Το αμφιλεγόμενο πείραμα της Φιλαδέλφεια

Η ιστορία γύρω από το πείραμα της Φιλαδέλφεια άρχισε να παίρνει τα φώτα της διασημότητας το 1955. Ο συγγραφέας, ερευνητής και αστρονόμος Morris K. Jessup που είχε μόλις εκδώσει το βιβλίο του «The Case for the UFO» έλαβε δύο επιστολές από τον Carlos Miguel Allende στις οποίες ισχυριζόταν ότι τα μάτια του αντίκρισαν ένα μυστικό πείραμα στο ναυπηγείο της Φιλαδέλφεια κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου… Τι ήταν αυτό που «είδε» και μέχρι σήμερα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης δίνοντας κίνητρα για θεωρίες συνωμοσίας;

Κατ’ αρχάς, πρόκειται για ένα πείραμα που αμφισβητείται και δεν τεκμηριώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α. Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον να δούμε τους ισχυρισμούς γύρω από το διάσημο πείραμα. Πρωταγωνιστής του πειράματος ήταν το πολεμικό πλοίο «Eldridge» το οποίο εφοδιάστηκε με τον κατάλληλο εξοπλισμό, για να ξεκινήσει ένα αρχικό πείραμα το καλοκαίρι του 1943. Σκοπός ήταν να γίνει αόρατο το πλοίο από τα μάτια των ανθρώπων και από τα ραντάρ. Και στο αρχικό στάδιο είχε μεγάλη επιτυχία. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες το πολεμικό πλοίο «Eldridge» κατάφερε να γίνει σχεδόν αόρατο και στη θέση του εμφανίστηκε μια πρασινωπή ομίχλη. Όταν επανεμφανίστηκε, οι θεωρίες αναφέρουν πως κάποια μέλη του πληρώματος είχαν προσκολληθεί σε μέρη του πλοίου, ενώ άλλοι είχαν σοβαρά συμπτώματα ναυτίας.

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε ξανά στις 28 Οκτωβρίου του 1943 και αυτή τη φορά είχε μεγάλα ποσοστά επιτυχίας! Το πλοίο «Eldridge» κατάφερε να γίνει αόρατο και να «εξαφανιστεί» με μια λάμψη μπλε φωτός. Το πλοίο μεταφέρθηκε 320 χλμ. μακριά στο Norfolk και ύστερα εμφανίστηκε ξανά στη Φιλαδέλφεια. Φήμες αναφέρουν ότι το πλοίο πήγε 10 λεπτά πίσω στο χρόνο. Αυτή τη φορά τα συμπτώματα του πληρώματος ήταν μάλλον εντονότερα. Κάποιοι εξαφανίστηκαν εντελώς, κάποιοι προσκολλήθηκαν σε κομμάτια του πλοίου, ενώ άλλοι υπέφεραν από ψυχικές ασθένειες. Επίσης, συχνά αναφέρεται ότι έγινε και πλύση εγκεφάλου στο πλήρωμα προκειμένου να παραμείνει μυστική η έκβαση του πειράματος.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το πείραμα φαίνεται να πήρε στοιχεία από τη θεωρία ενοποιημένου πεδίου που διατύπωσε και ο Αϊνστάιν. Και ίσως ακόμα πιο περίεργο είναι ότι το διάσημο πλοίο «Eldridge» παραχωρήθηκε στην Ελλάδα από τις Η.Π.Α. και ονομάστηκε «ΛΕΩΝ». Το 1992 αποσύρθηκε, αλλά μέχρι τότε ανήκε στο στόλο της Ελλάδας.

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Πηγές:

https://www.history.navy.mil/research/library/online-reading-room/title-list-alphabetically/p/philadelphia-experiment.html

https://people.howstuffworks.com/philadelphia-experiment.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Philadelphia_Experiment

Εικόνες: Tim Ventura

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.