Το μυστήριο πίσω από το Τρίγωνο των Βερμούδων

Που βρίσκεται;

Το τρίγωνο των Βερμούδων, γνωστό και ως «Τρίγωνο του Διαβόλου» και «Η κοιλάδα του τυφώνα»,βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του Βόρειου Ατλαντικού ωκεανού. Πιο συγκεκριμένα είναι μία μεγάλη περιοχή μεταξύ της Φλόριντα, του Πουέρτο Ρίκο και των Βερμούδων. Η περιοχή αυτή είναι γνωστή για τα μυστηριώδη φαινόμενά της, όπως η απροσδόκητη εξαφάνιση πλοίων και αεροπλάνων. Οι περισσότερες από τις εξαφανίσεις στην περιοχή δεν μπορούν να εξηγηθούν και γι’αυτό, το Τρίγωνο των Βερμούδων είναι τόσο τρομακτικό, αλλά και μαγευτικό!

Αναφορές ατυχημάτων και εξαφανίσεων

Οι αναφορές ξεκινούν από το 1945 όταν εξαφανίστηκαν πέντε αμερικανικά βομβαρδιστικά τορπιλικά. Λίγες μέρες αργότερα ένα αεροσκάφος στάλθηκε για να τα βρει, αλλά εξαφανίστηκε και αυτό χωρίς ίχνος. Από εκείνη την ημέρα, ο αριθμός των αεροσκαφών και των πλοίων που είχαν χαθεί, φτάνει τα 75 εκ των οποίων ελαχίστων βρέθηκαν ίχνη. Δύο από τα πιο πρόσφατα συμβάντα ήταν τα εξής : Την 1η Οκτωβρίου 2015 το φορτηγό πλοίο «El Faro» εξαφανίστηκε στην «περιοχή του Διαβόλου» και βρέθηκε βυθισμένο 30 ημέρες αργότερα, στις 31 Οκτωβρίου.

Η τελευταία τραγωδία συνέβη το 2017 όταν ένα ιδιωτικό αεροσκάφος MU-2B εξαφανίστηκε στα 24.000 πόδια από τα ραντάρ και ενώ χάθηκε κάθε ραδιοφωνική επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο Μαϊάμι.

Θεωρίες

Το γεγονός ότι ακόμη και το 1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος ανέφερε περίεργα φώτα και περίεργες αναγνώσεις πυξίδας στην περιοχή, πέραν των ασυνήθιστων εξαφανίσεων που το χαρακτηρίζει, καθιστά το τρίγωνο των Βερμούδων εξαιρετικά σημαντικό αντικείμενο μελέτης και πόλο έλξης για κάθε λάτρη των θεωριών συνωμοσίας. Πολλές θεωρίες έγιναν και προτάθηκαν με τα χρόνια. Ενδεικτικά παραθέτονται μερικά παραδείγματα θεωριών.

1) Τα «Rogue Waves»

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες στην περιοχή που μπορεί να προκαλέσουν μαζικά κύματα μεγάλου ύψους κα πλάτους. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν προσομοιωτές για να κατανοήσουν πώς αυτά τα κύματα θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα πλοία και τα αεροσκάφη.

Τα κύματα αυτά μπορούν να φτάσουν σε ύψος τα 100 πόδια και κανένα πλοίο ή αεροπλάνο δεν θα μπορούσε να επιβιώσει – πόσο μάλλον να τα «διαπεράσει». Το μεγαλύτερο κύμα τέτοιου είδους που καταγράφηκε ποτέ ήταν το τσουνάμι των 100 ποδιών που προκλήθηκε από σεισμό και κατολίσθηση στον κόλπο Lituya της Αλάσκας το 1958.

2) Φυσαλίδες μεθανίου

Μια σειρά από τεράστιους κρατήρες που βρέθηκαν στον πυθμένα της θάλασσας γύρω από την ακτή της Νορβηγίας το 2016 μπορεί επίσης να δώσει στους επιστήμονες ζωτικής σημασίας πληροφορίες για την επίλυση του μυστηρίου.

Οι κρατήρες έχουν πλάτος περίπου μισό μίλι και έχουν βάθος 150 πόδια και πιστεύεται ότι έχουν σχηματιστεί από φυσαλίδες μεγάλου μήκους αέριου μεθανίου που διαρρέουν από κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου που έχουν ταφεί βαθιά στο πυθμένα της θάλασσας. Μόλις αυτά τα αέρια φθάσουν σε μια κρίσιμη μάζα, πριν ξεσπάσουν στην επιφάνεια, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες εκρήξεις που εξυψώνουν τα κύματα παρόμοια με τα προαναφερθέντα.

3) Ατλαντίδα

Μία από τις πιο εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το τρίγωνο των Βερμούδων είναι στην πραγματικότητα η θέση της μυθικής χαμένης πόλεως, της Ατλαντίδας. Πιστεύεται πως όταν καταστράφηκε η Ατλαντίδα, βυθίστηκε στον πυθμένα του ωκεανού. Η βυθισμένη πόλη λοιπόν βρίσκεται κάτω από το νερό και οι διάσημοι κρύσταλλοι της Πυρκαγιάς των ναών της δημιουργούν ένα άνοιγμα στην επιφάνεια του νερού όπου πέφτουν τα πλοία και μαγνητίζονται τα αεροπλάνα.

Βέβαια, όσο μαγευτική κι αν φαντάζει η προηγούμενη θεωρία, δυστυχώς καταρρίπτεται από την επόμενη.

4) Σύννεφα

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο ανέλυσε δορυφορικές εικόνες της περιοχής και παρατήρησε μια σειρά από ασυνήθιστα εξαγωνικά σύννεφα πάνω τους. Οι μετεωρολόγοι θεώρησαν ότι αυτά τα σύννεφα μπορεί να λειτουργήσουν σαν πραγματικές «αέρινες βόμβες». Πιστεύεται ότι είναι η κύρια αιτία των ατυχημάτων και των εξαφανίσεων πολλών πλοίων και αεροπλάνων. Τα σύννεφα εκρήγνουν αέρα που μπορεί να υπερβεί τα 170 μίλια την ώρα. Αυτοί οι άνεμοι «ανατινάζουν» τα στρώματα αέρα στην ατμόσφαιρα και παράγουν κύματα μήκους άνω των 45 ποδών (μίνι rogue κύματα). Τα συγκεκριμένα κύματα κινούνται κυκλικά πάνω από την περιοχή λόγω ηλεκτρομαγνητικού πεδίου που σχηματίζεται από κάτω τους. Οι ανωμαλίες αυτές έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω έρευνα στην περιοχή καθώς η κίνηση αυτή των σύννεφων δεν ακολουθεί την κυκλική τροχιά της γης, γεγονός που δεν οφείλεται στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο και που είναι φυσικά πρωτόγνωρο.

Σε κάθε περίπτωση όμως το Τρίγωνο Των Βερμούδων αποτελεί ένα ανθρώπινο μυστήριο που το περιβάλλει μία ποικιλία θεωριών. Μπορεί το «σκότος» που το περιβάλλει να έχει διαλυθεί πλέον μετά την λογική εξήγηση των ειδικών, το Τρίγωνο των Βερμούδων όμως θα είναι πάντα ένας γνήσιος αντίπαλος για κάθε ναυτικό και πιλότο –και σίγουρα ένα εντυπωσιακό μέρος για τους «κοινούς θνητούς».

Πηγές:

The Bermuda Triangle Mystery Has Been Solved

https://www.theweek.co.uk/95557/bermuda-triangle-five-theories-on-the-mysterious-disappearances

https://www.history.com/topics/folklore/bermuda-triangle

Ciao! Σπουδάζω Φιλολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών, μου αρέσουν οι ξένες γλώσσες με προφανή αδυναμία στα ιταλικά. Προσπαθώ ώστε κάθε άρθρο μου να είναι ενδιαφέρον και να λειτουργεί ως μιαν απόδραση για την αναγνώστρια και τον αναγνώστη. Αδυναμία μου είναι η noir λογοτεχνία και θα ήθελα να γίνω δημοσιογράφος αστυνομικού ρεπορτάζ στο μέλλον.