Γιατί φοβόμαστε τους κλόουν;

Ένας κλόουν μπορεί να παίζει με τα παιδιά, να τους φτιάχνει μπαλόνια, να κάνει αστείες γκριμάτσες, να κάνει μαγικά κόλπα. Έχει σκοπό να ψυχαγωγήσει μικρούς και μεγάλους. Ωστόσο, ίσως όλοι βαθιά μέσα μας να έχουμε σκεφτεί ότι οι κλόουν είναι τρομαχτικοί, ανατριχιαστικοί ή και αποκρουστικοί.

Όσο περίεργο και να ακούγεται, υπάρχει και επίσημος ορισμός για το φόβο των κλόουν, η κουλροφοβία (Coulrophobia). Πρόκειται γι’ αυτή την «παράλογη» φοβία προς τους κλόουν και μπορεί να προκαλέσει πανικό ακόμα και ναυτία όχι μόνο σε μικρά παιδιά, αλλά ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Σύμφωνα με έρευνα το 2016, το 7,8% ενός «μέσου» Αμερικανού δήλωσε φοβία για τους κλόουν. Τι είναι αυτό όμως που πυροδοτεί τη φοβία;

Η ίδια τους η εμφάνιση

Ο κλόουν αναγκάζεται να βάλει μακιγιάζ και κάποιες φορές μας φαίνεται κάπως «ανησυχητικό». Ο βασικός λόγος είναι ότι το μακιγιάζ κρύβει την πραγματική ταυτότητα του ατόμου που κρύβεται πίσω από τον κλόουν. Επίσης, το μακιγιάζ μπορεί να περιλαμβάνει ένα συνεχόμενο χαμόγελο ή μια συνεχόμενη θλίψη, καθώς και μεγάλα χείλη και φρύδια στο πρόσωπο προκαλώντας μας ένα περίεργο συναίσθημα. Έτσι, αυτό το «μυστήριο» που κρύβεται στην εμφάνισή του μπορεί να μας προκαλέσει μια ανησυχία.

Τραυματική εμπειρία

Μια εμπειρία κατά την οποία είχατε «παραλύσει» από τρόμο ή που δεν μπορούσατε να ξεφύγετε και περιλάμβανε κλόουν είναι πιθανό να προκαλέσει τραυματική εμπειρία, ειδικά σε μικρότερες ηλικίες. Τόσο ο εγκέφαλος όσο και το σώμα έχουν στιγματιστεί από εκείνη την εμπειρία με αποτέλεσμα να προκληθεί φοβία για τους κλόουν.

«Μαθημένη» φοβία

Αν και πιο σπάνιο, δεν είναι απίθανο. Πολλές φορές σε μικρότερη ηλικία συνήθως πιστεύουμε ό,τι ακούμε από τους μεγαλύτερους και ειδικότερα από άτομα που εμπιστευόμαστε όπως π.χ. οι γονείς μας. Έτσι, αν κάποιος γονιός ή αδερφός είχε αναφερθεί σε φόβο για τους κλόουν ή ακόμη κι αν φοβόταν ο ίδιος, τότε μπορεί να αναπτυχθεί και στο δικό μας μυαλό ο φόβος για τους κλόουν.

Ταινίες

Βλέποντας ταινίες τρόμου με κλόουν μπορεί να μας αναπτυχθεί φοβία για αυτούς. Πιο ευάλωτες είναι οι μικρότερες ηλικίες πάλι, καθώς έστω και μια φορά είναι ικανή να δημιουργήσει μόνιμο φόβο.

Αληθινές ιστορίες

Ο John Wayne Gacy ήταν ένας κατά συρροή δολοφόνος που βασάνισε, βίασε και σκότωσε 33 παιδιά το διάστημα 1972-1978. Έμεινε γνωστός ως «Killer Clown», διότι ήταν μεταμφιεσμένος ως «Pogo the Clown» σε διάφορες εκδηλώσεις και παιδικά πάρτι.

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Πηγές:

https://www.britannica.com/story/why-are-people-afraid-of-clowns

https://blogs.chapman.edu/wilkinson/2016/10/11/americas-top-fears-2016/

https://en.wikipedia.org/wiki/John_Wayne_Gacy

https://www.healthline.com/health/mental-health/fear-of-clowns#causes

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.