Τι ανοίγει – δείτε αναλυτικά πώς θα λειτουργήσει το click away

Όπως ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στ. Πέτσα και τον υπουργό ανάπτυξης και επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ανοίγουν με διευρυμένο ωράριο τα κομμωτήρια, τα κουρεία και το λιανικό εμπόριο των αμιγώς βιβλιοπωλείων (1.784 συνολικά στη χώρα). Επίσης, θα επιτρέπονται και οι υπηρεσίες ΚΤΕΟ.

Σε ό,τι αφορά το λιανικό εμπόριο θα παραμείνει κλειστό και θα επιτρέπεται μόνο η μέθοδος του click away, δηλαδή προαγορά και παραλαβή από το κατάστημα στον εξωτερικό του χώρο. Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα.

Σχετικά με το μέτρο το click away, τονίστηκε ότι εφαρμόζεται λόγω υπερφόρτωσης των ταχυμεταφορών και για να δοθεί μια διέξοδος για να αντισταθμιστούν οι τεράστιες ζημίες από τη μη λειτουργία τους τη διάρκεια των γιορτών.

Ο υπουργός τόνισε ότι σε περίπτωση που παρατηρηθούν εικόνες μαζικού συνωστισμού ή προσπάθεια κάποιων να κάνουν άσκοπες μετακινήσεις δημιουργώντας μεγάλη παρουσία κόσμου, θα αποσυρθεί η συγκεκριμένη λειτουργία του click away.

Συνοπτικά πώς θα γίνεται το click away:

Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία είτε μέσα από το ηλεκτρονικό κατάστημα και πληρωμή μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών, είτε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας – παραγγελίας από το κατάστημα και πληρωμή μέσω του συστήματος POS έξω από το κατάστημα. Πληρωμή επομένως μόνο ηλεκτρονικά και με POS.

Για μετακίνηση του ατόμου σε κατάστημα θα προηγείται αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή  με το έντυπο – βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, πλέον δε της απόδειξης προαγοράς του προμηθευτή.

Τι πρέπει να έχει μαζί του ο πελάτης:

Ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή μήνυμα SMS από την επιχείρηση (με επωνυμία επιχείρησης, ΑΦΜ, επωνυμία πελάτη και ακριβή ώρα παραλαβής παραγγελίας).

Όριο ατόμων:

Για την παραλαβή θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο και όχι ομάδες ή ολόκληρη οικογένεια. Η απόσταση μεταξύ των ατόμων θα είναι τα 2 μ. και οι ουρές έξω από τα καταστήματα θα είναι μέχρι 9 άτομα.

Για πληροφορίες – καταγγελίες ισχύει ο αριθμός 1520.

Αναλυτικά οι ΚΑΔ που ανοίγουν:

Οι βασικοί κανόνες – ωράριο:

Πηγή: Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων – 11/12/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!