Σ. Τσιόδρας: 1.673 κρούσματα συνολικά – ο ιός ήταν μη αναμενόμενος

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και λοιμωξιολόγος, Σ. Τσιόδρας, μας ενημέρωσε ότι παγκοσμίως έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 1.140.000 κρούσματα κορωνοϊού με 61.188 θανάτους, ενώ έχουν γιατρευτεί τουλάχιστον 236.000.      

Οι Η.Π.Α. συνεχίζουν να έχουν τα περισσότερα κρούσματα, φτάνοντας τουλάχιστον τα 278.000 και 7.445 νεκρούς. Ευρώπη και Ην. Βασίλειο έχουν καταγράψει τουλάχιστον 517.000 περιπτώσεις και 40.903 θανάτους. Η Ισπανία ξεπέρασε την Ιταλία σε αριθμούς κρουσμάτων.

Στη χώρα μας ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή 60 νέα κρούσματα κορωνοϊού, φτάνοντας συνολικά τα 1.673. Τα 343 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 592 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Τα άτομα που είναι διασωληνωμένα είναι 92 με τη διάμεση ηλικία διασωλήνωσης να είναι τα 66 έτη. Οι ασθενείς που έχουν εξέλθει από ΜΕΘ είναι 10.

Σχετικά με τους θανάτους έχουμε 9 νέους καταγεγραμμένους, ανεβάζοντας το σύνολο στους 68, με τα 74 έτη η μέση ηλικία θανάτων. Πρόκειται για 49 άνδρες και 19 γυναίκες.

Ο καθηγητής επανήλθε στο θέμα της μάσκας για το γενικό κοινό και χτες το κέντρο ελέγχου και πρόληψης Αμερικής ανακοίνωσε την προαιρετική κάλυψη προσώπου και μύτης (ακόμα και υφασμάτινη μάσκα).

Έτσι, δίνονται λιγότερες ευκαιρίες για τον ιό να μεταδοθεί. Δεν είναι χειρουργικές ή ιατρικές μάσκες. Ωστόσο υπάρχουν προβλήματα και εδώ, διότι ενώ προστατεύουν αυτούς που είναι υγιείς, μπορεί να μετατραπεί σε μόλυνση λόγω απροσεξίας. Το όφελος αναμένεται να είναι μικρό. Κατέληξε ότι σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα. Σε κλειστούς χώρους αναμένουμε μια σύσταση από την Ευρώπη τις επόμενες μέρες. Τα μέτρα της απόστασης συνεχίζουν να ισχύουν! Αυτή τη στιγμή υπάρχει επάρκεια σε μάσκες στη χώρα μας.

«Μέχρι το Δεκέμβρη του 2019 μιλούσαμε για μια πανδημία γρίπης την οποία περιμέναμε» σύμφωνα με δήλωση του καθηγητή. Μας είχε ανησυχήσει ο SARS και ο MERS, ωστόσο αυτός ο ιός ήταν μη αναμενόμενος.

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό στις 04/04/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!