Ισλανδία: Η χώρα που κρατάει σταθερά τα σκήπτρα της παγκόσμιας ειρήνης!

Ειρήνη! Η θεά της ευημερίας και της γαλήνης. Η ανατολή και η εγγύηση της ζωής, η δύναμη και η δημιουργία της! Υπηρετεί τα γράμματα, τις τέχνες, τις επιστήμες και κάθε έργο προόδου. Μπροστά στην φρίκη και την παραφροσύνη του πολέμου είναι το πιο ασφαλές λιμάνι, αφού εκφράζει την τάξη, την λογική και την αρμονία. Εξευγενίζει τους ανθρώπους και το ήθος τους, προωθεί τα ανθρωπιστικά ιδανικά, αδελφώνει τους λαούς κάνοντάς τους να συνάπτουν ιερούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.

Στην σημερινή εποχή, η ειρήνη προβάλλεται περισσότερο απο κάθε άλλη ιστορική στιγμή σαν αναγκαιότητα. Τα πυρηνικά οπλοστάσια λειτουργούν σαν δαμόκλειος σπάθη και δολοφονούν αιώνες τώρα την ανθρώπινη αξία μέσα απο την αφροσύνη των ηγεμόνων και την απληστία των εμπόρων του πολέμου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης 2019, ο πλανήτης έγινε λίγο ασφαλέστερος για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια. Όμως, γενικά η κατάσταση παραμένει σημαντικά λιγότερο ειρηνική σήμερα από ό,τι ήταν πριν μια δεκαετία. Η Ισλανδία τα τελευταία 11 χρόνια είναι η ηγέτιδα της παγκόσμιας ειρήνης! Ας δούμε γιατί.

Οι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη κατά την κρίση δεδομένων περιλαμβάνουν τα ποσοστά εγκληματικότητας, τις τρομοκρατικές επιθέσεις, την ανταλλαγή όπλων, τα ποσοστά φυλάκισης, την διαφθορά και τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που η Ισλανδία έρχεται πρώτη στην κατάταξη και θεωρείται ως η ασφαλέστερη χώρα του κόσμου. Το μικροσκοπικό αυτό σκανδιναβικό έθνος με πληθυσμό 340.000 κατοίκους έχει το χαμηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας με μόλις 1,8 δολοφονίες ανά 100.000 ανθρώπους ετησίως!

Ένας άλλος λόγος είναι ότι η Ισλανδία δεν διαθέτει στρατό! Οι εναέριοι χώροι παρακολουθούνται και προστατεύονται από φιλοξενούμενα στρατεύματα που εναλλάσσονται κάθε χρόνο και ο θαλάσσιος χώρος φυλάσσεται απο την ισλανδική ακτοφυλακή που διαθέτει ένα μικρό αριθμό πλοίων. Αυτό γενικά κάνει τις πιθανότητες πολέμου πολύ χαμηλές. Το χαμηλό επίπεδο πολιτικής αστάθειας και εξαγωγών όπλων καθώς και η απουσία προβλημάτων με τις γειτονικές χώρες είναι κάποιοι ακόμα λόγοι που καθιστούν την Ισλανδία βασίλισσα της ειρήνης παγκοσμίως! Η έλλειψη ταξικού συστήματος δημιουργεί μια μεγαλύτερη αίσθηση ισότητας και ισορροπίας μεταξύ του πληθυσμού.

Μια απλή επίσκεψή σας στην παγωμένη Ισλανδία θα επιβεβαιώσει όλα τα παραπάνω, αφού θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά τα μωρά των Ισλανδών να κοιμούνται στα καροτσάκια καταμεσής του δρόμου! Η χώρα μας, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, καταλαμβάνει την 65η θέση ανάμεσα σε 163 ανεξάρτητα κράτη. Δεν θεωρείται καλή θέση στην γενική κατάταξη, αν αναλογιστούμε ότι στην Ευρώπη είναι 31η ανάμεσα σε 36 χώρες! Τελευταία στην λίστα και επικινδυνότερη χώρα είναι η Συρία, που τα τελευταία χρόνια καταστρέφεται από τον εμφύλιο και παρατηρείται άνοδος της εξτρεμιστικής τζιχαντιστικής οργάνωσης, Ισλαμικό κράτος.

Η προσπάθεια διασφάλισης της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί σε μεγάλο βαθμό μια σχεδόν ανέφικτη επιδίωξη, εφόσον τα κράτη και οι εθνικές οντότητες δεν έχουν την προθυμία να προβούν σε υποχωρήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανταγωνισμοί και τα αντικρουόμενα συμφέροντά τους. Εντούτοις, αυτό δεν καθιστά μάταια ή χωρίς ουσία την προσπάθεια διαφύλαξης της ειρήνης. Τουναντίον, της προσδίδει μεγαλύτερη αξία, καθώς μέσω αυτής μπορεί να αποτραπεί μια ενδεχόμενη γενίκευση των φιλοπόλεμων τάσεων. Κι όπως λέει κι ο Μαχάτμα Γκάντι: “τη μέρα που η δύναμη της αγάπης θα υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης, ο κόσμος (τότε και μόνο τότε) θα γνωρίσει την ειρήνη!”

Επιμέλεια κειμένου: Ευγενία Κελαράκου

Δικτυογραφία:

http://visionofhumanity.org/indexes/global-peace-index/

https://icelandmag.is/article/iceland-still-worlds-most-peaceful-country-according-global-peace-index

Εικόνες: Thomas Hawk, -kay.c-

Είμαι πτυχιούχος Κοινωνιολογίας Παντείου και εξειδικεύομαι στην Ψυχολογία και στην Συμβουλευτική. Μελλοντικά θα ήθελα να εκπαιδευτώ και στο life coaching. Στον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζω! Με συναρπάζει επίσης η επαφή με την φύση μέσω της ενασχόλησής μου με την Μελισσοκομία! Ελπίζω και εύχομαι τα άρθρα μου να σας φανούν ενδιαφέροντα!