Δολοφόνοι θηλυκής κατηγορίας στην Ελλάδα

Πέρα από τις δολοφονίες που διαπράττονται από το ανδρικό γένος, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Ορισμένες γυναίκες έχουν διαπράξει εγκλήματα για διάφορους λόγους, οι οποίες μάλιστα έχουν μείνει στην ιστορία της Ελλάδας.

1] Αικατερίνη Δημητρέα. Η Αικατερίνη Δημητρέα ήταν η πρώτη γυναίκα serial killer, γνωστή ως η «δηλητηριάστρια της Μάνης». Στις 27 Μαΐου του 1962 θανάτωσε μέσω δηλητηρίου την 80χρονη μητέρα της. Της έριξε παραθείο στα μακαρόνια που της σέρβιρε. Η άτυχη μητέρα έπαθε κρίση με σπασμούς και πόνους στην κοιλιά. Ο θάνατός της ωστόσο ήταν αδιάφορος επειδή αποδόθηκε σε εμβολή καρδιάς λόγω προβλημάτων υγείας. Στις 19 Ιουλίου η Αικατερίνη ξαναεμφανίστηκε με το ίδιο μέσο για την διάπραξη εγκλήματος αυτή τη φορά προς την 40χρονη ξαδέλφη της. Αυτό το οποίο διαφοροποιείται από το προηγούμενο έγκλημα είναι ότι έριξε παραθείο στον καφέ της κοπέλας. Ο θάνατός της προκλήθηκε από κάταγμα στο κεφάλι λόγω των έντονων σπασμών και επειδή έπεσε στο πάτωμα. Η φερόμενη ως δράστης πλέον δεν θεωρήθηκε ένοχη. Το τρίτο θύμα ήταν ο αδελφός της ο οποίος την πρώτη φόρα την γλύτωσε καθώς όταν δηλητηριάστηκε πήγε στο νοσοκομείο και έπαθε κρίση χολής σύμφωνα με την διάγνωση των γιατρών. Την δεύτερη φορά έριξε το ίδιο δηλητήριο στα αυγά με συνέπεια τον ακραίο θάνατο. Ο ίδιος πέθανε από ανακοπή καρδιάς λόγω της χολής κάτι που βοήθησε την Αικατερίνη να αθωωθεί! Στο τέταρτο όμως θύμα, η μοίρα δεν θα βοηθήσει. Δηλητηρίασε με ένα λουκούμι τον ανιψιό της, το οποίο δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας και αυτό προκάλεσε αμφιβολίες στους γιατρούς. Ύστερα από εξετάσεις φάνηκε η ποσότητα του δηλητηρίου στο σώμα του. Στις 10 Σεπτεμβρίου ομολόγησε τα εγκλήματά της καθώς και ότι ήθελε να δηλητηριάσει άλλους δύο συγγενείς.

2] Μαρία Σαμπανιώτη. Η γυναίκα που δηλητηρίασε 7 ανθρώπους με τα τηγανόψωμα, επειδή αρνήθηκαν το προξενιό με τις κόρες της. Η 56χρονη, κατάφερε να τους δηλητηριάσει με παραθείο που χρησιμοποιούνταν σε εντομοκτόνα και γεωργικά φάρμακα. Οι αστυνομικές αρχές κατέληξαν στο ότι η συγκεκριμένη γυναίκα είχε κίνητρο το οποίο ήταν η άρνηση του προξενιού και η εκδίκηση για το συμβάν. Η Σαμπανιώτη αρνήθηκε τις κατηγορίες και θεώρησε ότι κάποιος στιγμάτισε εκείνη και την οικογένειά της. Η δίκη ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1993 και ο εισαγγελέας την χαρακτήρισε ως νέα Φραγκογιαννού {από τη Φόνισσα του Παπαδιαμάντη}, ήταν καταπέλτης: «Μέσα στην ψυχή της έκρυβε μεγάλο μίσος. […] Προσπάθησε να εξολοθρεύσει -και το έκανε- δύο οικογένειες. Φαινομενικά μοιάζει αθώα. Αν αφεθεί ελεύθερη, όμως, θα αποτελέσει μεγαλύτερο κίνδυνο και από τον Ρωχάμη!» Στις 3 Μαΐου το δικαστήριο την έκρινε ένοχη και την καταδίκασε σε τρεις φορές ισόβια και επιπλέον 25 χρόνια κάθειρξη…

3] Δολοφονική επίθεση με το βιτριόλη. Μία υπόθεση που συγκλονίζει την Ελλάδα μέχρι σήμερα. Στα μέσα Μαΐου του 2020, η κατηγορούμενη ως δράστης επιτέθηκε σε μία κοπέλα νεαρής ηλικίας με θειικό οξύ, το βιτριόλι. Το θύμα δέχθηκε οξύ σε όλο το πρόσωπο καθώς και στο εσωτερικό του σώματός της. Η θύτης ομολόγησε στις αρχές, ότι έκανε απόπειρα και την προηγούμενη ημέρα αλλά δεν πρόλαβε να στοχεύσει το θύμα της. Η ίδια πίστεψε ότι διέπραξε το τέλειο έγκλημα επειδή η σύλληψή της αργούσε ωστόσο όμως, η περούκα, οι τηλεφωνικές κλήσεις, η καπαρντίνα και το σακίδιο πλάτης την πρόδωσαν.

4] Κάτια Γιαννακοπούλου. Στις 22 Ιουλίου του 1997 ένα έγκλημα πάθους που έγινε στη Νέα Σμύρνη της Αττικής, συγκλόνισε τη χώρα διότι το θύμα ήταν ένας ιερωμένος. Ο αρχιμανδρίτης και η Κάτια ήταν ένα παράνομο ζευγάρι και η ίδια έδινε χρηματικά ποσά του ανδρός της κρυφά από εκείνον στον εραστή της. Ο ίδιος της είπε ότι ονειρεύτηκε την Παναγία και πως έχει κάποια οικονομικά έξοδα στα οποία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και η Παναγία του απάντησε ότι θα τον βοηθήσει η Κάτια. Το χρηματικό ποσό που κλάπηκε ξεπερνούσε τις 27.000.000. Πέντε χρόνια μετά την γνωριμία τους ο αρχιμανδρίτης Άνθιμος απολύθηκε και μετατέθηκε στο Λονδίνο χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο. Ο ίδιος απομακρύνθηκε από την Κάτια και έγινε ψυχρός. Αυτό όχι μόνο κλόνισε την εμπιστοσύνη της Κάτιας αλλά από το πάθος της και τον έρωτα της για εκείνον ταξίδεψε στο Λονδίνο αυθημερόν έστω και για 2 ώρες. Η Κάτια ωστόσο για να μπορεί να τον απειλεί, ηχογραφούσε τις πιο ακραίες τους στιγμές.

Τον Σεπτέμβρη του 1996 η ίδια έμαθε ότι ο Άνθιμος είναι στην Ελλάδα για να ψηφίσει. Δεν της είχε τηλεφωνήσει και εκείνη κατέρρευσε. Η ίδια επειδή δεν άντεχε αυτήν την κατάσταση πήγε και αγόρασε ένα όπλο. Κάποια στιγμή έμαθε ότι ο Άνθιμος δεν ήταν στο Λονδίνο αλλά στην Ελλάδα. Άρχισε να του τηλεφωνεί και να τον ψάχνει, αυτός της υποσχέθηκε ότι θα της τηλεφωνήσει κάτι που δεν έγινε ποτέ. Τότε η Κάτια πήγε κάτω από το σπίτι του, αυτός την απείλησε, της μίλησε άσχημα και την έδιωξε. Την επόμενη μέρα ξαναπήγε αλλά επειδή εκείνος της γύρισε την πλάτη, έβγαλε το όπλο από την τσάντα και άρχισε να πυροβολεί ώσπου κάποια στιγμή τελείωσαν οι σφαίρες. Μετά τη δολοφονία, η ίδια έφυγε με το αμάξι του κουνιάδου της και πέταξε τις σφαίρες και τα φυσσίγγια σε διαφορετικούς κάδους και εγκατέλειψε το αμάξι. Μετά τον φόνο την πρώτη μέρα την πέρασε σε μία οικοδομή στην Καλλιθέα, την δεύτερη στο πάρκο του Αιγάλεω και την τρίτη μέρα που την αναζητούσαν οι αρχές, εξομολογήθηκε στην μοναχή της Παναγίας της Γοργοεπηκόου την πράξη της και η μοναχή ειδοποίησε την αστυνομία και η εγκληματίας συνελήφθη.

5] «Η Μαύρη χήρα» της Αργολίδας. Τον Δεκέμβρη του 2014 βρέθηκε νεκρός στο κατώφλι φιλικού του σπιτιού στην Αργολίδα ο σύζυγος της μαύρης χήρας ο οποίος ήταν καπετάνιος. Στην αρχή θεώρησαν ότι ο ίδιος έδωσε τέλος στη ζωή του αλλά τα ιατροδικαστικά στοιχεία έδειξαν ανθρωποκτονία.Ο 42χρονος είχε δεχτεί τραύματα από όπλο στο κεφάλι και στην αριστερή μεριά του θώρακα. Υπήρξε έντονη έρευνα από τις αστυνομικές αρχές και όπως προέκυψε από την έρευνα, ύστερα από έντονο τσακωμό με τον άνδρα της, τον πυροβόλησε με περίστροφο και εξαφανίστηκε. Η ίδια μάλιστα είχε εμφανιστεί και δύο φορές στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη για να εξιχνιαστεί αυτή η υπόθεση και να ανζητηθούν οι ύποπτοι.

Είμαι φοιτήτρια του τμήματος φιλοσοφίας και παιδαγωγικής του ΑΠΘ. Τα θέματα που μου προκαλούν περισσότερο ενδιαφέρον σχετίζονται με τον άνθρωπο και την κοινωνία και οι θεματικές ενότητες που θέλω να ασχοληθώ είναι η ψυχολογία, η κοινωνιολογία, τα παιδαγωγικά, η φιλοσοφία και η εγκληματολογία.