το Σάββατο 26/12/20 και τα πρώτα ραντεβού θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 28/12/20.

Πρόκειται για «ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε για τη διασπορά του ιού» εξήγησε ο καθηγητής. «Η στρατηγική μας, όπως γνωρίζετε, για δωρεάν τεστ μέχρι στιγμής συμπεριλαμβάνει κατ’ αρχήν όλους τους ασθενείς με συμπτώματα συμβατά με covid-19, όπως είναι οι νοσοκομειακοί και οι έλεγχοι στα Κέντρα Υγείας» είπε ο κ. Μαγιορκίνης ενώ αναφέρθηκε και στους ελέγχους του ΕΟΔΥ στο πλαίσιο αντιμετώπισης συρροών, αλλά και τους προληπτικούς ελέγχους «για την έγκαιρη ανίχνευση επερχόμενης συρροής σε ευάλωτες ομάδες».

18/12/20 – Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!