Συμβάν Roswell: Ο «ιπτάμενος δίσκος» που προσέλκυσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον

Το συμβάν του Roswell αποτελεί μία από τις πιο διάσημες ιστορίες περί ύπαρξης εξωγήινων. Το συγκεκριμένο συμβάν αναφέρεται στην εύρεση συντριμμιών που σύμφωνα με αρκετές θεωρίες εικάζεται ότι ανήκαν σε εξωγήινο αεροσκάφος. Ωστόσο, ο στρατός των Η.Π.Α. απορρίπτει τη θεωρία αυτή δηλώνοντας ότι επρόκειτο για ερευνητικό μπαλόνι από πυρηνική δοκιμή! Πώς ξεκίνησε το εν λόγω συμβάν;

Γυρνώντας πίσω στο 1947 ο William “Mac” Brazel εργαζόταν σε ράντσο όταν παρατήρησε συντρίμμια περίπου 50 χλμ. βόρεια του Roswell. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι υπήρχε μια «σύγχυση» στην ακριβή ημερομηνία, διότι το αρχικό δελτίο τύπου ανέφερε ότι ο Brazel βρήκε τα συντρίμμια αρχές Ιουλίου, ενώ σε επόμενες αναφορές δήλωσε 3 βδομάδες νωρίτερα. Στην αρχή, δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία, αλλά στις 4 Ιουλίου πήγε μαζί με τη γυναίκα του, την κόρη και τον γιο του να μαζέψουν τα συντρίμμια. Αυτά που βρήκαν ήταν λαστιχένιες λωρίδες, αλουμινόχαρτο, κάποιο είδος ανθεκτικού χαρτιού και βέργες.

Την επόμενη μέρα ο Brazel άκουσε κάποιες αναφορές για ιπτάμενους δίσκους. Οπότε γρήγορα αναρωτήθηκε αν αυτά τα συντρίμμια που είχε βρει ήταν ιπτάμενος δίσκος. Έτσι, μίλησε στον τοπικό σερίφη ο οποίος κάλεσε την αεροπορία (Roswell Army Air Field – RAAF). Στις 8 Ιουλίου εκδόθηκε δελτίο τύπου από την RAAF αναφέροντας ότι βρέθηκε ιπτάμενος δίσκος στην περιοχή του Roswell.

Ακολουθεί απόσπασμα από την τοπική εφημερίδα:

Η εφημερίδα Roswell Daily Record της 8ης Ιουλίου 1947 δημοσιεύει την ανάκτηση «Ιπτάμενου Δίσκου»

Αργότερα η ανακοίνωση άλλαξε και η επίσημη θεωρία προς το κοινό ήταν ότι τα συντρίμμια στην πραγματικότητα αφορούσαν μετεωρολογικό αερόστατο. Η περιγραφή ωστόσο του Brazel δεν φαίνεται να σχετιζόταν με μετεωρολογικό μπαλόνι.

Για τριάντα περίπου χρόνια το συγκεκριμένο συμβάν αποσιωπήθηκε από τους «οπαδούς» των UFO. Από το 1978 μέχρι τις αρχές του 1990 διάφοροι ερευνητές UFO συγκέντρωσαν πληροφορίες από ανθρώπους που σχετίζονταν με το συμβάν του Roswell το 1947 και ως συνέπεια άρχισε να επανέρχεται η θεωρία περί εξωγήινων. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι τουλάχιστον ένα εξωγήινο αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στην περιοχή Roswell, ότι υπήρχαν σώματα εξωγήινων και εν τέλει η κυβέρνηση κάλυψε το γεγονός!

Το 1995 εμφανίζεται ένα βίντεο το οποίο παρουσίαζε μια νεκροψία εξωγήινου και υπήρχε ο ισχυρισμός ότι είχε τραβηχτεί από στρατιωτικό αξιωματούχο των Η.Π.Α. μετά το συμβάν του 1947 τραβώντας το ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2006 ωστόσο υπήρξε επίσημη παραδοχή από τον Santilli που έφτιαξε το βίντεο ότι τα συγκεκριμένα πλάνα του βίντεο ήταν κυρίως ανακατασκευή, αλλά συνέχισε να υποστηρίζει ότι το βίντεο βασίστηκε σε αληθινό υλικό το οποίο δεν είχε διασωθεί.

Απόσπασμα από τη νεκροψία του «εξωγήινου»

Από την πλευρά της πολεμικής αεροπορίας έχουμε δύο αναφορές. Η πρώτη το 1994 συμπέρανε ότι τα συντρίμμια του Roswell ήταν από ένα μυστικό στρατιωτικό project (Project Mogul), βασικός σκοπός του οποίου ήταν να ανιχνεύσει ηχητικά κύματα από τις πυρηνικές δοκιμές της Σοβιετικής Ένωσης. Η δεύτερη αναφορά το 1997 αιτιολόγησε τα πτώματα των εξωγήινων διευκρινίζοντας ότι είναι πιθανό οι μάρτυρες να μπέρδεψαν στη μνήμη τους κάποια άλλα στρατιωτικά προγράμματα – σύγχυση γεγονότων στο μυαλό – όπως για παράδειγμα εκείνο του 1950 το οποίο χρησιμοποιούσε ανθρώπινες κούκλες για τις δοκιμές.

Αναπαράσταση της νεκροψίας στο μουσείο του Roswell

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.