Στ. Πέτσας: πάντα υπάρχουν νέα μέτρα εάν δεν εφαρμόζουμε τα υφιστάμενα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, τόνισε σε συνέντευξη ότι πάντα υπάρχουν νέα μέτρα στο τραπέζι εάν δεν εφαρμόζουμε τα υφιστάμενα.

Υπάρχουν κάποιοι λόγοι που δικαιολογούν την αυξημένη κινητικότητα, όπως είναι τα Δημοτικά Σχολεία. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση πηγαίνουν κάθε πρωί 650.000 μαθητές και υπάρχει μετακίνηση γονέων και μαθητών.

Επίσης, υπάρχουν και κάποιες άλλες οικονομικές δραστηριότητες που παραμένουν ανοιχτές, ενώ ήταν κλειστές στο πρώτο lockdown. Θα δούμε τι πρέπει παραπάνω να κάνουμε για να περιορίσουμε την κινητικότητα η οποία είναι και ο βασικός εχθρός που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, γιατί αυτός είναι που τρέφει τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας υπάρχει μια μείωση του 35-40% της κινητικότητας τις πρώτες ημέρες του lockdown. Χρειάζεται να πάμε λίγο πιο κάτω απ’ αυτά τα επίπεδα κι ό,τι χρειαστεί να κάνουμε είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε περιφερειακό επίπεδο το επόμενο χρονικό διάστημα, θα το κάνουμε.

Η απαγόρευση μετακινήσεων μετά τις 9 το βράδυ είναι ένα από τα μέτρα τα οποία θα μπορούσε να ξανατεθεί στο τραπέζι αν υπάρξει καταστρατήγηση του πλαισίου που έχουμε σήμερα σε εφαρμογή. Αν αυτό θα είναι γενικό μέτρο ή αν θα είναι τοπικό, αυτό θα το δούμε ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Για παράδειγμα, ακούσαμε χθες όλοι τον Υπουργό Υγείας να μιλάει για ένα επιδημιολογικό φορτίο πολύ βαρύ στη Θεσσαλονίκη και γενικά στη Βόρεια Ελλάδα. Εάν χρειαστεί να κάνουμε κάτι παραπάνω εκεί, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε. Πάντα όμως προέχει η εκτίμηση των ειδικών, όχι μόνο για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, αλλά και για το πώς θα εξελιχθεί το επιδημιολογικό φορτίο τις επόμενες μέρες.

Επομένως, έχει σημασία η παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων, ιδίως, επαναλαμβάνω, στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, γιατί εκεί τα μέτρα πάρθηκαν και αρκετές μέρες πιο νωρίς απ’ ό,τι στην υπόλοιπη χώρα.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα δούμε μια επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα, αλλά το Σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται και θ’ αυξάνουν οι εισαγωγές σε Μ.Ε.Θ. και οι διασωληνώσεις, και αυτό γιατί έχουμε το φορτίο των προηγούμενων ημερών. Τα κρούσματα εκτιμάται ότι θα πέσουν σχετικά γρήγορα σ’ ένα λογικό επίπεδο. Το θέμα όμως είναι το πόσο γρήγορα μπορεί να πέσουν σ’ επίπεδο που δεν θα προκαλούν πίεση το Σύστημα Υγείας. Αυτό θα το δούμε μετά τις 14 ημέρες. Ελπίζουμε με την τήρηση των μέτρων οι τρεις εβδομάδες του lockdown να είναι αρκετές.

Πηγή: media.gov.gr – 11/11/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!