To εγχειρίδιο των Αλχημιστών

Όπως πάνω έτσι και κάτω. Όπως μαζί έτσι και χωρίς.
Όπως και με το σύμπαν τόσο και με την ψυχή – Ερμής Τρισμέγιστος

Βρίσκεστε στην Αρχαία Αίγυπτο. Είστε σε μία καλά κρυμμένη υγρή και σκοτεινή σπηλιά κάτω από την Πυραμίδα του Χέοπα.

Προχωράτε σε ένα στενό και σκοτεινό πέρασμα και ξαφνικά βρίσκετε μπροστά σας την είσοδο ενός θαλάμου. Σέρνεστε μέσα και ανακαλύπτετε ένα πτώμα να κείτεται σε έναν εκπληκτικό χρυσό θρόνο, κρατώντας κάτι στα χέρια του. Πλησιάζετε και φυσάτε τη σκόνη. Από κάτω είναι μία εκθαμβωτική πράσινη πλάκα με μυστηριώδη σύμβολα που έχουν χαραχτεί και που λαμπυρίζουν στο χαμηλό φως.

Μόλις ξαναζήσατε την ανακάλυψη τον 7ο αιώνα μ. Χ. του θρυλικού Σμαραγδένιου Πίνακα του Θωθ. 

Εμποτισμένος με μετασχηματικές και μεταμορφωτικές εσωτερικές δυνάμεις, αυτός ο γυάλινος Αιγυπτιακός πίνακας, πιστεύεται ότι περιέχει εξαιρετικά αναλυτικά ανάγλυφα, με παρόμοια δομή με τις αρχαίες φοινικικές γλώσσες.

Η πολιτιστική και ιστορική σημασία αυτού του κειμηλίου είναι ανυπολόγιστη. Εικάζεται ότι είναι η βάση πάνω στην οποία χτίστηκαν όλα τα συστήματα εσωτερισμού, αλχημείας, μυστικισμού, γνωστικισμού, ερμητισμού, αστρολογίας, μαύρης μαγείας και μαγείας. 

Αν και η πρώτη μετάφραση το αντικρούει, οι μελετητές συμφωνούν ότι η Αλχημεία ξεκίνησε την προ-φαραωνική περίοδο στην Αίγυπτο, την Πρώτη Φορά ή Zep Tepi (χρυσή εποχή για τους προφαραωνικούς Αιγύπτιους, συνδυασμένη με την αρχιτεκτονική και με την ευθυγράμμιση των άστρων). Ο μύθος λέει ότι ο θεός Θωθ έδωσε στους ανθρώπους την προηγμένη τεχνολογία που τους βοήθησε να μεταμορφώσουν την ύλη όπως ήθελαν – ή αλλιώς – την Αλχημεία.

Ο Σμαραγδένιος Πίνακας και η Άλλη-χημεία

Οι περισσότεροι νέοι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι ο Σμαραγδένιος Πίνακας δημιουργήθηκε και γράφτηκε από τον Θωθ, έναν Άτλαντα ιερέα – βασιλιά ο οποίος εμφανίστηκε ως Ερμής ο Τρισμέγιστος γύρω στο 36.000 π. Χ. Πιστεύεται δε ότι είχε 3 μετενσαρκώσεις, εξού και το “Τρισμέγιστος”. 

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, πρωτοαναφέρεται τον 7ο αιώνα με συγγραφέα τον Ερμή τον Τρισμέγιστο, έναν συνδυασμό του ελληνικού θεού Ερμή και του αιγυπτιακού θεού Θωθ, πατέρα της Occult Φιλοσοφίας, ιδρυτή της Αστρολογίας και εφευρέτη της Αλχημείας.  

Ένας τόμος αυτού του έργου, ο τίτλος του οποίου μεταφράζεται στοΒιβλίο του Μυστικού της Δημιουργίας και της Τέχνης της Φύσης” αποδίδεται στον Balinas, που έζησε γύρω στον 8ο αιώνα και ισχυρίστηκε αρχικά ότι ο πίνακας περιείχε αρχαία ερμητική σοφία. Είναι επίσης εκείνος που φέρεται να ανακάλυψε το θάλαμο κάτω από ένα άγαλμα του Ερμή στα Τύανα (αρχαία πόλη στη μικρασιατική περιοχή της Καππαδοκίας), με το πτώμα σε ένα χρυσό θρόνο να κρατάει το Σμαραγδένιο Πίνακα. Κορυφαίοι Ιουδαίοι μυστικιστές πιστεύουν ακράδαντα ότι ο Σεθ, γιος του βιβλικού Αδάμ, κράτησε τα κείμενα και ότι μεταβιβάστηκαν στον Νώε που τους πήρε πάνω στη κιβωτό του.

Μετά από 40 μέρες και νύχτες τα νερά υποχώρησαν και ο Νώε λέγεται ότι έκρυψε τα σμαραγδένια δισκία βαθιά σε μια σπηλιά κοντά στη Χεβρώνα, όπου ανακαλύφθηκαν αργότερα από τη σύζυγο του Αβραάμ, Σάρα. Μια άλλη ομάδα Εβραίων μελετητών ισχυρίζονται ότι ο γιος του Αβραάμ, ο Ερμής, έδωσε τον πίνακα στην κόρη του Μωυσή, Μιριάμ, που με τη σειρά της τα έβαλε στην Κιβωτό της Διαθήκης όπου παραμένουν μέχρι και σήμερα. Έτσι, παραλληλίζονται μεταξύ των εντολών που ο Μωυσής τοποθετεί στην Κιβωτό και τον Σμαραγδένιο Πίνακα θέτοντας ερωτήσεις σχετικά με το αν η θεμελιώδης δομή του χριστιανισμού προήλθε εν μέρει από αυτό τον αρχαίο εσωτεριστικό αιγυπτιακό πίνακα.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι κι άλλα έργα του Θωθ / Ερμή περιμένουν να έρθουν στο φως από μια μυστική κρυφή βιβλιοθήκη. Αυτή η ιδέα υπήρξε εδώ και καιρό, όπως και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, που μελετούσαν τα έργα του Θωθ. Κατά τον Κλήμη της Αλεξάνδρειας (παλαιοχριστιανική εποχή) υπάρχουν 42 ιερά βιβλία και αυτά τα βιβλία ή πίνακες είναι κρυμμένα.

Αλχημική ερμηνεία του 18ου αιώνα της ερμητικής γνώσης του Θωθ. Το Μεγάλο Έργο της αλχημείας και η διαδικασία του μετασχηματισμού της ψυχής.

Ο πίνακας είχε τέτοια επίδραση στα μυαλά των μεγαλύτερων ιστορικών φιλοσόφων, εσωτεριστών και μυστικιστών – στοχαστών, που έγινε το εσωτερικό κλασικό πρότυπο για κάθε μεσαιωνικό και αργότερα αναγεννησιακό σύστημα αλχημείας.

Ο αλχημιστής του 14ου αιώνα Hortulanus έγραψε το “Μυστικό του Ερμή”, στον οποίο παρουσίασε τον πίνακα ως κρυπτό γρίφο χρησιμοποιώντας λέξεις – στρώματα (κωδικοποιημένοι όροι), που περιγράφουν αρχαίες εργαστηριακές διαδικασίες. Ήταν κατά το 16ο αιώνα που ο Johannes Trithemius υιοθέτησε μια πιο κυριολεκτική προσέγγιση, εξισώνοντας το ένα πράγμα του Ερμή με τη μοναδική φιλοσοφία του Πυθαγόρα και αυτή η νέα μέθοδος ερμηνείας άνοιξε ένα αχρησιμοποίητο σύμπαν μαγικού δυναμικού. Αυτό το συγκεκριμένο αλχημικό έργο μπορεί να θεωρηθεί ως καταλύτης στην άνοδο της εσωτεριστικής εποχής του πίνακα και ο Hortulanus θεωρήθηκε ότι έχει ξεκλειδώσει τα εσωτερικά επίπεδα που περιέχονται στον πίνακα.

Σύμφωνα με τους Αλχημιστές υπάρχουν επτά στάδια μετασχηματισμού που αποδίδονται στο Σμαραγδένιο Πίνακα:

Καλσινοποίηση Ο πατέρας του είναι ο Ήλιος
Διάλυση Η μητέρα του η Σελήνη
Διαχωρισμός Ο άνεμος το μεταφέρει στην κοιλιά του
Σύζευξη Η τροφός είναι η Γη
Ζύμωση Διαχωρίστε τη Γη από την Πυρκαγιά, το Λεπτό από το Μικτό
Απόσταξη Ανεβαίνει από τη Γη στον Ουρανό και κατεβαίνει ξανά στη Γη
Πήξη Η Δόξα του ολόκληρου σύμπαντος: μεγαλύτερη Δύναμη όλων των δυνάμεων.

Σε έναν περιστασιακό παρατηρητή, το περιεχόμενο του Σμαραγδένιου Πίνακα είναι απλώς πιο μυστικιστικό, αλλά στο εκπαιδευμένο επιστημονικό μάτι είναι ένας κωδικοποιημένος χάρτης χημικών πληροφοριών που σχετίζονται με τη μετατροπή των φυσικών αντικειμένων μέσω εργαστηριακών διεργασιών. Όλα τα εκατοντάδες χιλιάδες μυστικιστικά αλχημικά σύμβολα, ουσιαστικά αντιπροσωπεύουν τις πρακτικές δεξιότητες και τις γνώσεις εμπορίου που απαιτούνταν για την εξαγωγή μεταλλικών στοιχείων από διαφορετικούς τύπους ορυκτών, ανάμειξη αμαλγαμάτων και απόσταξης οινοπνευματωδών ποτών.

Στην Προϊστορία, οι διαδικασίες χειρισμού και μετασχηματισμού πετρωμάτων και μετάλλων είχαν μεγάλη αξία και έτσι, οι μη μυημένοι άνθρωποι, που δεν μπορούσαν να μιμηθούν αυτές τις τέχνες, συμβολίστηκαν και πέρασαν από το Master Alchemist σε Adepts (φοιτητές που αναζητούσαν υψηλότερο σκοπό). Αλλά αυτές οι πρακτικές θα καταστρέφονταν στο Μεσαίωνα, όταν η αλχημεία εξελίχθηκε σε μια πολύ εσωστρεφή αναζήτηση που περιλαμβάνει την αναζήτηση της Φιλοσοφικής Λίθου και την ικανότητα να μετασχηματίσει τη βασική συνείδηση ​​σε χρυσό.

Ένα καλό παράδειγμα στη μυθολογία των προϊστορικών μυστικών της εξαγωγής στοιχείων από πέτρες και η ανάμειξή τους για τη δημιουργία νέων υλικών βρίσκεται στον μύθο του Βασιλιά Αρθούρου. Αυτές οι φαινομενικά μαγικές μεταλλουργικές διεργασίες θεωρήθηκαν τόσο σημαντικές ώστε ήταν παράλληλες με την πιο ιερή στιγμή, τον διορισμό ενός “νόμιμου βασιλιά”.

Ο Μέρλιν ήταν ένας αλχημιστής που γνώριζε το μυστικό της εξόρυξης μετάλλου από έναν βράχο. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι με την πάροδο του χρόνου, η εποχή των πραγματικών Αλχημιστών έδωσε τη θέση της σε μια νέα φυλή μάγων – τους τσαρλατάνους.

Μια πτυχή της αλχημείας που δεν συζητείται συχνά είναι ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός των αλχημιστών ανέβηκε με έξυπνο τρόπο προς την υψηλότερη κοινωνική τάξη και τον 16ο αιώνα κάθε Βασιλικό Δικαστήριο στην Ευρώπη είχε μια ομάδα αλχημιστών. Εάν ένας βασιλιάς μπορούσε να μάθει το μυστικό της παραγωγής χρυσού, θα μπορούσε να απειλήσει να πλημμυρίσει την αγορά με χρυσό έχοντας ουσιαστικά τη δύναμη να καταρρεύσει έθνη.

Ουσιαστικά, εικάζεται ότι ο Σμαραγδένιος Πίνακας μετασχηματίστηκε από ένα μυστηριώδες σώμα σε εργαστηριακό πειραματισμό, σε ένα ερμητικό κείμενο το οποίο αργότερα υιοθετήθηκε και αναπτύχθηκε από μέλη της Αλχημικής Αίθουσας Φήμης όπως ο John Dee, ο Heinrich Cornelius Agrippa και Gerhard Dorn. Με βάση τα έργα αυτών των μεσαιωνικών αλχημιστών, ατελείωτα σχόλια και μεταφράσεις αργότερα έγιναν από τους Roger Bacon, Trithemius, Michael Maier, Aleister Crowley, Albertus Magnus και φυσικά από τον Νεύτωνα.

Ο Ισαάκ Νιούτον και ο Σμαραγδένιος Πίνακας

“Αν έχω δει πιο μακριά, είναι γιατί στάθηκα στους ώμους των Γιγάντων
 Isaac Newton, 1675

Ο Σμαραγδένιος Πίνακας λέγεται ότι κρατάει το μυστικό της Φιλοσοφικής Λίθου με το οποίο μπορεί να προκληθεί η μεταστοιχείωση. Σε έναν αλχημιστή, η φιλοσοφική λίθος ήταν η μυστική χημική σύνθεση που θα μπορούσε να μετατρέψει με επιτυχία τα βασικά μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, σε χρυσό. Από την άλλη μεριά της αλχημείας, η μετάλλαξη συμβαίνει και μέσα στον αλχημιστή. Μετά από χρόνια σκέψης που διευρύνουν τις εσωτερικές διαδικασίες σκέψης ισχυρίστηκαν ότι υπέστησαν σημαντικές ψυχολογικές αλλαγές, οι οποίες συχνά εκδηλώνονται με θετική πνευματική ανάπτυξη και βαθύτερη κατανόηση της φύσης του σύμπαντος.

“Lapis Philosphicus” Η Φιλοσοφική Λίθος του Sir Isaac Newton που ανακαλύφθηκε στα αδημοσίευτα έργα του John Maynard Keynes το 1936, χειρόγραφο 416.

Σε εσωτεριστικό επίπεδο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν περάσει ολόκληρη ζωή μελετώντας τις δυνάμεις του Σμαραγδένιου Πίνακα. Τώρα, φανταστείτε ένα μυαλό όπως ο Νεύτωνας με IQ 190, αναμφισβήτητα το πιο έξυπνο μυαλό που γεννήθηκε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ίσως βρήκε το Σμαραγδένιο Πίνακα εξαιρετικά ελκυστικό, καθώς του πρόσφερε ένα άπειρο νοητικό πεδίο από τις πιθανές ανακαλύψεις τόσο σε αυτόν τον κόσμο, όσο και σε όλες τις άλλες διαστάσεις που μπορούσε να βρεθεί. 

Μπορεί να υποθέσει κανείς ότι ο Σμαραγδένιος πίνακας διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την κοσμική / παγκόσμια άποψη του Νεύτωνα, λόγω της άμεσης σύνδεσής του με τη δημιουργία της θρυλικής Φιλοσοφικής Λίθου, για την οποία έγραψε εκτενώς στα αδημοσίευτα έργα του. Επιπλέον, ο πίνακας συσχετίστηκε με τον εργαστηριακό πειραματισμό, μεταβατική φάση, με το αλχημικό magnum opus, το κλασσικό σύστημα στοιχείων και την αντιστοιχία μεταξύ μακρόκοσμου και μικρόκοσμου. Ο Νεύτωνας πειραματίστηκε με όλες αυτές τις έννοιες τόσο στα πανεπιστημιακά μαθηματικά, όσο και στα πειράματα φυσικής και οπτικής, και κατά τη διάρκεια των αλχημικών αναζητήσεών του και έγραψε για τις πιο γνωστές από όλες τις αλχημικές αλληγορίες – την αναζήτηση της Φιλοσοφικής Λίθου ως το κυνήγι του Πράσινου Λιονταριού.

Το Πράσινο Λιοντάρι αντιπροσωπεύει το πρώτο θέμα της Μεγάλης Εργασίας (Magnum Opus). Αυτές είναι οι πρώτες ύλες που απαιτούνται από τους εργαστηριακούς αλχημιστές, για να πραγματοποιήσουν τη μεταστοιχείωση της ύλης: αλάτι, θείο και υδράργυρο στις ακατέργαστες καταστάσεις τους. Στην πνευματική αλχημεία, αντιπροσωπεύει τον φυσικό άνθρωπο στην άγρια ​​ομορφιά του και είναι πράσινο, επειδή οι κρυμμένες εσωτερικές του δυνάμεις δεν είναι ακόμη ανεπτυγμένες.

Το Πράσινο Λιοντάρι που καταβροχθίζει τον Ήλιο είναι μία τυπική αλχημική εικόνα και βρίσκεται σε κείμενα όπως το Rosarium philosophorum. Το σύμβολο είναι μεταφορικό για το βιτριόλι (το πράσινο λιοντάρι) που εξαγνίζει την ύλη (Ήλιος) αφήνοντας πίσω του Χρυσάφι.

Το λιοντάρι αντιπροσωπεύει τη δύναμη, την αγριότητα και τη σπλαχνικότητα. Οι αλχημιστές πίστευαν ότι οι ηρωϊκές ικανότητες του ανθρώπου ξυπνούν με το κυνήγι και την εξημέρωση του άγριου λιονταριού μέσα μας, και όχι με την εκπαίδευση του αρνιού. Η Μεγάλη Εργασία είναι τόσο η παραγωγή χρυσού από το μόλυβδο όσο και το προτελευταίο επίπεδο πνευματικής ύπαρξης. Σημαίνει πολλά περισσότερα, αλλά αυτό επικρατεί.

Καθώς ο Νεύτωνας ωρίμασε, γύρισε την πλάτη του στην Καθολική Εκκλησία για την «καταφανή διαφθορά τους στην Τριάδα» και ο Πίνακας θα χρησίμευε ως μια τέλεια βιβλική εναλλακτική λύση, ένα εσωτερικό υπόστρωμα, για να επικεντρωθεί τόσο στην κοσμολογική του προοπτική όσο και στην ανάπτυξη των συμπαντικών μοντέλων. Ο Πίνακας ήταν μια τέλεια πλατφόρμα για τον Νεύτωνα να αναπτύξει τόσο τον εργαστηριακό του πειραματισμό όσο και την προσωπική του αλχημική μεταστοιχείωση προς τη φώτιση. Στο εξαιρετικό βιβλίο του Michael White “Isaac Newton: The Last Sorcerer”, 1997, συνοψίζει τέλεια τις αλχημικές πεποιθήσεις του Νεύτωνα:

“Ο Νεύτωνας ήταν κινητοποιημένος από μια βαθιά ριζωμένη δέσμευση στην αντίληψη ότι η αλχημική σοφία υπάρχει από την αρχαιότητα. Η Ερμητική παράδοση – το σώμα της αλχημικής γνώσης – θεωρήθηκε ότι έχει προέλθει από  την ομίχλη του χρόνου και έχει δοθεί στην ανθρωπότητα μέσω υπερφυσικών παραγόντων

Ως κορυφαίος αλχημιστής της Ευρώπης, πέρασε πάνω από 50 χρόνια αναζητώντας μια ημερομηνία για τον Αρμαγεδδώνα μέσα σε αρχαίες Βίβλους, εσωτερικά κείμενα και μέσα στις μετρήσεις και τις αναλογίες του ναού του Σολομώντος. 

Αυτή είναι η μετάφραση του Νεύτωνα από το Σμαραγδένιο Πίνακα, που βρέθηκε μεταξύ των αλχημικών του εγγράφων, που σήμερα στεγάζονται στο King’s College του Πανεπιστημίου του Cambridge:

 1. Είναι αλήθεια χωρίς λάθος, ορισμένη & αληθινή
 2. Αυτό που είναι κάτω είναι όπως αυτό που είναι πάνω από αυτό που είναι παραπάνω είναι όπως αυτό που είναι κάτω, για να κάνουμε τα θαύματα ενός μόνο πράγματος
 3. Και όπως έχουν όλα τα πράγματα και προέκυψαν από τη μία με τη μεσολάβηση ενός: έτσι όλα τα πράγματα έχουν τη γέννησή τους από αυτό το πράγμα με την προσαρμογή
 4. Ο ήλιος είναι ο πατέρας του, το φεγγάρι η μητέρα του, ο άνεμος τον έχει φέρει στην κοιλιά του, η γη τον ανάθρεψε
 5. Ο πατέρας της όλης τελειότητας σε ολόκληρο τον κόσμο είναι εδώ 
 6. Η δύναμη της δύναμής του είναι πλήρης, εάν μετατραπεί σε γη
 7. Ξεχωρίστε τη γη από τη φωτιά, το λεπτό από το ακαθάριστο, γλυκά με μεγάλη φιλοπονία
 8. Αυξάνει από τη γη στον ουρανό και πάλι κατέρχεται στη γη και λαμβάνει τη δύναμη των πραγμάτων ανώτερη και κατώτερη
 9. Με αυτό το τρόπο θα έχετε τη δόξα ολόκληρου του κόσμου
 10. Και έτσι όλη η αφάνεια θα πετάξει από σας
 11. Η δύναμή του είναι πάνω από όλα δύναμη. Γιατί κάθε λεπτό κατακτά πράγμα και διεισδύει σε κάθε στερεό πράγμα
 12. Έτσι δημιουργήθηκε ο κόσμος
 13. Από αυτό είναι & έρχονται αξιοθαύμαστες προσαρμογές των οποίων τα μέσα (ή διαδικασία) είναι εδώ σε αυτό. Ως εκ τούτου, ονομάζομαι Ερμής Τρισμέγιστος, έχοντας τα τρία μέρη της φιλοσοφίας ολόκληρου του κόσμου
 14. Αυτό που έχω πει για τη λειτουργία του Ήλιου ολοκληρώνεται και τελειώνει

Αν παρατηρήσατε το Νο. 12, τότε μπορεί να σκεφτήκατε ότι αργότερα στη ζωή του ο Νεύτωνας θα βρει μια λύση τριών μερών, για να ποσοτικοποιήσει τη μηχανική φύση ολόκληρου του σύμπαντος με τους τρεις νόμους των κινήσεών του. 

Ο Νεύτωνας άφησε πίσω του τεράστιο έργο και χιλιάδες χειρόγραφα ανάμεσα στα οποία και ένα που ήταν γραμμένο και στα ελληνικά και φυλάσσεται στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του Cambridge.

Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο εδώ

Στην ερώτηση: “Τι πραγματικά είναι ο Σμαραγδένιος Πίνακας;” ο συγγραφέας Dennis William Hauck λέει: “Με απλά λόγια, είναι ένα επιστημονικό έγγραφο που λειτουργεί με κάτι που αντιλαμβανόμαστε ως μεταφυσική υπόσταση, παρουσιάζοντας έτσι μια πνευματική τεχνολογία για την ανθρώπινη φυλή. Δείχνει πώς να συνεργαστούμε συνειδητά με τις δυνάμεις της εξέλιξης και δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να μεταμορφωθούν έξω από τις εγγενώς ατελείς και τεχνητές δομές των σχολείων, της εκκλησίας και των κυβερνήσεων. Ο Σμαραγδένιος Πίνακας προσφέρει στον καθένα μας την ευκαιρία, όχι μόνο να συμμετάσχει απευθείας στο κβαντικό άλμα της συνείδησης που μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια στην τρίτη χιλιετία, αλλά και να γίνει πραγματικός κόσμος αληθινός για τον εαυτό μας και σε συμφωνία με την Ψυχή του Σύμπαντος”. 

Σκεπτόμενοι το μέλλον – του τι υπάρχει μπροστά για μας και για την ανθρωπότητα, βλέπουμε στο αξίωμα του Ερμή να φωτίζονται αυτές οι ερωτήσεις, υπενθυμίζοντάς μας ότι το μέλλον (το μεγαλύτερο και το άγνωστο) αντικατοπτρίζει και επαναλαμβάνει το παρελθόν και το παρόν (τα μικρότερα και τα γνωστά). Οι Σκέψεις είναι σπόροι ενέργειας που φυτέψαμε στο παρελθόν και θα μας φέρουν τα φρούτα τους σήμερα και αύριο. Έτσι, εάν θέλουμε να αλλάξουμε τη ζωή μας ή τη μοίρα της γης, εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον και μια ευχάριστη μετά θάνατον ύπαρξη, θα πρέπει να βελτιώσουμε τις σκέψεις μας εδώ και τώρα.

Αυτό το επίτευγμα μπορεί να αναφερθεί ως επίτευξη διαφώτισης, της Σαμπάλα ή της Βασιλείας των Ουρανών. Όποιος το επιτύχει αυτό, όπως υπονοεί ο Ερμής ο Τρισμέγιστος, γίνεται σοφότερος, ζει με αγάπη και χαρά και στους τρεις κόσμους – το γήινο, τον εγκεφαλικό και τον πνευματικό – όπου αυτή η μεγάλη αλήθεια, τόσο απλή και ξεκάθαρη, φωτίζει τα μυστήρια της ζωής. 

Απεικόνιση του προπατορικού αμαρτήματος από τον Jan Brueghel de Oude και τον Peter Paul Rubens

Χωρίς να μπορούμε να πάρουμε θέση για το εάν όντως ο Σμαραγδένιος Πίνακας κατέχει μεταμορφωτικές ιδιότητες, μπορούμε απλά να σκεφτούμε ότι με όσα μαθαίνουμε βγάζουμε τα δικά μας συμπεράσματα, εξελισσόμαστε πνευματικά και μεταμορφωνόμαστε.
Για το αν οι λέξεις και οι φράσεις του μπορούν να επηρεάσουν την ανθρώπινη ψυχολογία υπάρχει ολόκληρη επιστήμη και πιο ειδικοί από εμένα να αποφανθούν γι’ αυτό.

Τα παραπάνω θεωρούνται από τα παλαιότερα και με τη μεγαλύτερη επιρροή συστήματα σκέψης, τα οποία διευρύνουν ορίζοντες και ανοίγουν δυνατότητες για κάποιον που ενδιαφέρεται να έχει μια ζωή με μεγαλύτερη πληρότητα, χαρά και διάρκεια. Να θυμάστε ότι γράφτηκαν χιλιάδες χρόνια πριν να μπορέσει κάθε μοντέρνα επιστήμη να επιβεβαιώσει την ορθότητα των όσων υποστηρίζουν.

Όσο για τον ίδιο τον Πίνακα, κανείς δε γνωρίζει πού πραγματικά φυλάσσεται και αν πραγματικά υπάρχει, παρά μόνο σαν αντίγραφο από τις διάφορες αναφορές και μεταφράσεις στην Ιστορία του Χρόνου, αλλά ο Μύθος του ενέπνευσε τους ανθρώπους με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Άρα, είναι στη δική σας διακριτική ευχέρεια, αν και εσείς σαν την Εύα και τον Νεύτωνα, θα δαγκώσετε αυτό το απαγορευμένο φρούτο ή θα το αφήσετε…

Επιμέλεια κειμένου: Ευγενία Κελαράκου

Δικτυογραφία:

https://www.theosophy-nw.org/theosnw/world/med/me-elo4.htm
https://ashleycowie.com/new-blog/sir-isaac-newton-and-the-emerald-tablet
http://theunexplainedmysteries.com/Emerald-tablet.html
http://www.sofiatopia.org/equiaeon/emerald.htm#1a
https://www.ancient-origins.net/myths-legends/legendary-emerald-tablet-001956

Βιβλιογραφία: Dennis William Hauck, The Emerald Tablet: Alchemy of Personal Transformation (Compass), 1999, Penguin Group New York   


Life Coach, Λάτρης της Επιστημονικής (και όχι μόνο) Φαντασίας. Όλα αλλάζουν όταν αλλάζει ο τρόπος που σκέφτεσαι. Τι συναρπαστική εποχή για να ζεις!