Burnout: Το σύνδρομο της εποχής μας

Σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης ή απλώς burnout. Στα αγγλικά το ρήμα «burn out» έχει μεταφορική σημασία. Δηλώνει μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη της φωτιάς που πάει να σβήσει. Όπως είναι λογικό, αν δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι για να καίει η φωτιά, κάποια στιγμή θα σβήσει! Κάτι ανάλογο παρατηρείται και στους εργαζόμενους, όταν βιώνουν εξουθένωση από την υπερβολική εργασία. Καθώς περνάει ο χρόνος η απόδοσή τους μειώνεται και οι ίδιοι κουράζονται τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος έχει τοποθετήσει το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης ανάμεσα στις διεθνώς αναγνωρισμένες ασθένειες, θεωρεί ότι 1 στα 5 παιδιά ή εφήβους, καθώς και 1 στους 4 ενήλικους θα βιώσει τα συμπτώματα της επαγγελματικής εξουθένωσης κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ο ορισμός που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι «χρόνιο στρες και αίσθημα καταπόνησης στο χώρο εργασίας του ατόμου» και περιλαμβάνει αίσθημα κούρασης, εξάντλησης και μειωμένης αποτελεσματικότητας.

Οι βασικές αιτίες που προκαλούν το burnout σχετίζονται περισσότερο με παράγοντες όπως η κακή μεταχείριση και διαχείριση ενός ατόμου και λιγότερο με προσδοκίες για υψηλότερη απόδοση ή σκληρή δουλειά. Έτσι, όταν δεν είναι σαφής από τη διοίκηση ο φόρτος εργασίας, όταν υπάρχουν παράλογες πιέσεις στο χρόνο, η έλλειψη επικοινωνίας και συνεργασίας με τη διοίκηση, ο μη ξεκάθαρος ρόλος του ατόμου, όλα αυτά μπορούν να πυροδοτήσουν το burnout.

Σχετικά με το φύλο, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν το εν λόγω σύνδρομο. Μερικοί λόγοι μπορεί να είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση των γυναικών, η έλλειψη ευκαιριών στην εργασία σε σχέση με τους άντρες, ακόμα και οι ρόλοι εργασίας που ίσως βρίσκονται σε κατώτερη ιεραρχία.

Μια γενική διαπίστωση είναι πως, όταν οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι έχουν επαρκή χρόνο για την ολοκλήρωση ενός έργου, είναι κατά 70% λιγότερο πιθανό να πάθουν burnout. Αντίθετα, όταν θεωρούν πως δεν τους φέρονται σωστά ή δίκαια, τότε είναι 2,3 φορές πιο πιθανό να εξαντληθούν!

Συνήθως τα ιατρικά και παραϊατρικά επαγγέλματα έχουν υψηλά ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης εξαιτίας των απαιτήσεων που έχουν οι ασθενείς, των ωρών εργασίας, που σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι γνωστές, και πολλές φορές λόγω της δυσκολίας της εργασίας τους.

Όλα τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς και οι επιχειρήσεις από το μέρος τους απαιτούν περισσότερα με λιγότερους πόρους. Δίκαια το burnout ή σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης θεωρείται ένα σύνδρομο, μια ασθένεια ή νόσος του 21ου αιώνα.

*Τα στοιχεία μπορεί να διαφέρουν ανάλογα τις μελέτες

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Πηγές:

https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/13620430910966406/full/html

https://www.weforum.org/agenda/2019/10/burnout-mental-health-pandemic/

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.