Πέτσας: Τα ίδια μέτρα την Πρωτοχρονιά – πιθανό άνοιγμα σχολείων στις 8 Ιανουαρίου

Ακολουθούν ορισμένα βασικά σημεία συνέντευξης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, σχετικά με τον εμβολιασμό, το άνοιγμα σχολείων και τα περιοριστικά μέτρα στις γιορτές.

Για τα περιοριστικά μέτρα τις ημέρες των γιορτών

Τα Χριστούγεννα ήταν ένα πρώτο crash test. Δεν τελειώσαμε, όμως. Έχουμε μπροστά μας την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Επομένως, ο στενός κύκλος των επαφών εξακολουθεί να είναι καθοριστικός. Την Πρωτοχρονιά θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα. Όντως τα Χριστούγεννα υπήρξε μία πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα. Αλλά, αν συγκρίνει κανείς τις εικόνες στην Ελλάδα  με αυτές  που είδαμε σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διαπιστώνει ότι η ανταπόκριση των συμπολιτών μας ήταν πολύ καλύτερη. Δείχνουμε την υπευθυνότητα που πρέπει. Ελπίζουμε να τη δείξουμε και τις άλλες ημέρες. Να μην χαλαρώσουμε μέσα στις γιορτές.

Προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων

Σίγουρα το άνοιγμα των σχολείων, είναι προτεραιότητα. Είναι πιθανό να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου. Θυμίζω ότι στις 7 Ιανουαρίου θα έχουμε περίπου δύο μήνες τα σχολεία μας κλειστά. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα, όχι μόνο για την πορεία της μάθησης αυτής καθαυτής, αλλά και για πάρα πολλούς λόγους όπως η ψυχική τους ισορροπία.

Επομένως, προτεραιότητα είναι τα σχολεία. Και σιγά-σιγά οι άλλοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Πάντα, όταν βγαίναμε από καθεστώς περιοριστικών μέτρων, πηγαίναμε σταδιακά. Πιθανόν αυτό να ακολουθήσουμε και τώρα. Αλλά αυτό που προέχει είναι αυτές τις ημέρες που μένουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, να συνεχίσουμε αυτή την πτωτική πορεία που έχουμε τις τελευταίες εβδομάδες.

Για τον εμβολιασμό

Ξεκινούν αύριο οι εμβολιασμοί από τις πρώτες παρτίδες. Έχουν έρθει περίπου 10.000 δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 5.000 συμπολίτες μας θα εμβολιαστούν με την πρώτη και τη δεύτερη δόση. Αύριο θα έχουμε τους συμβολικούς εμβολιασμούς της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού που θα είναι ένα παράδειγμα προς τους πολίτες. Θέλουμε οι εμβολιασμοί σιγά σιγά να επεκταθούν στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

Ξέρουμε όλοι ότι ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που θα τεστάρουμε το σύστημα ότι δουλεύει. Η αποθήκευση των εμβολίων γίνεται σε μεγάλες αποθήκες. Ακολουθεί η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα και δίνεται έμφαση στη σωστή προτεραιοποίηση. Οι άνθρωποι που θα εμβολιαστούν να μη χάσουν το ραντεβού τους. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για να δουλεύει το σύστημα. Και αυτό γιατί μετά την έγκριση του εμβολίου της Moderna από τις 6 Ιανουαρίου, θα αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ανθρώπων που θα κάνουν εμβόλιο.

Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό από όποια εταιρεία κι αν  προέρχεται. Όταν παίρνει την έγκριση από τον αρμόδιο οργανισμό φαρμάκων δεν έχει σημασία ποια εταιρεία το έχει παρασκευάσει. Είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.

Επομένως, αυτό που έχει μεγάλη σημασία για τον Γενάρη είναι να δουλέψει σωστά το σύστημα διανομής γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να πετάμε εμβόλια. Και μετά όταν θα έρθουν και τα εμβόλια των άλλων εταιρειών -από τον Φεβρουάριο, Μάρτιο- θα έχουμε μια μεγάλη επιτάχυνση των διαδικασιών εμβολιασμού, ώστε να πετύχουμε το ποσοστό ανοσίας που θέλουμε και να αφήσουμε πίσω μας αυτόν τον εφιάλτη.

Βέβαια, σε όλο αυτό το μεσοδιάστημα θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, τη μάσκα, τις αποστάσεις, την ατομική υγιεινή, όλα αυτά με τα οποία συνηθίσαμε να ζούμε τους τελευταίους δέκα μήνες. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων και η ασφάλεια είναι κάτι το οποίο θα το διαπιστώνουν σιγά σιγά οι συμπολίτες μας όταν θα βλέπουν τους διπλανούς τους να εμβολιάζονται.

Πηγή: media.gov.gr – 26/12/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!