Κορωνοϊός: Ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα στην Αττική!

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα στην Αττική παρουσιάζοντας πρώτα τους λόγους επιβολής τους.

Με βάση τα κριτήρια του αλγόριθμου επιδημιολογικού ρίσκου, η Αττική βρίσκεται μεταξύ μετρίου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου. Εμφανίζει 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους που θεωρείται μέτριο επίπεδο κινδύνου. Ωστόσο υπάρχει μεγάλος αριθμός στενών επαφών αυτών των κρουσμάτων (πάνω από τον εθνικό μέσο όρο) και τους συνοδεύει μεγάλη κινητικότητα εντός της περιφέρειας και μεταξύ των δήμων. Επίσης παρατηρείται αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ με αυξητική τάση.

Με αυτά τα δεδομένα και ύστερα από εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων τίθενται σε ισχύ από τις 16 Σεπτεμβρίου και για 2 βδομάδες τα παρακάτω μέτρα:

Σε όλες τις συναυλίες σε ανοικτούς χώρους θα υπάρξει όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση παρακολούθησης αποκλειστικά από καθήμενους με υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ θα απαγορεύεται το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική και τις κλειστές αίθουσες συναυλιών, η λειτουργία τους αναστέλλεται για 14 ημέρες.

Σχετικά με τη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων, τίθεται όριο πληρότητας 60%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο, όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς και σε όλους τους ανοικτούς χώρους συναθροίσεων (όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα), όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας του 1,5 μέτρου. Επίσης, υπάρχει ισχυρή σύσταση σε όλη την Αττική για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοικτούς χώρους.

Σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους παραγωγούς και τους καταναλωτές, με συμμετοχή 50% των πωλητών ανά κατηγορία και απόσταση 3 μέτρων μεταξύ των πάγκων. Θα υπάρχει η δυνατότητα για παράλληλη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας, εφόσον είναι εφικτό.

Στα τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθορίζεται ανώτατο αυστηρό όριο 6 ατόμων.

Ο κανόνας των 50 ατόμων στις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10 το πρωί με εξαίρεση τα σουπερμάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων. Η τήρηση των μέτρων θα ελέγχεται συστηματικά.

Όσον αφορά τους συμπολίτες μας άνω των 65 ετών σε όλη τη χώρα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για γενική χρήση μάσκας και να αποφεύγουν χώρους υψηλής συνάθροισης (δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, Μ.Μ.Μ.).

Επίσης, η περιφερειακή ενότητα Τρικάλων τίθεται σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης από τις 6 το πρωί της 16ης Σεπτεμβρίου με χρονική διάρκεια 14 ημέρες.

15/09/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!